Drága Látogatónk!

Tájékoztatunk, hogy mi is cookie-kat használunk a felhasználói élményed növeléséhez! 
 
Kérlek fogadd el, ahogy szoktad máshol is :)  A cookie-kat bármikor törölheted a böngészőben található, „cookie-k törlése” opcióval. 
Menü

Tojásfestés | Húsvét -hagyományosan, természetesen

tojasfestes-husvet-termeszetesen

Tojásfestés | Környezettudatos húsvéti készülődés része, hogy a tojásokat természetes anyagokkal festjük színesre. 

Így lehet színes húsvéti tojásod természetes alapanyagokkal, íme, néhány tipp és ötlet, hogy a természetes festés jól sikerüljön!


Először fújjuk ki a tojásokat, majd készítsük el az alább leírt főzetek valamelyikét és fessük meg velük a húsvéti hímestojásainkat.


Világos sárgától a sötét aranyig – Kurkuma, citrom, narancs

A kurkumát, ezt az indiai gasztronómia által olyannyira kedvelt fűszert ma már a legtöbb üzletben beszerezheted. Segítségével intenzív sárga tojásokat készíthetsz, ha azonban halványabb árnyalatra vágysz, akkor a citrom- vagy a narancshéj is megteszi. Bármelyiket is választod, csupán negyed órán át főzd, mielőtt beletennéd a tojásokat! Ebben az esetben nem kell megvárni, hogy kihűljön a lé, sőt eredményesebb még egy ideig főzögetni benne a tojásokat úgy, mintha főtt tojást készítenél.

Zöldessárga - Kamilla (Matricaria chamomilla)

Főzzünk 6 dkg kamillavirágot fél liter vízben körülbelül fél órán át, míg színt nem kap. Öntsünk hozzá egy evőkanálnyi ecetet, majd áztassuk bele a tojásokt 15 percre. 

Narancssárga- Paprika 

A magyar konyha kincseket rejt - még akkor is, ha tojásfestésről van szó. Gondoltad volna, hogy némi őrölt pirospaprikával mutatós hímes tojásokat készíthetsz? Ráadásul mindehhez nem kell más, mint nyolc evőkanál pirospaprika és fél liter víz, melyben elkevered a paprikát. Forrald fel, majd helyezd bele a tojásokat, és főzd addig, amíg elnyeri a neked tetsző színt!

Barna - Vöröshagyma 

Fejtsük le a hagyma héjját és azt főzzük föl fél óra hosszat fél liter vízben. Némi ecet hozzáöntése után áztassuk bele 8-15 percre a tojásokat attól függően, milyen színt szeretnénk. Tipp: Ez a technika keménytojásokra is kitűnően alkalmazható. 

Rózsaszín -Csipkebogyó

A csipkebogyó élénk vöröses színe alkalmas arra, hogy segítségével rózsaszínű tojásokat készíthess. Ha be tudsz szerezni szárított csipkebogyót, akkor nyert ügyed van, de néhány jobb minőségű csipkebogyótea-filter is megteszi. A lényeg, hogy mindkét esetben sűrű főzetet készíts, és csak akkor tedd a tojásokat a lébe, ha az már teljesen kihűlt.

Kék – Vöröskáposzta

A kék tojásokhoz nincs másra szükség, mint apróra vágott vöröskáposztára - minél többet használsz, annál intenzívebb színhatást érhetsz el. A káposztát tedd egy edénybe, és önts rá annyi vizet, hogy ellepje, majd főzd nagyjából fél órán keresztül! Légy azonban türelmes, és várd meg, amíg a lé kihűl, csak akkor tedd bele a tojásokat, ha már egészen hideg a káposzta! Bár a massza inkább bíboros árnyalatú, a tojásokat kékre festi majd. (Mint a viccben: Milyen szilva ez Anyám? Kék szilva. Akkor miért piros Anyám? Mert még zöld!) 

Lila - Lilahagyma

Ahogy a vöröshagyma a tojások vöröses-barnás színűre festésére alkalmas, úgy a lilahagyma segítségével gyönyörű lila tojásokat készíthetsz! Vörös társához hasonlóan hámozd le néhány darabnak a héját - az intenzív színű, szárazabb része a jó -, engedd fel némi vízzel, és főzd nagyjából fél órán át, hogy jól kiengedhesse a héj a benne található festékanyagot. Ezután helyezd bele a tojásokat, és addig főzd, amíg meg nem kapják a neked tetsző árnyalatot!

Bíborszín - Áfonya

Forrázzunk le 15 dkg áfonyateát majd 5 perc elteltével tegyük fel újra fornni az egész teát és főzzük benne a tojásokat alacsony tűzön 15 percig. Ha sötétebb színt szeretnénk, amikor levettük a tűzről, még hagyjuk állni a tojásokat az edényben. 

Zöld - Spenót 

A legjobb és legtermészetesebb eszköz a tojások zöldre festéséhez a spenót. Ám ha nem kapsz a piacon frisset, akkor se ess kétségbe, a mélyhűtött verzió ugyanis ugyanolyan jó. Ha még egészben vannak a levelek, akkor vágd őket apróra, és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje! Elég körülbelül fél óráig főznöd, majd ha kihűlt, beletenned a tojásokat és addig áztatnod, amíg szép zöld árnyalatot nem kapnak.

Lila - Cékla 

Reszeljünk le két jól megtermett céklagumót, s ezeket főzzük fél liter vízben több, mint fél órán át. Adjunk hozzá egy evőkanál ecetet, majd áztassuk bele a tojásokat 10-15 percre attól függően, hogy milyen sötét színt szeretnénk. 

TIPP:
Ha a megfestett tojásokat egy pici textildarabka segítségével kevés étolajjal áttöröljük, akkor fényes lesz.

A szépen kifestett tojások tojástartóba, kosárba kerülhetnek, hogy várják a locsolókat.

Jó szórakozást kívánok!


MEDINATURAL - a természettől Neked

Keresés