Drága Látogatónk!

Tájékoztatunk, hogy mi is cookie-kat használunk a felhasználói élményed növeléséhez! 
 
Kérlek fogadd el, ahogy szoktad máshol is :)  A cookie-kat bármikor törölheted a böngészőben található, „cookie-k törlése” opcióval. 
Menü

A legjobb anti-aging összetevő a Sodium Ascorbyl Phosphate | -mit tud ez a stabil C-vitamin-származék?

stabil-c-vitamin-anti-agingSodium Ascorbyl Phosphate – az új csodaszer a kamasz és az érett bőrre! 

A C-vitamin áldásos hatásait már ismered, de mit szólnál, ha egy sokkal erősebb verzióban mutatnánk be? Ő a Sodium Ascorbyl Phosphate, aki felveszi a harcot a makacs pattanások és az öregedés ellen is! 

Mi az a Sodium Ascorbyl Phosphate?

A Sodium Ascorbyl Phosphate vagy magyarosabban nátrium aszkorbin foszfát egy olyan C-vitamin-származék, amelyről méltatlanul kevés szó esik. Ha C-vitaminra gondolna az ember, egyből az aszkorbinsav juthat eszébe és nem gondol arra, hogy esetleg létezhet más alternatíva is ezen kívül.

Az aszkorbinsav ugyanis már számtalan területen mutatta meg a hatékonyságát. Sokan tudják, hogy a megfázós-influenzás időszakban érdemes sokkal több C-vitamint is szedni a megszokottnál, de ezen kívül a C-vitamin még rengeteg területen bizonyul természetes egészségjavító hatásúnak. Nemcsak tablettával lehet a C-vitamin-szintünket növelni, hanem krémek, arcszérumok, arcpakolások, habkrémek vagy illóolajos keverékek formájában is nagyszerűen hasznosul.

Bőrproblémák vagy bőr-egyenetlenségek esetén a C-vitamin-származékok szinte azonnali hatást tudnak kifejteni akkor, ha közvetlenül a frissen megtisztított, problémás területre visszük fel arckrém, arcpermet vagy illóolajos arcvíz formájában.

A C-vitamin tehát nagyon hasznos, ezt szerencsére már tudják egyre többen. Talán azt érdemes még kiemelni, hogy a C-vitamin nemcsak a megfázás leküzdésében segíthet, hanem például a pattanások, az öregedés és a napégés ellen is enyhülést nyújthat. A különbség mindössze annyi, hogy a bőrproblémák esetén a C-vitamint nem szájon át, tabletta formájában kell bejuttatni a szervezetbe, hanem helyileg is hathat, ha közvetlenül a bőrproblémára kenjük rá egy krémszerű formában.

 

A C-vitamin-származékok közül pedig nemcsak az aszkorbinsavat érdemes ismerni. Hiszen bármilyen hatékony is lehet az aszkorbinsav: sokan ekcéma-szerű bőrtüneteket produkálhatnak tőle, illetve allergiás reakcióként is jelentkezhet kipirosodás vagy kiütés jellegű panasz.


Az aszkorbinsavtól ráadásul a modern kutatások eredményei szerint hatékonyabb is lehet a Sodium Ascorbyl Phosphate. A Sodium Ascorbyl Phosphate tehát egy C-vitamin-származék az aszkorbinsavhoz hasonlóan. A Sodium Ascorbyl Phosphate azonban a kutatások jelen állása szerint sokkal kevesebb allergia-, illetve ekcéma-szerű bőrproblémát okoz, valamint hatékonyabbnak is bizonyulhat. Így az aszkorbinsavat tekinthetjük a Sodium Ascorbyl Phosphate idősebb testvérének is.

Az aszkorbinsav legnagyobb hátránya, hogy krémekben vagy hasonló helyi bőrkezelésekben nem igazán tudja kifejteni a hatását, mivel gyorsan oxidálódik, azaz hamar elillan a hatása, így az aszkorbinsav hozzáadásával készült krémeket csak nagyon rövid ideig szabad tárolni is. Ezt a hátrányt a kishugi, a Sodium Ascorbyl Phosphate kiválóan kiküszöböli, hiszen nemcsak erősebb, de tovább is tart a hatása, azaz nehezebben oxidálódik.
 

