A hidegen sajtolt olajok a tudatos bőrápolás elengedhetetlen alapanyagai.
Csodaszernek fogod érezni, hiszen természetes összetevőikkel szépítenek, tisztítanak, hidratálnak, gyógyítanak, nyugtatnak, ápolnak és kényeztetnek is egyben. Hajra, körömre, arc- és testápolásra válaszd a természetes olajokat.
A hidegen sajtolt olajokról legtöbben először az extra szűz olívaolajra vagy valamilyen más konyhában használt olajra gondolnak. Tény, hogy az egészséges életmódra törekvéssel a táplálkozás területén nagy teret nyertek a hidegen sajtolt olajok, de amit még nem nagyon tudunk, hogy ezek az olajok a natúr kozmetikumok fő alapanyagai is.
A hidegen sajtolt olajok a testünk, bőrünk karbantartásában is segítenek. Ha lecseréljük vegyszerrel előállított és rengeteg tartósítószert alkalmazó kozmetikai termékeinket természetes alapanyagokból készült termékekre, akkor máris sokat lendítettünk egészségünkön.
De ezt ne csak divatból tegyük, hanem értsük meg miért jó ez nekünk, és máris nem esünk kísértésbe, amikor az áruházláncok polcain meglátjuk az óriási akcióval kínált vegyszeres „csodákat”. Használjunk hidegen sajtolt olajokat a tudatos bőrápolás során!
Először is mit jelent az, hogy hidegen van sajtolva egy olaj?
Magas hőfokon és oldószeres kezeléssel a magvakból több olaj nyerhető ki, ezáltal olcsóbban is értékesíthető, de az ily módon kezelt olajok elveszítik értékes tápanyagaik nagy részét. A hő hatására elbomlanak a hőérzékeny vegyületek is.
A hidegen sajtolt olaj viszont szó szerint azt jelenti, hogy hidegen sajtolják, azaz préselik. A magvak és diófélék tisztítás után, felmelegítés nélkül a présgépbe kerülnek és csak a súrlódás által keletkezik bizonyos hő. Az eljárás során nem vetik alá semmiféle finomításnak vagy vegyszeres kezelésnek. A végén esetleg leszűrik, hogy ne maradjon benne semmi darabos anyag.
Milyen értékes tápanyagokat tartalmaznak a hidegen sajtolt olajok?
A hidegen sajtolás a legkíméletesebb eljárás az olajok kinyerésére, így minden értékes tápanyag természetes módon megmarad az olajokban. A hidegen sajtolt olajok megőrzik eredeti színüket és illatukat is.
A hidegen sajtolt olajok gyógyhatású olajok, mert a bennük lévő esszenciális zsírsavak - melyek többszörösen telítetlen vegyületek – a nyomelemek, az antioxidánsok és az A, D, E, F, B17 vitaminok igen kedvező hatással vannak egészségünkre.
Az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen a megfelelő minőségű és mennyiségű zsír bevitele a zsírban oldódó vitaminok felszívódása érdekében. De az esszenciális zsírsavak fontos szerepet töltenek be a vérnyomás szabályozásában, a gyulladáscsökkentésben és az immunrendszer megfelelő működésében is. A vitaminok közül különösen nagy szükségünk van az E-vitaminra az érzékeny sejtfalak védelme érdekében.
Milyen területen alkalmazhatjuk a hidegen sajtolt olajokat?
A hidegen sajtolt olajokat bevihetjük a szervezetünkbe az étkezéssel. Különleges reggelit, ebédet és vacsorát készíthetünk a hidegen sajtolt olajok felhasználásával, melyek mind a változatos és egészséges táplálkozásunkat segítik. A konyhában segítségünkre lehet az extra szűz olívaolaj, a lenmagolaj, a kukoricacsíraolaj, az avokádóolaj, a mogyoróolaj, a dióolaj, a szőlőmag olaj.
A hidegen sajtolt olajok a tudatos bőrápolásnak is elengedhetetlen kellékei. Fáradt, fakó, zsíros vagy éppen száraz bőrünknek megmentői a hidegen sajtolt olajok. Mivel nem tartalmaznak semmiféle adalékanyagot, nem tömítik el a pórusokat, így bőrünk szabadon lélegezhet és természetes módon megújulhat.
Arcápolásra ajánlott hidegen sajtolt olajok:
- argánolaj,
- zöld kávé olaj
- gránátalmamag olaj,
- avokádóolaj,
- jojobaolaj,
- szőlőmagolaj,
- csipkebogyóolaj,
- sárgabarackmag-olaj,
Bőrápolásra a következő hidegen sajtolt olajokból válogathatunk és akár saját ízlésünk szerint egyedi olajkeveréket is összeállíthatunk belőlük:
- mandulaolaj,
- avokádóolaj,
- szőlőmagolaj,
- csipkebogyóolaj,
- gránátalmamag-olaj,
- makadámdió olaj
Hajunk is erősebb, egészségesebb, selymesebb és fényesebb lesz, ha hidegen sajtolt olajjal ápoljuk.
Mindezen tulajdonságok elérésében
- az argánolaj,
- az avokádóolaj,
- jojobaolaj,
- organikus szűz kókuszolaj,
- teafaolaj
lehet a segítségünkre.
Körmeink egyenletes vitamin és tápellátását is biztosíthatjuk, ha a körömágyat és az egész körmöt,
de még a kézfejünket is tápláló makadámdió olajjal, vagy a sokoldalúan alkalmazható argánolajjal kenjük be esténként. Reggelre puha kezünk és repedezéstől mentes körömágyunk ápoltságról fog tanúskodni mindenki számára.
Ajakápolásra a magas E-vitamin tartalma miatt, mely tápláló és öregedést késleltető hatású, a dióolaj kitűnő választás.
A hidegen sajtolt olajokat mindig enyhén nedves bőrre vigyük fel, hogy könnyebben el tudjuk oszlatni és a tömény olaj ne okozzon irritációt. Mindig jó minőségű olajokat használjunk, ha lehet 100 % tisztaságút. A szavatossági időt is ellenőrizzük le.