A weboldal cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez!
Kategóriák / Termékek

Hogyan alkalmazzuk az illóolajokat nyáron problémamentesen?

illoolaj

Bizony sokunknak a kihagyhatatlan élvezetek forrása közé tartoznak a mámorító citrus illóolajok! Azonban a fényérzékenyítő hatásuk miatt fontos hogy kellő odafigyeléssel használjuk! Citrus imádók Figyelem!


Akik előszeretettel alkalmazzák az aromaterápiát vagy szeretik a mindennapokban az illóolajokat használni kellemes illatuk vagy éppen fizikai hatásaik miatt, jól tudják, hogy ezek közül a kivételes szerek közül nem szabad mindegyiket a bőrre kenni.

Előfordulhat maró hatás, allergia, ha töményen a bőrünkkel érintkeznek, és a napsütéses nyári időszakban még egy szempontot figyelembe kell vennünk: a fototoxikus hatás kérdését is.

 

Fényérzékenyítő illóolajok! Mit is jelent ez pontosan?

Egyes illóolajok összetevői károsíthatják a bőrt abban az esetben, ha UV-sugárzás éri őket. Ez a hatás fényérzékenyítés néven is ismert, hiszen ha fennáll, a bőrünkön megsokszorozódik a napsugárzás biokémiai ereje, így szélsőséges reakciókat válthat ki.

A fényérzékenyítés okozói elsősorban a furanokumarin nevű vegyületek és az érzékenység attól alakul ki, hogy az UV-sugárzás elnyelődése közben károsító oxigéngyökök keletkeznek.

Bár a fototoxicitás erősen függ az azt okozó vegyület koncentrációjától, nem csak tömény illóolajok használata esetén érvényesülhet, így gondoljuk az eshetőségére akkor is, ha például házilag összeállított, illóolaj-tartalmú arckrémet használunk vagy ha otthon készítjük el a napozókrémünket.

A fototoxikus hatás eredménye lehet leégés és bőrpír, hiperpigmentáció, de jelentkezhet allergiához hasonló kiütések vagy fájdalmas hólyagok formájában is.


Az illóolajok közül teljes biztonsággal használható nyáron is a levendula, geránium, teafaolaj ..., de mindenképpen vigyázni kell a különféle citrusokból (citrom, narancs, grapefruit, mandarin, lime) kinyert illóolajokkal.

 

Bizonyítottan fototoxikus hatású még az orvosi angyalgyökér, fűszerkömény, római kömény, verbéna és orvosi lestyán illóolaja, sőt érdemes vigyázni a petrezselyemmel és a zellerrel is.

Érdekesség, hogy bizonyos esetekben a desztilláció, más esetekben a hidegen sajtolás megszünteti az adott olaj fényérzékenyítő hatását, így érdemes minden esetben a gyártónál érdeklődni.

Fényérzékenyítő hatást az illóolajokon kívül okozhatnak kozmetikumok, gyógyszerek is, de krónikus betegségek mellékhatása is lehet. 


Extra Tipp:
citrus imádóknak nem kell lemondani nyáridőben sem az illatokról. Párologtatva, szaglóüvegcsében nem kell számolnunk a fényérzékenyítő hatásával, de
cseppenthetünk a tenyerünkbe is néhány cseppet, majd oszlassuk el a hajon és máris Itália varázslatos citrus ligetében érezhetjük magunkat.

Mivel ez a hatás 10-12 órán át tart, ezért ennek figyelembe vételével este használhatjuk aromafürdőben is a citrus illóolajokat. 


Ha szeretnél felfrissülni,  ajánlom figyelmedbe esti hűsítő aromafürdőhöz a CITRUSOSS FRISSÍTŐ ILLÓOLAJ KEVERÉKET-frissítően tiszta citrom, narancs vidámságával és egy csepp harmatos mentával vérpezsdítő atmoszférát teremt bárhol.

Tartalomhoz tartozó címkék: Aromaterápia