A Sodium Ascorbyl Phosphate jelenleg a tapasztalatok szerint az egyik legerősebb és leghatékonyabb akne-kezelési módszer, amely ráadásul természetes alapanyagokból valósítja meg a sokak számára csodával határosnak tűnő eredményt. A Sodium Ascorbyl Phosphate erős antioxidáns, így harcba száll a szabadgyökök képződése ellen, ezzel lassítva a bőr öregedési folyamatát, az apróbb barázdák és ráncok kialakulását, valamint javítva a bőr regenerálódó képességét, ezzel esetlegesen gyorsítva a sebgyógyulást vagy az enyhébb napégés okozta bőrpírt és égő bőrérzetet.
A Sodium Ascorbyl Phosphate képes eljutni az epidermiszig, amely a bőr külső rétege, ahol a szaruhártya és a savas köpeny is található, irritáció és mellékhatások nélkül.


A Sodium Ascorbyl Phosphate jelenleg a C-vitamin legstabilabb formája, megelőzve ezzel a magnézium aszkorbin foszfátot, az aszkorbin palmitátot és az aszkorbinsavat is. A Sodium Ascorbyl Phosphate erősen vízoldható C-vitamin-származék. Mivel a Sodium Ascorbyl Phosphate pár hónap alatt sem oxidálódik, ezért kiváló választás kozmetikai termékek számára.

 

Milyen bőrproblémákon tud segíteni a Sodium Ascorbyl Phosphate?

Milyen esetekben kiemelten ajánlott a Sodium Ascorbyl Phosphate alkalmazása? A Sodium Ascorbyl Phosphate, mint öregedésgátló, anti-aging csodaszer

 

Bizony, nagyon hamar elérkezik az a mellbevágó pillanat, amikor egyszer csak arra a felismerésre jut az ember fia vagy lánya, hogy egyik nap még a bulizás miatti másnaposság vagy a vizsgaidőszak miatti fáradtság által okozott szem alatt karikák eltüntetése érdekében tér be egy drogériába szemkörnyékápoló krémet választani, másik nap pedig talán már megdöbbenhet azon, hogy az eladó a korából fakadóan finoman elkezdi terelgetni inkább az öregedésgátló szemránckrémek felé. Akár már huszonöt éves kortól szükség lehet az öregedésgátló krémek használatára. 

Anti-aging-arcmaszk
 

Anti-aging arcpakolás |
C vitaminos feszesítő krémpakolás Hialuronsavval

MEGNÉZEM


A Sodium Ascorbyl Phosphate hatékonynak bizonyul az UVA és az UVB sugarak okozta öregedési folyamat lelassításában, az apróbb ráncok és barázdák elhalványításában, az öregedő bőr általános állapotának javításában és az élettel teli, egészségesen ragyogó arctónus elérésének segítésében.

Eme tulajdonságából adódóan a Sodium Ascorbyl Phosphate egyben valamennyi fényvédő szerepet is betölt, illetve segít az UV-sugarak okozta károsodások mérséklésében. Jelen tudásunk alapján azonban ez nem jelenti azt, hogy a Sodium Ascorbyl Phosphate tartalmú krémek teljes egészében helyettesíthetik a hosszabban tervezett napon tartózkodás, napozás esetén ajánlott magas faktorszámú fényvédő krémek vagy naptejek használatát. A mindennapokban azonban csökkentheti az UV-sugarak általában hosszabb távon jelentkező káros hatásait a Sodium Ascorbyl Phosphate. A Sodium Ascorbyl Phosphate, mint fényvédő hatású C-vitamin-származék
 

A Sodium Ascorbyl Phosphate esetében tehát fényvédő hatásról is beszélhetünk, ugyanis véd az UV-károsodás ellen. Az UV-károsodás által is okozott hiperpigmentációs problémákat a Sodium Ascorbyl Phosphate úgy segít kiküszöbölni, hogy a hiperpigmentációért felelős bőrpigment, a melanin termelődését gátolja. A Sodium Ascorbyl Phosphate fényvédő hatásairól egyelőre még sajnos csak ennyire keveset tudunk, mert viszonylag ritkán kutatott témáról van szó.


Sodium Ascorbyl Phosphate, mint természetes akne-eltüntető.


A Sodium Ascorbyl Phosphate-tal sokan akkor kerülnek először kapcsolatba, amikor már végső elkeseredésükben mindent kipróbálni véltek a zsíros bőr és a makacs, durván elsebesedő, nagy méretű, sokszor egymásba növő, kegyetlenül fájdalmas pattanásokra, azaz az acne vulgarisra. Ez a betegség ugyanis nemcsak iszonyatos fizikai fájdalommal jár, de borzasztóan meg tudnak hurcolni érte egy kamaszt: céltáblává, a közösségi gúnyolódás középpontjává válhat. Nem szabad tehát semmiképpen sem elbagatellizálnunk a durván pattanásos, kamasz arcbőr problémáját azért sem, mert ma már az orvosok is egyre inkább egyöntetűen állítják, hogy bizony valóban betegségről van szó, nemcsak egy apró kis kamaszkori problémáról, amely a pubertás elmúltával majd úgyis szépen rendeződik magától.

