A weboldal cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez!
Kategóriák / Termékek

A fényvédelem titkai: Minden, amit a biztonságos napozásról, a fényvédelemről és a napozószerekről tudni kell!

A fényvédelem titkai: Minden, amit a biztonságos napozásról, a fényvédelemről és a napozószerekről tudni kell!

Mi emberek sem tudunk napfény nélkül létezni. A szemünkbe behatoló fény optikai tartománya a látóidegeken keresztül lehetővé teszi a látást, energetikai tartománya aktiválja az anyagcserét, hormonrendszerünk mirigyeit, szabályozza a vérnyomást, fokozza a méregtelenítő folyamatokat, elősegíti a D-vitamin képződését.

A napból kiáramló sugárzás különböző hullámhosszúságban érkezik a Föld felé:

UV-A (400-320 nanométer), UV-B (320-290 nanométer), UV-C (290-100 nanométer), ez utóbbi elvileg nem éri el a Föld felszínét. Az UV sugarakkal bőrünk találkozik először.

 

 természetes és biztonságos fényvédő arckrém

 

Tekintsük át, hogy mi határozza meg bőrünk alapszínét, milyen hasznos élettani folyamatok játszódnak le a bőrben, hogyan reagál az UV sugárzásra.

A bőr színe normális élettani állapotban több tényezőtől függ:

• A hám bazális rétegében termelődő festékanyag mennyiségétől.
• A külső szarurétegben felhalmozódó, zsírban oldott, sárga színű karotintól.
• A bőr középső rétegében, az irhában található felszínes erek hemoglobin tartalmától.

A bőr természetes színét adó festékanyagot, a melanint a hámsejtek között elszórtan elhelyezkedő melanocyták termelik, amik a melanoszóma nevű sejtszervecskékben raktározódnak el. A melanocyták hosszú plazmanyúlványokat bocsátanak ki, amik behatolnak a hámsejtekbe, így közvetítve a bőrfestéket. A melanocyták száma nagyjából mindenkinél azonos, de az egyes rasszok más-más mennyiségű pigmentet termelnek, ezért különbözik az emberek bőrszíne. Egy melanocyta 30-40 környező bőrsejtet lát el melaninnal. A bőrszínt nem a melanocyták sűrűsége, hanem az aktivitásuk, tehát pigment termelésük határozza meg. Sötét bőrűekben a melanoszómák nagyobbak és egyenként kerülnek át a hámsejtekbe, ahol lassabban bomlanak le. Világos bőrűekben a melanoszómák kisebbek és fürtszerű csoportokban kerülnek át a hámsejtekbe, ahol lebomlásuk gyorsabb.

A melanin termelés legjobb ingere a napfény 290-320 nm-es (UV-B) tartománya. Az azonnali lebarnulást a meglévő melanin fény általi oxidációja és a sejtmagok köré tömörülése okozza. Rendszeres napozás során fokozódik a pigmentsejtek melanintermelése, amely a tartósabb barnaságért felelős. A mélyebb rétegekben a melanin a hámsejtekben apró szemcsékben raktározódik, a szarurétegben viszont már egyenletesen terül szét, ebből adódik a bőr egyenletes barnasága.

Mi a szerepe ennek a biokémiai folyamatnak?

A napsugárzás természetes hatás, amire a szervezetünk természetes formában, megfelelő élettani folyamatokkal reagál. A melaninszemcsék UV-fény hatására a bőr sejtmagja köré rendeződnek sapkaszerűen, ezáltal védve a bőr sejtjeit a sugárzástól. A melanin hatékonyan nyeli el a fényt, így képes megóvni a sejtek DNS-ét, vagyis genetikai állományát. A melanin tehát kulcsfontosságú szerepet játszik a bőr ultraibolya és infravörös sugarakkal szembeni védelmében.

Egy másik funkciója, a szervezet hőséggel szembeni védelme, különösen nagy hatékonyságú a fekete bőrtípusba tartozó emberek szervezetében. A melanin az erősen pigmentált bőrben a látható fény, valamint az infravörös sugarak szinte teljes mennyiségét képes felvenni, majd a napsugárzás közvetítette hőt közvetlenül visszasugározni a környezetbe. Az emberi szervezet egyensúlyának fenntartása és védelme szempontjából a zavartalan melanin-szintézisnek óriási a szerepe.

