A weboldal cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez!
Kategóriák / Termékek

Fényvédelem A-tól Z-ig: Teljes Útmutató a Bőröd Megóvásához a Nap Káros Hatásaitól

 

Üdvözölünk a "Fényvédelem A-tól Z-ig: Teljes Útmutató a Bőröd Napfény Általi Károsodásától Való Megóvásához" című útmutatónkban.

Tisztában vagyunk vele, hogy az időd értékes, ezért bár örülnénk, ha az elejétől a végéig végigolvasnád útmutatónkat, megértjük, ha inkább csak bizonyos témákra szeretnél koncentrálni. Ezért készítettünk neked egy könnyen használható navigációs rendszert, amely lehetővé teszi, hogy egyenesen a számodra legérdekesebb szekciókhoz ugorj. Akár a nap sugárzásának bőrre gyakorolt hatásai, a fényvédelem alapjai, vagy nap mint nap használható védelmi tippek érdekelnek, mindent egy helyen találsz.

Válogass az alábbi szekciók közül, hogy a bőrödnek legmegfelelőbb védelemben részesülhess a nap káros sugárzása ellen:

 

 1. Napsugárzás és bőröd: Milyen hatással van a bőrre a napsugárzás?
 2. A fényvédelem alapjai: Miért nélkülözhetetlen a mindennapi védelem?
 3. Válaszd ki a tökéletes fényvédőt: Útmutató a biztos választáshoz
 4. UV sugárzás elleni harc: A legbiztonságosabb fényvédők bemutatása
 5. Antioxidánsokkal erősített fényvédelem: Duplázd meg a védelmet!
 6. Használj szérumokat a fényvédelem fokozására, bőröd hidratálására, a ráncok és a pigmentfoltok ellen!
 7. Extra tippek a fényvédelemhez: A bőröd hálás lesz érte!
 8. Az öregedésgátlás legfontosabb lépése: Fényvédők használatának tudománya 
 9. Fényvédelmet támogató ideális bőrápolási rutin

Tanulj meg mindent, amire szükséged van a fényvédelemhez, és integráld a napi bőrápolási rutinodba!

Fényvédelem A-tól Z-ig: Teljes Útmutató a Bőröd Megóvásához

1. Napsugárzás és bőröd: Milyen hatással van a bőrre a napsugárzás?

A Nap sugarai hozzájárulnak ahhoz, hogy fennmaradjon az élet a Földön. Mi emberek sem tudunk napfény nélkül létezni. A szemünkbe behatoló fény optikai tartománya a látóidegeken keresztül lehetővé teszi a látást, energetikai tartománya aktiválja az anyagcserét és hormonrendszerünk mirigyeit, szabályozza a vérnyomást, fokozza a méregtelenítő folyamatokat, elősegíti a D-vitamin képződését.

A napból kiáramló sugárzás különböző hullámhosszúságban érkezik a Föld felé: UV-A (400-320 nanométer), UV-B (320-290 nanométer), UV-C (290-100 nanométer), ez utóbbi elvileg nem éri el a Föld felszínét. Az UV sugarakkal a bőrünk találkozik először.

 

Tekintsük át, hogy mi határozza meg bőrünk alapszínét, milyen hasznos élettani folyamatok játszódnak le a bőrben, hogyan reagál az UV sugárzásra. A bőr színe normális élettani állapotban több tényezőtől függ:

 

 • A hám bazális rétegében termelődő festékanyag mennyiségétől.
 • A külső szarurétegben felhalmozódó, zsírban oldott, sárga színű karotintól.
 • A bőr középső rétegében, az irhában található felszínes erek hemoglobin tartalmától.
 •  

A bőr természetes színét adó festékanyagot, a melanint a hámsejtek között elszórtan elhelyezkedő melanocyták termelik, amik a melanoszóma nevű sejtszervecskékben raktározódnak el. A melanocyták hosszú plazmanyúlványokat bocsátanak ki, amik behatolnak a hámsejtekbe, így közvetítve a bőrfestéket. A melanocyták száma nagyjából mindenkinél azonos, de az egyes rasszok más-más mennyiségű pigmentet termelnek, ezért különbözik az emberek bőrszíne. Egy melanocyta 30-40 környező bőrsejtet lát el melaninnal.