Azért is érdemes egyébként nagyobb figyelmet szentelni a kamaszkori acne vulgarisnak, mert ez már az előjele lehet annak, hogy a felnőttkorban később mindenféle hormonzavar állhat majd fent. Érdemes ezért minél hamarabb felkeresni egy endokrinológust, azaz egy olyan szakorvost, aki a hormonháztartással foglalkozik. Az endokrinológus el tud végezni olyan vizsgálatokat, amellyel számos felnőttkori súlyosabb betegséget is elkerülhetünk, illetve megspórolhatunk évekig tartó szenvedéseket a gyermekáldás elmaradásával kapcsolatosan.
Az acne vulgaris tüneti kezelésére pedig egy csodálatosan hatékony természetes módszer a Sodium Ascorbyl Phosphate-ot tartalmazó arcpakolás.

 

 

Hogyan igazolták a kutatások a Sodium Ascorbyl Phosphate hatékonyságát az akne ellen?


A Sodium Ascorbyl Phosphate acne elleni hatásait már kutatások is igazolták, illetve többen számolnak be elégedetten saját tapasztalataikról is.
Egy in vitro vizsgálatban kutatási csoport bizonyította, hogy már a Sodium Ascorbyl Phosphate 1% -os koncentrációja is erős antimikrobiális hatással rendelkezik az akne ellen! (Érdekességképpen megemlítjük, hogy a külföldi piacon vannak olyan termékek, amelyek 10% -os vagy annál magasabb koncentrációjúak, de a kutatások alapján így ezek akár feleslegesnek is bizonyulhatnak.) Ugyanezek a kutatók azt is megállapították, hogy a 12 hétig használt 5% -os Sodium Ascorbyl Phosphate krém javulást ért el a betegek 76,9% -ánál, ami jelentősen magasabb arány, mint a többi előírt akne-kezelésé. A legjobb az egészben, hogy akne kezelése mellékhatások nélkül zajlott le a Sodium Ascorbyl Phosphate segítségével.

 

A tudósok évtizedek óta tudják, hogy a lipid peroxidáció (azaz a faggyú oxidációja) fontos szerepet játszik az akne kifejlődésében. Léteznek bizonyítékok arra nézve, hogy a lipid-peroxidáció az aknében a comedogenesis és a gyulladás előrehaladásának hajtóereje. Sőt, a kutatás kimutatta, hogy a zsír oxidációját akár 40% -kal csökkenti! Az emberi faggyú oxidált melléktermékei rendkívül káros hatásokat tudnak hosszú távon kifejteni a bőrünkön.
Végtére is, mi vezet tehát a pattanásokhoz és a bőr öregedéséhez?

 

Például a szkvalén-peroxid komedogenezishez vezet (azaz eltömődött pórusokhoz), hozzájárul a gyulladt akne kialakulásához és esetleg a ráncosodáshoz is. Ennek több oka lehet: ózon, napsugárzás (különösen hosszú UvA-sugárzás), cigarettafüst, a bőrünkön élő természetes élőlények, illetve a kozmetikumok erős oxidálószerei.
Tehát az a tény, hogy az Sodium Ascorbyl Phosphate akár 40% -kal megakadályozhatja ezt, megdöbbentő! Nemcsak a pattanások megelőzésére, hanem az öregedés és a környezetszennyezés okozta káros hatások kiküszöbölésére is nagyon hasznos. Klinikai vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az Sodium Ascorbyl Phosphate hatásosabb, mint 5% benzol-peroxid, 1% klindamicin-foszfát, 0,1% adaptalén (aka differin) .

 

Hogyan hat a Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP)? Mi a működési elve? 


Készült már több kutatás is ezzel kapcsolatban a Sodium Ascorbyl Phosphate -ról, de a bizonyítékok azzal kapcsolatban, hogy hogyan működik valójában, talán még nem teljesen meggyőzők. A feltételezés az, hogy a Sodium Ascorbyl Phosphate a bőrben aszkorbinsavvá alakul át. Az aszkorbinsav a C-vitamin egyik változata, amely sajnos gyorsan lebomlik, így kozmetikumokban nem célszerű használni. Az idősebb testvér, ha még emlékszünk rá. Az a hipotézis, hogy a SAP aszkorbinsavvá alakul, egereken végzett vizsgálatból származik.
Egy másik vizsgálatban összehasonlították a 2% Sodium Ascorbyl Phosphate és 2% aszkorbil-glükozid biológiai hozzáférhetőségét az emberekben: így történt, hogy a Sodium Ascorbyl Phosphate-tel kezelt bőr jelentősen magasabb epidermális aszkorbinsav-tartalommal rendelkezett. Tehát, bár nem bizonyító erejű az eredmény, mégis úgy tűnik, hogy elég egyértelmű.

