A weboldal cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez!
Kategóriák / Termékek

Természetes fényvédelem

2018. 04. 23. 15:09:22

termeszetes-fenyvedelem

Végre, végre itt a tavasz! Sőt, időnként már azt sem tudjuk pontosan, nem csöppentünk-e rögtön a nyárba. A nap süt, a hőmérő higanyszála felfelé kapaszkodik és mi egyre többet vágyunk a természetbe. De még ha nem is vagyunk olyan nagy kirándulók vagy kertészkedők, akár a buszmegállóban is érezhetjük, hogy egy negyedórás várakozás után már megkapott a nap, húzódik, viszket, pirul a bőrünk.


Bizony, a téli fehérség még nem nyújt kellő védelmet a hirtelen megjelent napsugárözön ellen, ezért érdemes nekünk is besegíteni a bőrünk megóvása érdekében. Azért nem olyan rossz a helyzet, még nem kell nyúlnunk a sokfaktoros krémek után a polcokon, válasszunk inkább természetes megoldásokat.

 

Természetes fényvédők 


A korábban már részletesen bemutatott kókuszolaj, kakaóvaj és sheavaj mindegyike tartalmaz fényvédő összetevőket.

Ezek közül a kakaóvaj nyújtja az UV-sugarak ellen a legerősebb védelmet: faktorszáma 5-7.

A kókuszolaj hasonló védelmet nyújt (2-8, minőségtől függően), ami még mindig megbízható az átmeneti évszakok alatt, illetve ha már megalapoztuk a barnaságunkat.

A sheavaj faktorszáma 3-6.


A felsoroltakon kívül napvédelemre alkalmas még (a fényvédő hatás tekintetében csökkenő sorrendben) a sárgarépamag-olaj , búzacsíra-olaj , málnamag-olaj , avokádó-olaj (4-15), olívaolaj, jojobaolaj (4), makadámiadió-olaj (6), mandulaolaj (5).
Fontos megjegyezni, hogy a sárgarépaolaj az arra érzékenyeknél bőrirritációt okozhat, valamint kismamáknak és epilepsziásoknak nem ajánlott. A felsorolt olajak rendkívüli előnye, hogy nem csak a káros sugárzás ellen védenek, de ápolják is a bőrt, így már menet közben is mélyen hidratálnak, csökkentik az esetelegesen felmerülő gyulladásokat, táplálják és feszesítik a bőrfelületet, rugalmassá és puhává téve azt.

 

Van közöttük olyan, amely csökkenti a pigmentfoltokat, megelőzi azok kialakulását (akár a napfény következtében is). Több ezek közül kiváló antioxidáns-forrás, így megóvja a bőrt a keletkező szabad gyököktől, elősegíti a sejtek regenerációját, új sejtek képződését.

 

A bőrápoló olajokban magas az A- és E-vitamin-tartalom, amelyek a bőr életfolyamataihoz elengedhetetlenek és számos tartalmaz esszenciális zsírsavakat is (pl. Omega-zsírsavak).


Kiválóak ezek az olajok a bőr kiszáradása ellen is, sőt több (pl. kakaó-, sheavaj, jojobaolaj, mandulaolaj) mélyen és alaposan hidratál, így a bőr kiszáradásával járó krónikus bőrbetegségek ellen is kiválóan alkalmazható. A felsoroltak között vannak olyanok is, amelyek fertőtlenítő hatással is bírnak, így megóvják a pucér bőrfelületeket a különféle gombákkal és más fertőzésekkel szemben is. 


Ha házilag szeretnénk napvédő krémet készíteni, a legjobban tesszük, ha a cikk első részében felsorolt olajak és zsírok közül többet kiválasztva alkotunk tökéletes és sokoldalú készítményt. Ez két okból is célra vezető: egyrészt ha többféle olajat keverünk össze, szélesíthetjük a krém hatásspektrumát, másrészt az együtt használt olajak kiegészíthetik, támogathatják, erősíthetik egymás hatását, vagyis más szóval szinergiába lépnek. 


Nem kell tartanunk attól, hogy a sokféle olaj beszerzése túlzott „fölösleges” kiadással terhelné meg a pénztárcánkat, hiszen a napvédőkrém, amit elkészítünk, tökéletes lesz testápoló krémnek is (akár a téli időszakban is, ha marad), sőt kiváltja a napozás után, a bőr megnyugtatására használt (after sun) termékünket is.


A krémünk elkészítése során érdemes még a méhviaszt számításba vennünk, ami nem csak a krém konzisztenciájának javítására alkalmas (sűrűbbé, krémesebbé teszi a végeredményt), hanem megsokszorozza az összetevők hatóerejét. A méhviasz maga is fertőtlenít, táplál, a gyulladáscsökkentő hatása is igen erős. Megfigyelések szerint az olajak fényvédő erejét is fokozza.

 

A kiválasztott 4-5 terméket készítsük elő, majd fogjunk egy kisebb lábost, töltsük fel kétujjnyi vízzel, majd a tetejére illesszünk egy nem hőérzékeny tálat. Tegyük bele a szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú vajakat és zsírokat (kakaó-, shea-vaj, kókuszolaj) és a méhviaszt. Takaréklángon épp csak addig melegítsük, amíg folyékonnyá válnak.

Ekkor csepegtessük hozzá a többi olajat, majd alaposan keverjük el.
 

Még langyosan tegyük alaposan kimosott és fertőtlenített tégelybe, majd hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni. Ha túlságosan kemény lett a végeredmény, vízfürdőn olvasszuk fel újra és tegyünk még hozzá a folyékony olajakból, ha pedig túl lágy, akkor adagoljunk hozzá még egy kicsi méhviaszt.