A bőrszínt nem a melanocyták sűrűsége, hanem az aktivitásuk, tehát pigment termelésük határozza meg. Sötét bőrűekben a melanoszómák nagyobbak és egyenként kerülnek át a hámsejtekbe, ahol lassabban bomlanak le. Világos bőrűekben a melanoszómák kisebbek és fürtszerű csoportokban kerülnek át a hámsejtekbe, ahol lebomlásuk gyorsabb. A melanin termelés legjobb ingere a napfény 290-320 nm-es (UV-B) tartománya.

Az azonnali lebarnulást a meglévő melanin fény általi oxidációja és a sejtmagok köré tömörülése okozza. Rendszeres napozás során fokozódik a pigmentsejtek melanintermelése, amely a tartósabb barnaságért felelős. A mélyebb rétegekben a melanin a hámsejtekben apró szemcsékben raktározódik, a szarurétegben viszont már egyenletesen terül szét, ebből adódik a bőr egyenletes barnasága.

 

Mi a szerepe ennek a biokémiai folyamatnak?

A napsugárzás természetes hatás, amire a szervezetünk természetes formában, megfelelő élettani folyamatokkal reagál. A melaninszemcsék UV-fény hatására a bőr sejtmagja köré rendeződnek sapkaszerűen, ezáltal védve a bőr sejtjeit a sugárzástól. A melanin hatékonyan nyeli el a fényt, így képes megóvni a sejtek DNS-ét, vagyis genetikai állományát. A melanin tehát kulcsfontosságú szerepet játszik a bőr ultraibolya és infravörös sugarakkal szembeni védelmében. Egy másik funkciója, a szervezet hőséggel szembeni védelme, különösen nagy hatékonyságú a fekete bőrtípusba tartozó emberek szervezetében. A melanin az erősen pigmentált bőrben a látható fény, valamint az infravörös sugarak szinte teljes mennyiségét képes felvenni, majd a napsugárzás közvetítette hőt közvetlenül visszasugározni a környezetbe. Az emberi szervezet egyensúlyának fenntartása és védelme szempontjából a zavartalan melanin-szintézisnek óriási a szerepe. A szemben, a szivárványhártyában található melanin a retinát védi az UV-fény és a magas energiájú normál fény ellen. A kék, zöld, szürke szemű emberekben ez a védelem kevésbé hatékony, mint a barna szeműekben.

 

Hogyan tudjuk még hatékonyabban felhasználni a nap jótékony hatásait?

A napsugárzás jótékony hatásai:

 • kiváló stresszoldó, jókedvre derít
 • általa D-vitamin keletkezik a testünkben, ami gyulladáscsökkentő és létfontosságú élettani folyamatokat támogat
 • fokozza a keringést és az izzadást, ami a bőrön keresztüli kiválasztást segíti

Ahogy már szó volt róla, a bőr színét a béta-karotin sárgás színű festékanyag is meghatározza, ami a bőr hámrétegében rakódik le. Ennek szerepe nem csupán a káros anyagok közömbösítése, hanem egyfajta fizikai szűrőként védi a bőrt az UV-sugárzással szemben, valamint elősegíti a szép, egyenletes barnulást is. Ennek érdekében érdemes bőrünket ezzel a belső védelemmel előkészíteni, vagyis A-elővitaminban (retinol) és béta-karotinban gazdag élelmiszereket fogyasztani.

