A weboldal cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez!
Kategóriák / Termékek

Az arcodon is meglátszik mit eszel, avagy hogyan tüntessük el a pattanásokat

Az arcodon is meglátszik mit eszel, avagy hogyan tüntessük el a pattanásokatA bőrünk a legnagyobb szervünk és a legfeltűnőbb is, hiszen ha ránk néz valaki, ez az első amit meglát.

A bőrnek elhatároló és védelmi szerepe van, ugyanakkor összekötő és érzékelő feladatok is jutnak neki az emberi test és a külvilág között. Ezen kívül, mint egy plakáton megjelenik rajta az is, ami a testünkben, sőt a lelkünkben zajlik.


Mit és hogyan jelez a bőr?


A bőrön meglátszik, ha keveset iszunk, ha keveset alszunk, ha sokat stresszelünk. Meglátszik, hogy tiszta vagy éppen szennyezett levegőn töltünk sok időt vagy egyáltalán, hogy megyünk-e szabad levegőre.

Meglátszik, hogy jól érezzük-e magunkat benne, hogy nőként hol tartunk a ciklusunkban, illetve hogy férfiként tombolnak-e a hormonjaink (például kamasz korunkban).
 

A bőrünk a felsorolt okok miatt lehet túl fényes vagy éppen fénytelen, szürke, lehet porcelán simaságú vagy éppen „rücskös”, pattanásos és pörsenéses, de akár keletkezhetnek gyulladásmentes csomók (grízek) is benne, amelyek idővel nyomtalanul elmúlnak.
 

Hogyan keletkezik a pattanás?


A pattanás a szőrtüsző faggyúmirigyének túltermelése és a pórus bedugulása miatt keletkező duzzanat és gyulladás. A keletkezésének leggyakoribb oka a hormonháztartás (főleg androgén hormonok) mozgolódása, de – a korábbi elméleteket megdöntve kiderült, hogy – étkezési okok is állhatnak a háttérben. A pattanás keletkezésében közrejátszhat a zsírtermelés fokozódása, a gyulladásra való hajlam megnövekedése, az elhalt hámsejtek távozásának elmaradása is. 

Vannak feltételezések, hogy a pattanás kialakulásához az is vezethet, hogy olyan sejtek is elszarusodnak, amelyeknek még nem kellene, emiatt dugul el a pórus és gyulladnak be az alatta megrekedt váladékok.
 

Pattanásokat okozhatnak még allergiák, amelyek ugyanúgy érinthetik a bőrfelületet (pl. arckrémre való allergia), mint bármely belső szervet, amely ennek hatására rendellenes működést produkál és ez meglátszik a bőrön is.   Niacinamide szérum - pattanás ellen

 

Milyen összefüggésben van a bőr egészsége a táplálkozással?


A későbbiekben még megnézzük részletesen, hogy mely táplálék mely összetevője konkrétan milyen bőrtünetet produkálhat. Általánosságban azonban elmondható, hogy az élelmiszerekkel a szervezetünkbe bekerülő (vagy éppen nem kerülő) vitaminok, ásványi anyagok, a kollagéntermeléshez szükséges, a vérkeringést befolyásoló összetevők hatása azonnal meglátszik.


Mit kerüljünk el?


Csoki, dió, mogyoró, fehér liszt és cukor, gyorséttermi koszt – ezeket soroljuk azonnal, ha a bőr kérdése kerül szóba. Milyen hatással vannak ezek a bőrünkre?
A csokoládé esetében tippelhetnénk a táblák gyártásához felhasznált cukorra, ami helyes is, de nem teljesen igaz. Egy kutatás, amelyben az alanyok csak 100%-os csokit ehettek, bebizonyította, hogy a csoki, azaz a kakaó is pattanásokat okoz. Ennek oka a koffein- és teobromin-tartalomban (kávéban, teában is megtalálható!) keresendő, amely hozzájárul a pórusok eltömődéséhez.

 

A magas glikémiás indexű élelmiszerek (cukor, finom liszt, tészta, fehér kenyér) a hormonháztartást befolyásolja.
Az olajos magvakat azért hívják így, mert nagy arányban tartalmaznak telítetlen zsírsavakat. Ezek fogyasztása kifejezetten jót tesz a bőrnek.

Az, hogy a dió, mogyoró sokak esetében mégis pattanásokat „csal” az arcra, annak tudható be, hogy ezek allergéneket tartalmaznak (nem véletlenül írják rá a termékek csomagolására is, ha ezeket megtalálhatjuk bennük). Ha valaki allergiás, de a szervezete csak kis mértékben reagál, annak is keletkezhetnek a testében kisebb-nagyobb gyulladások, ezek következménye a pattanások kialakulása.
 

A tej és a különféle tejtermékek sajnos tartalmazhatnak olyan hormonokat vagy olyan hormonok termelésére késztethetik a szervezetünket, amelyek pattanások kialakulását eredményezhetik. 
 

Mivel javítsunk az állapotunkon?


Ügyeljünk arra, hogy a szervezetünk számára fontos tápanyagokat megfelelő mennyiségben és kiegyensúlyozott arányban vigyük be. Különös fontosságot kapnak a pattanások vonatkozásában a gyulladáscsökkentő hatású, az antioxidáns és a kifejezetten bőrre ható összetevőket tartalmazó élelmiszerek.

 

Az omega zsírsavak táplálják a bőrt, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásuk egyaránt van. Nem idézik el a bőr fokozott zsírosodását és az érrendszernek is egészségesek.
 

Az A-, C-, E-vitaminok szintén antioxidáns hatásúak, ugyanakkor hozzájárulnak a sejtek fokozott termelődéséhez és a kollagén-termeléshez is. A C-vitaminnak köszönhetően a már gyullad vagy éppen heges bőr is gyorsabban gyógyul.
 

A cink és a szelén mikroelemek. Az előbbi gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatással bír, míg az utóbbi erős antioxidáns hatású. 

Jó minőségű természetes kozmetikumokat használjunk!

A Niacinamidos termékek lehetővé teszik, hogy megadd bőrödnek azt a hatékony, ugyanakkor gyengéd tisztítást és hidratáló ápolást, amire szüksége van. 

Niacinamide - pattanás ellen