A szemben, a szivárványhártyában található melanin a retinát védi az UV-fény és a magas energiájú normál fény ellen. A kék, zöld, szürke szemű emberekben ez a védelem kevésbé hatékony, mint a barna szeműekben.

Hogyan tudjuk még hatékonyabban felhasználni a nap jótékony és kiküszöbölni káros hatásait?

Ahogy már szó volt róla, a bőr színét a béta-karotin sárgás színű festékanyag is meghatározza, ami a bőr hámrétegében rakódik le. Ennek szerepe nem csupán a káros anyagok közömbösítése, hanem egyfajta fizikai szűrőként védi a bőrt az UV-sugárzással szemben, valamint elősegíti a szép, egyenletes barnulást is. Ennek érdekében érdemes bőrünket ezzel a belső védelemmel előkészíteni, vagyis A-elővitaminban (retinol) és béta-karotinban gazdag élelmiszereket fogyasztani. A retinol állati eredetű élelmiszerekben fordul elő: hal, máj, tojássárgája, belsőségek, míg a béta-karotin elsősorban növényi eredetű élelmiszerekben található meg: sárgarépa, sütőtök, spenót, petrezselyemzöld, alga, homoktövis, goji, fejes saláta, cékla, sárgadinnye, sárgabarack, meggy, kelbimbó, paradicsom, spárga, zöldborsó, minden erősen sárga, piros, zöld táplálék-növény.

A tirozináz réztartalmú enzim a tirozin nevű aminosavakat alakítja át dopakinonná, amely a bőr barna festék előanyaga, nélküle nem termelődik a szervezetben melanin. Természetes réz források: spárga, cseresznye, olajos magvak, csalán, szilva, kakaó, bab, búza, petrezselyem, máj.

Említést kell tennünk az UV-B és az UV-A sugárzás közötti különbségről is

A napfény mindkettőt tartalmazza, eltérő hullámhosszuk következtében másként hatnak az emberi szervezetre. A D-vitamin az UV-B sugaraknak kitett bőrben keletkezik, míg az UV-A csökkenti a D-vitamin szintjét. Ez a mechanizmus segít kiegyensúlyozni a bőrben keletkező D-vitamin mennyiségét a kültéri napozás esetében.

Az UV-A a sugárzás mintegy 90%-át teszi ki, hosszabb hullámhossz révén könnyebben áthatol a bolygó atmoszféráján és az ablaküvegen is. Az üveg megszűri az UV-B sugárzás nagy részét, de az UV-A-t csupán minimális mértékben. Gyakran éri a bőrünket napfény ablakon keresztül, ilyenkor csak önmagában az UV-A ér el hozzánk, amely a bőr mélyebb rétegeibe jutva, oxidatív hatása révén elősegíti a bőr öregedését, roncsolja a kollagén és elasztikus rostokat, különféle bőrelváltozásokat okoz.

Az UV-B a sugárzásnak csupán 4-5%-át teszi ki, a felső rétegben bőrpírt, gyulladást okozhat, a túlzott mértékű napozás rákkeltő hatású, a napégésért is felelőssé tehető, gyengíti az immunrendszert.

 

 Anti-aging fizikai fényvédő arckrém, védelmezi az arcbőrt az UVA és UVB sugárzás ellen.

 

Miért ne tisztálkodjunk rögtön napozás után?

A D3-vitamin zsírban oldódó szteroid hormon. Amikor a bőrt ultraibolya sugárzás éri, az egyfajta koleszterinszármazékot alakít át D3-vitaminná. A bőrben keletkező vitaminnak azonban a vérkeringéssel el kell jutnia a megfelelő szervekhez annak érdekében, hogy megfelelően kifejtse a hatását. A legutóbbi kutatások tükrében akár 48 órára is szüksége lehet a szervezetünknek ahhoz, hogy felszívódjon a bőrben termelődött összes D-vitamin. Ezért tanácsos kerülni napozás után a szappanos, tusfürdős zuhanyozást legalább két napig, csupán tiszta vízzel fürödjünk, a hajlatokat, nemi szervek környékét mossuk meg természetes alapanyagokból készült tisztálkodó szerrel.

Mi a helyzet a csecsemők, kisgyermekek bőrével?