A retinol állati eredetű élelmiszerekben fordul elő: hal, máj, tojássárgája, belsőségek, míg a béta-karotin elsősorban növényi eredetű élelmiszerekben található meg: sárgarépa, sütőtök, spenót, petrezselyemzöld, alga, homoktövis, goji, fejes saláta, cékla, sárgadinnye, sárgabarack, meggy, kelbimbó, paradicsom, spárga, zöldborsó, minden erősen sárga, piros, zöld táplálék-növény. A tirozináz réztartalmú enzim a tirozin nevű aminosavakat alakítja át dopakinonná, amely a bőr barna festék előanyaga, nélküle nem termelődik a szervezetben melanin. Természetes réz források: spárga, cseresznye, olajos magvak, csalán, szilva, kakaó, bab, búza, petrezselyem, máj.

Említést kell tennünk az UV-B és az UV-A sugárzás közötti különbségről

A napfény mindkettőt tartalmazza, eltérő hullámhosszuk következtében másként hatnak az emberi szervezetre. A D-vitamin az UV-B sugaraknak kitett bőrben keletkezik, míg az UV-A csökkenti a D-vitamin szintjét. Ez a mechanizmus segít kiegyensúlyozni a bőrben keletkező D-vitamin mennyiségét a kültéri napozás esetében.

Az UV-A a sugárzás mintegy 90%-át teszi ki, hosszabb hullámhossz révén könnyebben áthatol a bolygó atmoszféráján és az ablaküvegen is. Az üveg megszűri az UV-B sugárzás nagy részét, de az UV-A-t csupán minimális mértékben. Gyakran éri a bőrünket napfény ablakon keresztül, ilyenkor csak önmagában az UV-A ér el hozzánk, amely a bőr mélyebb rétegeibe jutva, oxidatív hatása révén elősegíti a bőr öregedését, roncsolja a kollagén és elasztikus rostokat, különféle bőrelváltozásokat okoz.

Az UV-B a sugárzásnak csupán 4-5%-át teszi ki, a felső rétegben bőrpírt, gyulladást okozhat, a túlzott mértékű napozás sejtkárosító hatású, a napégésért is felelőssé tehető és gyengíti az immunrendszert.

Ezzel el is érkeztünk a fényvédelem témaköréhez, amely létfontosságú a bőr egészséges működése és a kedvezőtlen folyamatok elkerülése érdekében.

 

 

2. A fényvédelem alapjai: Miért nélkülözhetetlen a mindennapi védelem?

A napsugárzásnak számos pozitív és jó néhány negatív hatása van a szervezetre és a bőrre nézve egyaránt. Természetesen az éltető napfényre szükségünk van, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen dózisban éri a bőrünket a napból áramló sugárzás.

Milyen negatív hatással van az UV sugárzás a bőrre?

Az UV-B sugárzás a bőr legfelső rétegében nyelődik el és a hámsejtekre fejt ki negatív hatást. Fokozza a melanin termelést, így pigmentfoltokat idéz elő, problémás bőr esetén a pattanások után megmaradó foltok is sötétednek. Létrejöhet bőrpír és napégés, amely nagyon kellemetlen gyulladásos tüneteket okoz.

Az UV-A sugárzás a bőr mélyebb rétegeibe jut, gyorsítja a bőr öregedését, ráncosodását, roncsolja a kollagén és elasztikus rostokat, ezáltal a bőr elveszíti feszességét, rugalmasságát.

Oxidatív hatása révén növeli a szabad gyökök mennyiségét, amelyek károsítják a bőrsejtek DNS-ét, a lipideket és a fehérjéket, így a bőrműködés zavart szenved.

 

Hogyan hat a nyári időszak a bőrre?

A bőr a nyári melegben könnyen elveszti természetes hidratáltságát és kiszárad, tehát vízhiányossá válik. A dehidratált bőr jobban ki van téve az időjárás viszontagságainak és egyéb külső hatásoknak, így a védekező funkciója is sérül.

A kiszáradásra válaszul a faggyúmirigyek több olajat kezdenek termelni, hogy kompenzálják az elvesztett nedvességet, ami zsíros bőrtípus esetén fokozza a szeborreás tüneteket.