 

Hatékonyabb-e a Sodium Ascorbyl Phosphate az aszkorbinsavnál?


Nos, ez egy másik kérdés. Ezt személy szerint sokan gondolják így, egyszerűen azért, mert a bőrük nem tolerálja az aszkorbinsavat. Úgy találják, hogy egy kicsit irritálja őket, ha több mint egy alkalommal próbálják használni.
Az aszkorbinsav nem szívódik fel könnyen a bőr lipid gátján, így hatékony kozmetikumok előállításához nagy koncentrációjú L-aszkorbinsav szükséges (általában 15-20%). Ezen koncentrációnál, miközben lassan felszívódik, az L-aszkorbinsav irritációt és akne kitöréseket okozhat azoknál, akik érzékeny bőrűek vagy aknére hajlamosak. Tehát, míg az L-aszkorbinsav már régóta ismert, és néhány ember számára működik, úgy érezzük, hogy mivel a C-vitamin jobban hasznosuló formái már rendelkezésre állnak, ezért az érzékenyebb bőrűeknek érdemes lehet inkább ezeket használni.

 

A C-vitamin jól hasznosuló formája a Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP). A Sodium Ascorbyl Phosphate a C-vitamin egy olyan formája, amelyhez sómolekula kapcsolódik, amely pedig lehetővé teszi azt, hogy a C-vitamin könnyen behatoljon a bőr lipid gátjába. Mivel a C-vitamin ilyen formája könnyen felszívódik és a bőrön keresztül hasznosul, nem történik meg az L-aszkorbinsavnál gyakran tapasztalt irritáció.
Ezenkívül alacsonyabb koncentrációra van szükség ugyanazokhoz az eredményekhez, ami kisebb irritációt is eredményez.  A Sodium Ascorbyl Phosphate ugyanis fenomenálisan stabilabb, illetve az így készült kozmetikumok számára sokkal hosszabb eltarthatóságot biztosít akkor is, ha már megbontottuk a csomagolását.

 

Melyek a Sodium Ascorbyl Phosphate mellékhatásai?


Ritkán mondható el az egy hatóanyaggal kapcsolatban, hogy szinte semmilyen mellékhatását nem sikerült az eddigiek során kimutatni, pedig a Sodium Ascorbyl Phosphate egy olyan hatóanyag, ahol tényleg ez a helyzet áll fenn. A klinikai vizsgálatok ugyanis azt mutatták ki, hogy a Sodium Ascorbyl Phosphate hatékony akne kezelés, hatékonysága hasonló a benzol-peroxidhoz, az adaptalénhez (retinoid) és az antibiotikumokhoz, mindezt a hatást pedig mellékhatások nélkül képes elérni. Valójában a legtöbb vizsgálatban az irritáció szintje megegyezik a vízével, ami azt jelenti, hogy nincs irritáció.

 

 

Hogyan lehet alkalmazni a Sodium Ascorbyl Phosphate-et?


Mivel a Sodium Ascorbyl Phosphate pH-függő , fontos, hogy megfelelő pH-értékű szérumokat alkalmazzuk. A Sodium Ascorbyl Phosphate nagyon változatosan alkalmazható. Néhány ötletet mutatunk most azzal kapcsolatban, hogy milyen készítményekben található meg vagy tehető bele a Sodium Ascorbyl Phosphate. Természetesen nem szükséges mindegyiket használni, tulajdonképpen egy-két termékben egy embernek bőven elegendő a Sodium Ascorbyl Phosphate. Nyilvánvalóan a probléma súlyosságától, az elérhetőségtől és persze az anyagi erőforrásainktól függően változhat a bevitt Sodium Ascorbyl Phosphate mennyisége.

 

A Sodium Ascorbyl Phosphate legegyszerűbb és leghatékonyabb alkalmazási módja a bőrproblémák esetén a hidratáló krémhez hasonló készítmények, azaz az arcolaj, arcszérum vagy arcpakolás formájában történik. A Sodium Ascorbyl Phosphate ezen kívül tehető arctisztító oldatokba, arctisztító gélekbe vagy arc-tonizáló kozmetikumokba is. Ezzel leginkább az a probléma, hogy nem igazán lesz a bőrünkön elegendő ideig ahhoz, hogy megfelelő mértékben kifejtse a hatását.

