A weboldal cookiekat használ a felhasználói élményed növeléséhez.
Menü

A túlzott cukorfogyasztás hatásai a bőrre

Gondi József
2018. 01. 30. 11:37:11


Amilyen sok rosszat tehet a cukor – főleg a finomított répacukor – belsőleg, olyan jó hatású lehet külsőleg alkalmazva a bőrápolásban. 

 

Az elmúlt években jó pár cikk megjelent a médiában arról, hogy a finomított cukrok fogyasztása mennyire káros hatásokkal bír.

Sajnos az, hogy milyen mennyiségben fogyasztunk finomított szénhidrátokat (cukrot, lisztet stb.) nem csak a saját döntésünk eredménye, hiszen a boltban, készen kapható termékekben sajnos nagy arányban használják ezeket.
(Bár az Európai Uniós szabályozás hatására több területen édesítőszerekre cserélték a cukort, egyáltalán nem biztos, hogy jól jártunk ezzel a változással. Erről majd egy másik posztban írunk.)


A cukor fogyasztása természetesen nem csak és direktben a bőrre van rossz hatással.

A finomított cukor az energián kívül más, a szervezetünk számára hasznosítható összetevőt nem tartalmaz, ugyanakkor a felbontásához és felszívódásához több, számunkra fontos tápanyag szükséges.

Így például elvonja a testünktől a vitaminok egy részét (B1, C), a kalciumot, rombolja az immunrendszert, megfeszített munkára készteti a hasnyálmirigyet, fokozza a savkiválasztást, hozzájárul a bélflóra felborulásához azzal, hogy szaporodásra készteti azon gombákat és baktériumokat, amelyek táplálékként fel tudják dolgozni, így gyulladásokat gerjeszthet.
 

Biztosak lehetünk benne, hogy a felsorolt folyamatok hatással vannak a bőrünk egészségére és látható állapotára is, még akkor is, ha egyik sem jutott még kóros szintre.

A cukor befolyásolja az agyunkban az endorfin-érzékelést, hozzájárul a férfihormonok túlzott termelődéséhez, így konkrétan okozója lehet az arcon pattanások megjelenésének.
 

A nagy arányú cukorfogyasztás hosszú távon károsíthatja a májat, ennek révén krónikus bőrbetegségeket is okozhat, mint ekcéma, dermatitisz, pszoriázis.
 

A cukor fogyasztása azonban nem csak hosszú távon okozhat látható elváltozásokat az arcunk és testünk bőrén.

Ha kipróbáljuk – érdemes! – hogy mindössze két hétig kihagyjuk az étrendünkből ezt az összetevőt, láthatjuk, hogy a bőr puffadtsága, zsíros fénylése megszűnik, ugyanakkor csökkennek a ráncok, eltűnnek a szarkalábak és feszesebb lesz a bőr. A cukor csökkenti a bőr kollagén- és elasztin-strukturáinak aktivitását, így a bőr feszességéért felelős vegyületek termelése csökken.

A „fehér méreg” blokkolja a linolsav áramlását, így a sejtfalak alkotóelemeként funkcionáló vegyület nem jut el a megfelelő helyekre, ami a bőrszerkezet romlását okozhatja.


 

" A cukor egy teljesen halott anyag. Mesterségesen előállított, finomított kivonat. Csak kalorikus értéke van. 
A szervezetbe jutva elrabolja a már birtokolt tápanyagokat. Akik cukrot fogyasztanak, alkoholisták, anélkül, hogy tudnának róla."

Dr. Shelton

Cukor a bőrápolásban



Amilyen sok rosszat tehet a cukor – főleg a finomított répacukor – belsőleg, olyan jó hatású lehet külsőleg alkalmazva a bőrápolásban. A cukor kristályos állaga, és biokémiai tulajdonságai házilag készített kozmetikumok összetevőiként hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a bőrünk egészséges ragyogású és esztétikus legyen.


Bőrradírozás


Az elhalt hámsejtek rendszeres eltávolítása a bőrápolás egyik legfontosabb lépése, hiszen a bőrfelületen „fityegő” száraz részek eltömhetik a pórusokat, megakadályozhatják a krémek felszívódását és a sminkelés során is problémákat okozhatnak. A cukros bőrradír legegyszerűbb formája, ha valamilyen hidegen sajtolt olajjal keverjük el a kristályokat, majd nagyon finom körkörös mozdulatokkal átdörzsöljük a bőrt.

A kristálycukros radír az egész testen használható, sőt az ajkak ápolására is kiváló.
A cukor kristályai viszonylag gyorsan olvadnak a bőr meleg-nedves közegében, így nem kell tartani attól, hogy megkarcolnák a bőrfelületet. Ugyanakkor az is igaz, hogy a cukor, kristályai által valamint glikoliksav-tartalma révén, mikrosérüléseket okoz a bőr felszínén, így a dermarollerhez hasonlóan állandó megújulásra készteti a hámréteg sejtjeit. 


Ha kissé összetettebb arcápolót szeretnénk készíteni, akkor a cukorhoz keverhetünk pár csepp csipkebogyó vagy sárgabarackmag-olajat, sűrű, hideg zöld teát, házi vagy bio almaecetet, pár csepp citromlevet, igény esetén illóolajakat (fertőtlenítéshez grapefruit, , szárított gyógynövényeket vagy -virágokat, mézet.

 

Pakolások 


A cukor képes megkötni a levegő nedvességtartalmát, emiatt hidratáló tulajdonságokkal is rendelkezik. Ez a tulajdonság is okozója, hogy a cukor is célravezető összetevője az arc- és testradíroknak, hiszen ezek általában szárítják a bőrt. Ugyanakkor használható hidratálásra a cukor arclemosó vízben feloldva, illetve arcpakolások, krémek részeként is.


Hidratáló hatása mellett ismert az erőteljes sebgyógyítást okozó fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása is, ebben az esetben túltelített cukor-oldatot kell felvinni a problémás területre, vagy éppen simán kristálycukorral beborítani. 


 

Próbáld ki cukor nélkül! 

 

A cukor elhagyása meglepő módon azzal jár, hogy kevésbé fogod kiváni azt. Ahogy kivonod az étrendből, lassan azt vesszed észre, hogy már nem is igazán hiányzik. 
Ezt ugyan könnyebb leírni, mint betartani, de meg leszel döbbenve, mennyire egyszerűen felül tudsz emelkedni az édesség utáni vágyon.

Figyeld magad! 1-2 hét után  tested-lelked kivirágzik!

Keresés