A bőr úgy védekezik a napfénnyel szemben, hogy a felszíne megvastagszik. A bőrfelszínen lévő elhalt sejtek elvesztve víztartalmukat megkeményednek és eltömítik a pórusokat.

Ezáltal a faggyú nem tud kellő mértékben távozni a pórusokból, ami mitesszerek, pattanások és tág pórusok kialakulásához vezethet.

 

Ősszel és télen sem szűnik meg az UV sugárzás!

Nagyon egészséges, feltölt és remek kikapcsolódás, ha ősszel és télen is sokat tartózkodunk a szabadban. A természetben való kirándulás, de akár egy könnyed séta is kitisztítja az elmét a borús gondolatoktól, friss levegővel tölti meg a tüdőt.

Fontos azonban észben tartani, hogy a bőr ilyenkor érzékenyebb a napra, mint nyáron, hiszen a barnaság, vagyis a bőr pigmenttartalma csökken, mert kevesebb melanin termelődik, így könnyebben behatolnak a bőrbe az UV sugarak. Igaz, hogy ősszel és télen nehezebb leégni, de fényvédelem nélkül az UV sugarak roncsolják a bőr szerkezetét, gyorsítják a ráncképződést, károsítják a kollagénrostokat, ezáltal a bőröd öregedése felgyorsul. Tóparton, hegyekben, illetve téli havas tájon a víz, a jég és a hó visszaveri az UV sugarakat, így megnövekszik az UV-sugárzás bőrre gyakorolt hatása. A sugárzás intenzitása függ a magasságtól is, erőssége akár 80-90 százalékkal is megemelkedhet, így a téli napsütés ereje a hegyekben hasonló lehet a nyári tengerparthoz.

A napsugarakon kívül egyéb veszély is leselkedik a bőrünkre!

Sokan nem is gondolnak erre, pedig a monitorokból és hidegfényű LED lámpákból eredő kék fény a szemünkön és az idegrendszerünkön kívül a bőrünkre is negatív hatással van. A kék fény károsan befolyásolhatja a bioritmust, megnehezítheti az esti elalvást és sajnos a bőrre sincs jó hatással, mivel a nagy energiájú fény eljut a hámréteg mélyebb rétegeibe. Ezáltal hozzájárul a bőr korai öregedéséhez, sejtszintű elváltozásaihoz és a sejtmagban lévő DNS megváltozásához. A munkából, tanulásból vagy egyéb tevékenységből eredő egész napos képernyőhasználat alaposan megviseli a szervezetet, és káros hatásait az arcbőrre is kifejti.

 

A megoldás a fényvédelem!

Az UV-sugarak minden évszakban, napos és felhős időben egyaránt, és ablaküveg mögött is elérik a bőrt. Tehát a napsugárzás önmagában is stresszfaktort jelent a hámrétegnek, ám ehhez még hozzáadódik a nagy energiájú kék fény károsító hatása.
Emiatt rengeteg bőrprobléma alakulhat ki, de ez csak akkor következik be, ha semmit nem teszünk a folyamat akadályozásának érdekében. Ezért a fényvédelem elengedhetetlen a bőr károsodása elleni küzdelemben.

A megoldás egy jól összeállított fényvédő arckrém rendszeres használata, amely segít megelőzni, illetve a továbbiakban csökkenteni a ráncok, pigmentfoltok, bőrszárazság megjelenését.

 

 

3. Válaszd ki a tökéletes fényvédőt: Útmutató a biztos választáshoz

Megállapíthatjuk, hogy a napsugárzás és a monitorok által kibocsátott kék fény károsítja a bőr szerkezetét. Éppen ezért a bőrnek szüksége van fényvédelemre, amelyet általában egy fényvédő kozmetikum biztosít. Viszont érdemes észben tartani, hogy egyáltalán nem mindegy milyen készítményt használsz erre a célra. Ismerkedj meg közelebbről a fényvédők világával, hogy ésszerű döntést tudj hozni, ami nagyon fontos a bőröd egészsége szempontjából!