A csecsemők, kisgyermekek bőre még éretlen, vastagsága körülbelül egy ötöde a felnőttekéhez képest, áteresztő képessége nagyobb, mert a bőrsejtek még nem kapcsolódnak szorosan egymáshoz. A melanin termelődése kialakulatlan, lassabb, tehát védtelen a napsugarakkal szemben. A gyermekkori napkárosodások szoros összefüggésben vannak a felnőttkori bőrelváltozásokkal!

Hogyan lehet a babákat napoztatni? Pár perces, reggeli vagy késő délutáni napfürdő elegendő, más időszakokban, árnyékban, vékony pléddel, textillel letakarva, fedett teraszon, nyitott ablak mellett lehet levegőztetni a kicsiket. Csecsemőt tilos közvetlen napfénynek kitenni!

A felhő, ruha, napernyő sem nyújt tökéletes védelmet, 11-16 óra között kánikulában lehetőleg ne vigyük a gyermeket napra. Minden esetben, még ha vízben fürdik is adjunk rá árnyékolós sapkát, világos pamut ruhát.

Vegyük figyelembe, hogy a víz, hó, homok, beton visszaveri a napsugarakat, ilyen helyeken fokozottan védjük gyermekünket és magunkat is!

Mit mondhatunk a naptejekről, fényvédő krémekről, amik arra hivatottak, hogy védelmet nyújtsanak a bőrnek napozás során? Vajon a napsugárzás vagy a naptej jelent nagyobb veszélyt?

Az első, széles körben hozzáférhető naptejet 1944-ben dobták piacra, ez azonban csak egy korlátozott hatékonyságú, ragacsos anyag volt. Manapság már több száz napozáshoz szánt termék közül választhatsz, de mennyit tudsz a bennük lévő anyagokról, biztonságosságukról, hatásukról? Itt az idő, hogy megismerkedj velük közelebbről! A fényvédő szereknek két fő csoportját különböztetjük meg: kémiai és fizikai fényvédőt tartalmazó kozmetikumok.

Először a kémiai fényvédőket érdemes áttanulmányozni, mert ezek terjedtek el a legszélesebb körben. A kémiai fényvédők úgy hatnak, hogy elnyelik a beeső fénysugarakat, majd a bőrben elbomlanak. Az elnyelt energiát a molekula alacsonyabb energiájú fotonok formájában kibocsájtja és/vagy reakcióba lép környező más molekulákkal. Mivel ezek a molekulák oldott állapotban vannak jelen az ilyen hatóanyagot tartalmazó készítményekben, ezért nagyobb mértékben tudnak a bőrön keresztül felszívódni, ami miatt bekerülhetnek a véráramba. A legújabb vizsgálatok szerint átjutnak az agy-ér gáton és a placentán is.

Ezekben a napozószerekben számtalan különböző vegyület található, rengeteg kombináció jöhet létre a sok bőrre kerülő szintetikus anyag között, amik UV hatásra kiszámíthatatlan reakcióba lépnek a szervezettel, ez káros anyagok, szabad gyökök keletkezéséhez vezethet, de helyileg is okozhat azonnali bőrirritációt.

A kémiai fényvédők és a napozószerekben lévő vegyületek reakciója a bőr belsejében történik, a melléktermékek károsíthatják a bőr szerkezetét, irritációt, fényérzékenységet okozhatnak, és növelhetik a bőrrák kockázatát. Egyes kísérletek szerint a májat is terhelik, sőt állatkísérleteknél megfigyelték, hogy negatív hatással vannak a hormonháztartásra.

Tudtad, hogy évente körülbelül 14 000 tonna naptej kerül az óceánjainkba?

Ezek az anyagok nem csak közvetlenül, hanem közvetve is veszélyt jelenthetnek, mivel fürdőzés közben a bőrről lemosódva, valamint a szennyvízzel a természetes vizekbe kerülve idővel a fogyasztásra kerülő halakban is felhalmozódhatnak. Több ország is betiltotta a kémiai fényvédőt és káros szintetikus vegyületeket tartalmazó napozószereket, mivel a korallok pusztulását is okozhatják.

Milyen néven találkozhatunk kémiai fényvédőkkel a termékekben, amiket érdemes elkerülni?

