A weboldal cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez!
Kategóriák / Termékek

Illatos otthon, milyen áron?

Az otthon illata egy életre meghatározó az ember számára. Olyan erős benyomás, ami késő öregkorban is könnyeket csal az ember szemébe.
 

Ha megkérdezünk valakit, hogy milyen illatokból áll az otthon-szag, sok különféle dolgot felsorolhat: a sülő süteménytől a száradó ruhákon át, a hálószoba ablaka alatt éjjel illatozó jázminig, a karácsonyi fahéjas alma illatától, az édesanyja arckrémén át, nagymama szekrényének levendulaszagáig. 


Modern korunkban különösen igényesek vagyunk az otthon illatosítására, talán azért, mert a szag igen szoros összefüggésben van a tisztasággal, higiéniával, amely sokat emlegetett, sarkalatos kérdés manapság.

A boltok polcai roskadoznak a szagelnyomó hatású és különleges illatot árasztó termékektől, amelyeknek kínálatát csak az színesítheti tovább, hogy milyen módon juttatják az illatanyagot a légtérbe.

Az időzítős, mozgásérzékelős termékek már jóval modernebbnek számítanak az egy helyben, folyamatosan párologtató, idejétmúlt társaiknál.
 

Sokan nyugodtan dőlnek hátra, abban a hitben, hogy megoldották az otthon illatának a problémáját, miután beszereztek egy ilyen csoda-terméket, és csak akkor lepődnek meg legközelebb, ha a konyhaszekrény alatt a konnektorba dugott párologtatóból felszálló gőz összemarja a szekrény alját...


Akit érdekelnek a tudatos vásárlással kapcsolatos tudnivalók, egyre több forrásból olvashat arról, hogy a modern termékek bizony az egészségünket áldozzák fel a hatékonyság oltárán. A szagtalanításért felelős csíraölő szerek nem válogatnak, az emberi és az állati szervezet élő szöveteit is károsítják, a mesterséges illatanyagok pedig számos életfolyamatot befolyásol a szervezetünkben, a hormonműködéstől a légúti rendszerűnk működéséig. Sajnos találhatunk az összetevők között rákkeltő hatású anyagokat is. 


Sajnos ezek az összetevők nem csak a kifejezetten illatosításra szánt termékekben lelhetőek fel, hanem azokban is, amelyeknek csak az egyik vonása az illat, így kozmetikai cikkekben (dezodoroktól a samponokon, tusfürdőkön és habfürdőkön át a parfümökig), mosó- és tisztítószerekben, öblítőkben, de még a krémekben is.
Ezek az anyagok – az illatosító készülék típusától és technológiájától függően – nem csak a légzőrendszer (orr-, száj-nyálkahártya, légcső, hörgők és tüdő) tagjain szívódhat fel, de lecsapódhat a bőrön is és onnan bekerül a véráramba. 

Mely összetevőktől kell tartanunk a légfrissítőkben és mi a megoldás? 


Naftalin
Bár a naftalin természetes körülmények között is előfordul (pl. termeszek választják ki a váruk védelme érdekében), becsapós lenne a tájékoztatás, amely egy ilyen összetevőt tartalmazó terméket a kizárólag természetes anyagokat tartalmazóak közé sorol. A naftalin többek között kártevőriasztó hatása miatt kedvelt, de sajnos rendkívül mérgező anyag. Bizonyított rákkeltő hatása mellett rombolja a vörösvértesteket és fokozza a vérrög kialakulásának kockázatát is. 

 

Ftalátok
A ftalátok az egyik legtöbb problémát okozó vegyületcsoport modern világunkban. Nagyon sok műanyag, festék, lakk alkotószere, így a lakásban találkozhatunk vele irodaszerek, bútorok, szőnyegpadló, kábelek bármilyen műanyag tárgy kipárolgásában. Jellemzője, hogy akár évekig észrevétlenül párologhat az adott tárgyból.
Igen sok problémát okozhatnak a hormonrendszer felborításától (meddőség, korai pubertás, alacsony spermaszám), az asztmán át a daganatokig. Kismamákra, illetve a méhben növekvő embrióra különösen veszélyesek, hiszen átjutva a méhlepényen, már ekkor befolyásolhatják a fejlődést. 

 

Formaldehid
Egy másik, gyakori problémát okozó vegyület a formaldehid, amely fertőtlenítő hatása révén az élelmiszeripartól a kozmetikai iparon át a festékgyártásig nagyon sok területen közkedvelt volt, amíg fel nem fedezték a káros hatásait. Sajnos a sokoldalú felhasználás azt eredményezte, hogy a beltéri levegőszennyezés egyik legfőbb képviselője lett ez az összetevő, amely bútorokban, padlóburkolatokban, szigetelésekben is megtalálható, de találkozhatunk vele a különféle háztartási textíliákban, és az illatosítókban is. A számlájára írható a már kis adagtól is bekövetkező szem-, nyálkahártya- és bőrirritáció, fejfájás, légzési panaszok. Asztmás rohamokat is okozhat, sőt a kiemelkedően magas koncentráció akár életveszélyessé is válhat.

 

A természetes és egészséges illatosítás illóolajokkal!
 

Felejtsd el a szintetikus illatosítókat, hiszen ezen illatokért felelős vegyszerek nagy része egészségkárosító hatású. Használj mindig természetes illóolajokat, ezek illatukkal és aromaterápiás hatásukkal is hozzájárulnak, hogy jobbá tedd
a saját világodat.

Hangulatodnak megfelelően választhatsz
a különböző természetes illóolajok közül csak görgess lejebb!