A weboldal cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez!
Menü

Forró kályhák, hideg lábak | Lábfürdő sóval és illóolajokkal

Mit tehetünk a hideg lábak ellen otthon? Következzen néhány egyszerű módszer a tünetek csökkentésére.


Bizony, akikre jellemzőek a hideg végtagok, nagyon jól tudják, hogy ezek a kellemetlen tünetek nem mindig vannak összefüggésben azzal, hogy tél van vagy nyár, illetve hogy milyen a fűtés az otthonunkban, munkahelyünkön. 

 

A kellemetlenül hideg lábak és kezek hátterében állhatnak keringési problémák, izzadás, nem megfelelő táplálkozás, ülő életmód, de utalhatnak akár valamilyen krónikus megbetegedésre is.

Egyes kutatások szerint a nők lába sokkal nagyobb arányban lehet hideg vagy fázhat, mint a férfiaké és ennek okozója nem más, mint a férfiak testének nagyobb izom-aránya.
Az izmok mozgatása sok energiát igényel és fokozott hőtermeléssel jár, ezért a tapasztalatok azt mutatják, hogy az erősebb nem képviselői ritkábban fáznak a testük más területein is.

Ha nagyon hideg van vagy valami miatt a testünk hőtermelési képessége korlátozott, akkor a túlélés érdekében a szervezetünk fűtése a belső szervek köré összpontosul, emiatt a végtagok kihűlhetnek.
 

Mit tehetünk a hideg láb-jelenség ellen?


Egy forró tea elfogyasztása gyors segítség lehet, hiszen a meleg ital gyorsan felmelegíti a vérünket, amely így nagyobb hatékonysággal fűti fel a testünket.

Ha gyakran fázunk, érdemes növelni az étrendünk szénhidrát-tartalmát vagy növeljük az ún. fűtő hatású ételek arányát az étrendünkben (gabonafélék, burgonya, rizs, hajdina, kukorica, olajos magvak, vörös- és fokhagyma, piros paprika és chili, tojás, csirke- és marhahús, méz). 


Keringés fokozó aromaterápiás lábmasszázs illóolajokkal


Ha hosszú ideje ülünk, mozgassuk meg a lábainkat a lábszáraktól a lábfejekig. Kezünkkel masszírozzuk meg a lábtőcsontok környékét és az ujjakat is. Hatékonyabb a masszírozás, ha olyan krémet, olajat használunk hozzá, amelynek értágító tulajdonságai vannak. 

Otthon is könnyedén készíthetünk ilyen krémet, ha pl. testápolóba rozmaring illóolaj, kakukkfű illóolaj, borsmenta illóolaj vagy ciprus illóolajat cseppentünk.
 

Lábfürdő sóval és illóolajokkal

A jeges lábak felmelegítésének leghatékonyabb módja a lábfürdő. Egyedi igényektől függően választhatunk forró vagy éppen kézmeleg víz között is, amelybe mindenképpen érdemes egy evőkanál ásványi sót (pl. Himalája-só) feloldani. 

A lábfürdőben is élvezhetjük az illóolajak kellemes hatását: egy evőkanál tejbe cseppentsük ezeket, így jobban el tudnak az olajok a vízzel keveredni. 

Keresés