4-Methyl-Benzylidencamphor (4-MBC vagy MBC)
Octyl (Ethylhexyl) Methoxycinnamate (OMC)
Homosalate (Homomenthyl-salicylat vagy HMS)
Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic -Acid (OD-PABA)
Benzophenone-1, Benzophenone-2, Benzophenone-3 (oxybenzon)
3-Benzylidencamphor
Octorylene
Butyl Methoxydibenzoylmethane (avobenzone)
Drometrizole Trisiloxane
Ethylhexyl Triazone
Ethylhexyl Salicylate (octyl salicylate vagy octisalate)
Ethylhexyl Methoxydibenzoylmethane
Octynoxate
Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid (ensulizole)
Sodium Phenylbenzimidazole Sulfonate
Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate
Diethylhexyl Butamido Triazone
Mexoryl SX (Ecamsule)
 

Oxybenzone, octinoxate: ezek segítik a káros anyagok felszívódását, de önmaguk is súlyos allergének Az amerikai élelmiszer-és gyógyszerbiztonsági felügyelet, az FDA által kiadott irányelvek szabályozzák a napvédőkben lévő adalékanyagok mennyiségét és minőségét.

A naptejekben vizsgált szintek azonban messze meghaladták az FDA által meghatározott küszöbértéket. Az értékek nem csak kicsit voltak magasabbak a megengedett szintnél, hanem meglehetősen magasnak számítanak a gyógyszerbiztonságot vizsgálva – mondta dr. Kanade Shinkai, a Kalifornia Egyetem San Francisco School of Medicine dermatológusa.

A legtöbb fényvédő krém számos kémiai fényvédő anyagot, többek között az allergiás reakciót kiváltható oxibenzont, továbbá avobenzont és oktokrilént tartalmaz, hogy blokkolja a káros sugárzást. Az oxibenzon és az octinoxát a vizsgálatok alapján endokrin-diszruptorok, vagyis megzavarják a belső elválasztású mirigyek működését, magyarán megbolygatják a hormonháztartásunkat. Az oxibenzon és az octinoxát a pajzsmirigyhormonok és a nemi hormonok háztartásába is beleszólnak, tudományos vizsgálatok szerint antiandrogén hatásuk miatt a serdülő fiúk tesztoszteronszintjét szignifikánsan csökkentik, az octinoxát pedig megváltoztatja az ösztrogéntermelés ciklusát.

Az oxibenzon kiválasztódik az anyatejben, a magzatvízben, a vizeletben és a vérben is. Egy vizsgálathoz az FDA önkénteseket kért fel, akik négy napon át, naponta kenték be magukat napvédő krémmel vagy spray-vel laboratóriumi körülmények között. A harminc résztvevő egyharmada alkalmazta ezt a módszert, a többiek a kontrollcsoportot képviselték.

A kutatók összesen egy héten át, harminc alkalommal vettek vért tőlük, hogy bizonyosságot kapjanak arról, hogy a fényvédőkben található vegyi anyagok hogyan szívódtak fel a bőrön át. Azt találták, hogy az oxibenzon, az avobenzon, az octinoxát és az ecamsule szintje is megnövekedett az önkéntesek szervezetében.

A kémiai fényvédők egyik vegyületét (OMC) a mellrákos sejtekben is kimutatták, ugyanabban a formában, mint ahogy gyakori napozószerekben előfordul: Octyl Methoxycinnamate (OMC), Ethylhexyl Methoxycinnamate, Benzophenone, Oxybenzone.

A nyaralás alkalmával fényvédőszert használók között sokkal több a bőr- és egyéb rákos esetek előfordulása, mint a fényvédelem nélkül állandóan a napon tartózkodók (útépítő munkások, mezőgazdaságban dolgozók, tengerészek, halászok, arató munkások, kertészek) között.

A szomorú tény az, hogy ezek a vegyületek már nem csak a napozószerekben, hanem a napi használatú kozmetikumainkban (arckrémek, tusfürdők, samponok, testápolók) és a babatermékekben is megjelentek. Az UV szűrő anyagok ebben az esetben nem a bőrt, hanem magát a terméket védik a fény okozta esetleges elszíneződéstől vagy minőségromlástól. Az átlátszó vagy világos flakonban tárolt anyagokat ugyanis károsíthatja az UV sugárzás, ami hatással lehet a termék színére, illatára.

Ha ez mind igaz, akkor miért használják még mindig a kémiai fényvédőket?

Mert nem képez opálos-fehér bevonatot a bőrön, így eladhatóbbá teszi a terméket. Nagy mennyiségben, könnyen hozzáférhető és sokkal olcsóbb, mint a fizikai fényvédő szereket és organikus összetevőket tartalmazó ártalmatlan fényvédő termékek. Szomorú tény, hogy a kozmetikai ipar nagy részének nem az egészséged a legfontosabb, hanem a profit.

