A weboldal cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez!
Menü

Amit tudni kell a vegán kozmetikumokról

Amit tudni kell a vegán kozmetikumokról

Mit jelent ideális esetben a vegán kozmetikum?

A vegán életmódra áttérés nemcsak azt jelenti, hogy az élelmiszerekben elkezdjük kerülni a húst, tejet és tojást, illetve tulajdonképpen minden állati eredetű összetevőt. Egy igazi, keményvonalas vegán odafigyel az életmódjának minden szegmensére, ezért a ruházata mellett a kozmetikumaival, tisztítószereivel szemben is szigorú elvárásokat tanúsít. 
 

A gyakorlatban azok a szempontok, amelyeket egy vegán kozmetikum kiválasztásánál megfigyelünk, a következők: a vegán kozmetikum előállítása során nem végezhetnek állatkísérleteket, a vegán kozmetikumokat nem tesztelhetik állatokon, valamint, természetesen, a vegán kozmetikum nem tartalmazhat semmilyen állati eredetű összetevőt. Fontos tudni, hogy a gyakorlatban ezek inkább ideális, kissé utopisztikus elképzelések, viszont érdemes lehet törekedni rájuk.

Miért aggályos a vegán kozmetikum minősítés?

A vegán kozmetikum minősítést sajnos, viszonylag kevés kozmetikum kapja meg, hiszen a jogi szabályozás útvesztője, ahogyan azt már megszokhattuk sajnos az élet más területein is, elég kesze-kusza lehet. Az átfogó jogi szabályozás hiánya miatt a jelölések nem feltétlenül egyértelműek, sok szempontból kijátszhatók. Azt, hogy egy kozmetikumot mennyire – és leginkább hol – teszteltek vagy nem teszteltek állatokon, nagyon könnyű eltussolni, így tulajdonképpen a matricák vagy címkék megléte mellett is mindig gyanakodnunk kell. Ezeknek a címkéknek a megléte mellett is, az azokhoz alapul vett adatok tökéletes valódiságába vetett hitünk éppen úgy a bizalmunkon kell, hogy alapuljon, mint az, amikor címke nélkül megbízunk a gyártó állításaiban. 

A bonyolult jogi szabályozást igénylő matricák és minősítések sokszor tehát nem jelentenek valós tartalmat, könnyű bennük kiskapukat találni, de ugyanakkor ennek a fordítottja is igaz. Sokszor érdemes inkább a jól bevált jó magyar paraszti eszünket használni és magunknak átbogarászni az összetevők listáját, hiszen így juthatunk a legbiztosabb eredményekhez akkor, amikor valóban vegán kozmetikumot keresünk, nemcsak egy vegán kozmetikum minősítést vagy címkét. 

Mi a MediNatural-nál minden esetben törekszünk arra, hogy a kozmetikumainkat ne teszteljék állatokon, azaz semmilyen állatkísérletet ne végezzenek azok előállítása során. A legszigorúbban járunk el az állati eredetű összetevők kérdésében is, hiszen a MediNatural kozmetikumok túlnyomó többségben nem tartalmaznak állati összetevőt*. A vegán kozmetikum minősítés egyébként leginkább ugyanezeket a tulajdonságokat jelöli, viszont a bonyolult és költséges jogi hercehurca helyett mi inkább azzal foglalkozunk, hogy pénztárcabarát, tökéletes minőségű, természetes alapanyagú kozmetikumokat gyárthassunk és forgalmazhassunk számotokra.

Mikor döntünk tehát felelősen egy vegán kozmetikummal kapcsolatosan?

Amikor tehát vegán kozmetikumot keresünk, számos olyan, már-már utópisztikus elképzelést is figyelembe kellene vennünk, amelyek a gyakorlatban aligha összeegyeztethetők egy átlagember, de akár egy Magyarországon jómódúnak számító család pénztárcájával is.
Biztosan akkor vagyunk-e a legnagyobb környezetvédők, ha például a pálmaolajra mondunk igent, pusztán azért, mert vegán kozmetikumról van szó? Köztudott ugyanis, hogy a pálmaolaj miatt rengeteg esőerdőt irtanak ki, rengeteg őshonos, egyébként is a kihalás szélén álló állatfaj kerül veszélybe miattuk. 

Ha azt nézzük inkább, hogy az adott kozmetikum száz százalékban magyar termék, tehát nem kellett kontinenseken át utaztatni rendkívül környezetszennyező módon, akkor lehet, hogy jobbat teszünk a környezetünknek. Ha azt nézzük, hogy ezeket a kozmetikumokat nem tesztelték állatokon, nem végeztek az előállításuk során állatkísérleteket, egyáltalán nem- vagy csak elenyésző százalékban tartalmaznak állati eredetű összetevőket, valószínűleg egy egészséges döntést hoztunk. Az sem mellékes szempont, hogy a natúrkozmetikumokról van szó, amelyek természetes alapanyagokból készülnek, koncentrált hatóanyagokat tartalmaznak, többnyire – rendkívül környezetbarát módon – nagy, sokáig elegendő mennyiséget tartalmazó kiszerelésben érhetők el, Magyarországon gyártják és forgalmazzák őket az utaztatás minimalizálása mellett.
Dönts tehát te is felelősen a vegán kozmetikumokkal kapcsolatosan és válaszd a MediNatural természetes alapanyagú, állatbarát, magyar termékeit!

Keresés