Hordozóanyagokba, például vazelinbe is tehet tenni a Sodium Ascorbyl Phosphate-ből – itt érdemes a biztonságra és a szakszerűségre, az egyenlő elosztásra figyelni, hogy mindenhová biztosan jusson. Más hatóanyagokkal történő együttes használatát szakember felügyelete mellett javasoljuk: ilyenek lehetnek a retinoidok (tretinoin, retinol), a benzol-peroxid, az azelainsav, az AHA, a BHA.
 

Még néhány gondolat összefoglalóan a Sodium Ascorbyl Phosphate-ről


A Sodium Ascorbyl Phosphate tehát egy olyan aktív összetevő, amely kiválóan alkalmazható bőrápoló kozmetikumok esetén. A Sodium Ascorbyl Phosphate egy stabil C-vitamin származék. A Sodium Ascorbyl Phosphate megvédi a bőrt számos káros külső hatástól, köztük az öregedéstől és a napfénytől is, általánosságban javítja a bőrképet és elősegíti a bőrünk természetes önmegújító folyamatainak működését.

 

  • A Sodium Ascorbyl Phosphate a bőr mélyebb rétegeibe is behatolva képes bejuttatni a C-vitamint a leginkább megfelelő területekhez.

     
  •  A Sodium Ascorbyl Phosphate effektív antioxidáns, amely megóvja a sejteket a káros környezeti hatásoktól.

     
  • A Sodium Ascorbyl Phosphate segít lelassítani a bőr öregedésének folyamatát a kollagénképződés elősegítésével.

     
  • A Sodium Ascorbyl Phosphate a melanin képződésére is hat, ez által segít megelőzni a hiperpigmentációt és a keratosist. Ezért akár világosíthatja is a bőrt.

 

Mivel a Sodium Ascorbyl Phosphate számos területen képes kifejteni áldásos hatását, ezért széles körben alkalmazható a kozmetikumokat tekintve. Hatékony vízoldékony antioxidánsként a Sodium Ascorbyl Phosphate stabilan megmarad a kozmetikai termékekben, illetve kiválóan kiegészíthető más hatóanyagokkal, akár az E-vitaminnal is. A zsíroldékony E-vitamin a vízoldékony Sodium Ascorbyl Phosphate-tel együtt tökéletes antioxidáns rendszert képezhet, amely hatékonyan veszi fel a harcot szinte bármely káros környezeti hatással, környezetszennyezéssel szemben.
 

A Sodium Ascorbyl Phosphate más fontos felhasználási területei a napvédő készítmények, a ránctalanító termékcsaládok, a testápoló krémek, a nappali és éjszakai krémek és a bőrvilágosító, fehérítő termékek.

Irodalomjegyzék:


BASF Technical Information MEMC 050423e-00/Page 1 of 24 Sodium Ascorbyl Phosphate
Int J Toxicol. 2005;24 Suppl 2:51-111. Final report of the safety assessment of L-Ascorbic Acid, Calcium Ascorbate, Magnesium Ascorbate, Magnesium Ascorbyl Phosphate, Sodium Ascorbate, and Sodium Ascorbyl Phosphate as used in cosmetics.
J. Chem. Soc. Pak., Vol. 35, No.4, 2013 | Application of l-Ascorbic Acid and its Derivatives (Sodium Ascorbyl Phosphate and Magnesium Ascorbyl Phosphate) in Topical Cosmetic Formulations: Stability Studies
Int. J. Pharm. 2003 április 30., 256 (1-2): 65-73.
Int. Cosmet Sci. 2008 Dec; 30 (6): 453-8. doi: 10.1111 / j.1468-2494.2008.00473.x.

Int. J. Pharm. 2005 március 3. 291 (1-2): 21-9. Epub 2004 december 29.
Biol Pharm Bull. 1999 Dec; 22 (12): 1301-5. 
Cell Mol Biol Res. 1995; 41 (6): 561-7.
Int. Cosmet Sci. 2005 június, 27 (3): 171-6. doi: 10.1111 / j.1467-2494.2005.00263.x.
Lipids Health Dis . 2010-ben; 9: 141.
Int. Cosmet Sci. 2015 augusztus; 37 (4): 357-65. doi: 10.1111 / ics.12208. Epub 2015 március 2.




 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Anti-aging

Keresés