Sajnos megfigyelhető, hogy sokan jobban félnek a napsugárzástól, mint a mesterségesen előállított vegyszerek káros hatásaitól, de szerencsére létezik egészséges alternatíva.

Mivel védekezhetünk biztonságosan az UV károsodás ellen?

Vannak olyan naptejek, amikkel csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat és nem ártunk velük sem a vízivilágnak, sem a saját egészségünknek.

A napozószerek másik csoportja fizikai fényvédő szereket tartalmaz, melyek nevükből adódóan nem szívódnak fel, a bőr felületén maradnak, visszaverik a fénysugarakat a bőr felszínéről, így blokkolva az UV-A és UV-B sugarak nagy részét.

Ilyen például a titan-dioxid (titanium-dioxid), cink-oxid, iron-oxid, silica, mica, csillámpala őrlemény, alumina (nem összetévesztendő az aluminium sókkal!), amik széles spektrumú UV védelmet biztosítanak, csökkentik az UV-A sugárzás által indukált szabadgyökök termelését a bőr mélyebb rétegeiben. Nem okoznak allergiát, nem irritálják a bőrt, nem tömítik el a pórusokat.

Minél apróbb a szemcsék mérete, annál egyenletesebben fedik be a bőrfelszínt és kevésbé képeznek fehér réteget a bőrön. A nano méretű szemcsék vizsgálata folyamatban van, hogy vajon milyen mértékben kerülnek be a mélyebb rétegekbe és a véráramba. A legújabb kutatások kimutatták, hogy átjutnak az agy-ér gáton, illetve a placentán, az UV-A sugárzás hatására gyorsítja a programozott sejthalált, ezért nem ajánlott a nano szemcsés fényvédőt tartalmazó napozószerek használata.

A természetes növényi zsíroknak, olajoknak, vajaknak minimális a fényvédő tulajdonságuk, de táplálják, nyugtatják, ápolják, hidratálják a bőrt.

Tehát vásárolj fizikai fényvédőt és természetes összetevőket tartalmazó napozószert!

A készen kapható fényvédők helyett használhatsz házilag könnyen összeállítható napozó kozmetikumot, aminek főbb összetevői:
• Bőrtápláló olajok: jojoba olaj, mandula olaj, kókuszolaj, sheavaj, szezám olaj, körömvirág olaj, búzacsíra olaj, sárgarépamag olaj, kakaóvaj (felhasználási lehetőségei: lereszelve, bőrön kenve mint egy szappant vagy olajjal előre összemelegítve)
• Antioxidáns tulajdonságú természetes anyagok, amik semlegesítik a káros szabad-gyököket, gyulladáscsökkentő tulajdonságúak: E vitamin, aloé, propolisz, zöldtea kivonat
• 20% fizikai fényvédő por

 

 SPF40 Anti-aging fizikai fényvédő arckrém természetes összetevőkkel

 

Olajok, amiket ne használj önmagában napozáshoz, mert fényérzékenyítőek lehetnek:

Csipkebogyó olaj, ligetszépe olaj, gránátalma magolaj, avokádó olaj, argánolaj, makadámiadió olaj, sárgabarackmag olaj, szőlőmag olaj, sáfrányos szeklice olaj, orbáncfű olaj.
A fenti olajokat és az ezeket tartalmazó natúrkozmetikumokat nyugodtan használhatod nyáron is, csak kimondottan hosszan tartó napozás során kerüld.

Meg kell említeni még az illóolajokat, amikkel napozás során óvatosan bánjunk, mert fényérzékenyítő tulajdonságúak:

Citrom (Citrus limon)
Mandarin levél vagy mandarin petitgrain (Citrus reticulata)
Bergamot (Citrus bergamia)
Grapefruit (Citrus x paradisi)
Keserű narancs (Citrus aurantium var. amara) Lime (Citrus aurantifolia)
Édes narancs (Citrus sinensis)
Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica)
Fűszerkömény (Carum carvi)
Római kömény (Cuminum cyminum)
Verbéna (Aloysia triphylla)
Orvosi lestyán (Levisticum officinale)
Combava levél vagy petitgrain (Citrus hystrix)
Petrezselyem levél (Petroselinum crispum)

Vajon alkalmazhatóak-e nyáron, napsütésben azok a MediNatural kozmetikumok, amelyek PHA, retinol, c-vitamin, niacinamid hatóanyagokat tartalmaznak?

