A weboldal cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez!
Menü

Kutatás | A teafa illóolaj gyulladáscsökkentő hatása

 

Egy  ausztráliai kísérlet célja az volt, hogy a teafaolaj gyulladáscsökkentő hatását tanulmányozzák hisztaminnal kiváltott bőrpírral és duzzanattal szemben. A kísérletben 27 önkéntes vett részt, akiknek egyik alkarján hisztamin-difoszfátot (koncentráció: 5 mikrogramm/50 mikroliter) fecskendeztek a bőr alá. A másik alkar a kezelés kontroljaként szolgált. 

A bőrpíros terület átmérőjét, illetve a duzzanat vastagságát egy órán keresztül 10 perces időközökben mérték, majd megbecsülték a duzzadt és bőrpíros területek térfogatát.

A hisztamin beinjekciózása után 20 perccel 25 mikroliternyi teafaolajat kentek el 21 önkéntes alkarján (6 személynél a teafaolaj helyett kontrolként 25 mikroliter paraffinolajat kentek el). 


A bőrpíros terület átlagos nagyságát illetően nem volt különbség a teafaolajos, illetve a paraffinos kezelés között, azonban az alkaron hisztaminnal kiváltott duzzanatok átlagos térfogata a teafaolajos kezelések esetében szignifikáns mértékben kisebb volt. 

Ez volt az első olyan kísérlet, amelyben a teafaolaj hisztaminnal kiváltott bőrgyulladásra kifejtett kedvező hatását igazolták. 


Br J Dermatol 2002 Dec; 147(6):1212-7. 

Keresés