• A PHA hámlasztóban található glükonolakton (gluconolactone) sav egyáltalán nem fényérzékenyítő, sőt, akár 50% -os védelmet nyújt az UV sugárzás ellen. Éppen ezért nyáron is gond nélkül, nyugodtan használható, az esti bőrápolási rutin során ajánljuk.

• A Retinol szérum sem okoz fényérzékenységet, így alapesetben a szérum miatt külön nem szükséges fényvédő alkalmazása és nyáron is lehet használni. Tévhit, hogy a retinol fényérzékennyé tenné a bőrt. A retinol nem növeli a bőröd fényérzékenységét, maga a retinol hatóanyag fény és hő érzékeny, vagyis ha fény éri veszít a hatékonyságából, de a bőrödre nincs fényérzékenyítő hatással. Érdemes tudnod, hogy a MediNatural Retinol szérum liposzomás retinolt tartalmaz. A liposzomás technológia lehetővé teszi ennek az érzékeny hatóanyagnak a megóvását, stabilizálását és könnyed bőrbejutását, hogy a legtöbbet adhassa a bőrödnek.

• A C-vitaminos kozmetikumokban stabil C-vitamin (Sodium Ascorbyl Phosphate) található, ami vízben oldódó, nem irritáló. Stabilabb, mint a sima C-vitamin, ami fény és levegő hatására gyorsan lebomlik. Véd a káros környezeti hatásoktól, hatékonynak bizonyul az UVA és az UVB sugarak okozta öregedési folyamat lelassításában, nyáron is biztonsággal alkalmazható. Reggel használva fokozza a fényvédelem hatásosságát, este pedig antioxidáns tulajdonságánál fogva regenerálja a bőrt.

• A niacinamid helyi alkalmazása véd az UV-C sugárzás károsító hatásával szemben, elősegíti a károsodott bőr regenerálódását.

Hogyan napozzunk, hogy elkerüljük a bőr leégését?

A fokozatosság elve ebben az esetben is érvényes, tehát kora tavasztól érdemes lassan hozzászoktatni bőrünket a naphoz, hogy megfelelő melanin termeléssel tudjon reagálni. Annak semmi értelme, hogy fehér bőrrel elmenjünk a tengerpartra nyaralni, mert annak szinte minden esetben súlyos leégés a következménye, amitől sérülnek a bőr sejtjei és káros biokémiai folyamatok indulhatnak el.

A Nap káros hatásai elleni leghatékonyabb védelem, ha igyekszünk minél kevesebb időt tölteni a déli tűző napon. Keressünk árnyékot, napozzunk kora délelőtt és késő délután. Használjunk fizikai fényvédővel ellátott, természetes anyagokat tartalmazó napozó kozmetikumokat!

Semelyik naptej nem csodaszer, csupán megnöveli a napon tölthető idő hosszát, percekről tíz percekre. A SPF (faktorszám) önmagában nem jelent egész napos védelmet, csak valamivel hosszabb időt tölthetünk a napon leégés nélkül. Például ha 10 perc alatt leégsz, akkor SPF30 naptejjel 300 percet tartózkodhatsz a napon leégés nélkül, elvileg… Ez függ a bőrtípustól, az alapszínétől, az előnapozás mértékétől is. Nyáron, különösen azokon a napokon, amikor rendkívül erős az UV-sugárzás, a legjobb árnyékban maradni, vagy UV-védő ruházattal védeni testünk lehető legnagyobb hányadát.

Érdemes szabadba indulás előtt bekenni magunkat, és fürdés után újra kenni, mivel a vízben többnyire lemosódnak a naptejek. Érdemes figyelni az UV sugárzás erősségét, és ettől tegyük függővé, hogy mikor mennyi ideig tartózkodunk a napon. Összegzésképpen elmondható, hogy a napsugárzás létfontosságú, a bőrünk felkészült arra, hogy ésszerűen napon tartózkodva csak a jótékony hatások érvényesüljenek, és megfelelő, természetes fényvédőket alkalmazva élvezhetjük a nyári napos órákat.

Szerző: Pribus Tünde | kozmetikus, természetgyógyász