Mit mondhatunk a naptejekről, fényvédő krémekről, amik arra hivatottak, hogy védelmet nyújtsanak a bőrnek napozás során? Az első, széles körben hozzáférhető naptejet 1944-ben dobták piacra, ez azonban csak egy korlátozott hatékonyságú, ragacsos anyag volt.

Manapság már több száz napozáshoz szánt termék közül választhatsz, de mennyit tudsz a bennük lévő anyagokról, biztonságosságukról, hatásukról? Itt az idő, hogy megismerkedj velük közelebbről! A fényvédő szereknek két fő csoportját különböztetjük meg: kémiai és fizikai fényvédőt tartalmazó kozmetikumok. Először a kémiai fényvédőket érdemes áttanulmányozni, mert ezek terjedtek el a legszélesebb körben.

A kémiai fényvédők úgy hatnak, hogy elnyelik a beeső fénysugarakat, majd a bőrben elbomlanak. Az elnyelt energiát a molekula alacsonyabb energiájú fotonok formájában kibocsájtja és/vagy reakcióba lép környező más molekulákkal. Mivel ezek a molekulák oldott állapotban vannak jelen az ilyen hatóanyagot tartalmazó készítményekben, ezért nagyobb mértékben tudnak a bőrön keresztül felszívódni, ami miatt bekerülhetnek a véráramba.

A legújabb vizsgálatok szerint átjutnak az agy-ér gáton és a placentán is. A legtöbb kémiai fényvédős napozószerben számtalan különböző vegyület található, rengeteg kombináció jöhet létre a sok bőrre kerülő szintetikus anyag között, amik UV hatásra kiszámíthatatlan reakcióba lépnek a szervezettel, ez káros anyagok, szabad gyökök keletkezéséhez vezethet, de helyileg is okozhat azonnali bőrirritációt.

A kémiai fényvédők és a napozószerekben lévő mesterséges vegyületek reakciója a bőr belsejében történik, a melléktermékek károsíthatják a bőr szerkezetét, irritációt, fényérzékenységet okozhatnak, és növelhetik a bőrrák kockázatát. Egyes kísérletek szerint a májat is terhelik, sőt állatkísérleteknél megfigyelték, hogy negatív hatással vannak a hormonháztartásra.

 

Tudtad, hogy évente körülbelül 14 000 tonna naptej kerül az óceánjainkba?

Ezek az anyagok nem csak közvetlenül, hanem közvetve is veszélyt jelenthetnek, mivel fürdőzés közben a bőrről lemosódva, valamint a szennyvízzel a természetes vizekbe kerülve idővel a fogyasztásra kerülő halakban is felhalmozódhatnak. Több ország is betiltotta a kémiai fényvédőt és káros szintetikus vegyületeket tartalmazó napozószereket, mivel a korallok pusztulását is okozhatják.

Milyen néven találkozhatunk olyan kémiai fényvédőkkel a termékekben, amiket érdemes elkerülni?

4-Methyl-Benzylidencamphor (4-MBC vagy MBC)

Octyl (Ethylhexyl) Methoxycinnamate (OMC)

Homosalate (Homomenthyl-salicylat vagy HMS)

Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic -Acid (OD-PABA)

Benzophenone-1, Benzophenone-2, Benzophenone-3 (oxybenzon)

3-Benzylidencamphor

Octorylene

Butyl Methoxydibenzoylmethane (avobenzone)

Drometrizole Trisiloxane

Ethylhexyl Salicylate (octyl salicylate vagy octisalate)

Ethylhexyl Methoxydibenzoylmethane

Octynoxate

Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid (ensulizole)

Sodium Phenylbenzimidazole Sulfonate

Diethylamino Hydroxybenzoyl

Hexyl Benzoate

Diethylhexyl Butamido Triazone

Mexoryl SX (Ecamsule)

Oxybenzone, octinoxate: ezek segítik a káros anyagok felszívódását, de önmaguk is súlyos allergének

 

Milyen tényekkel kell szembenéznünk a káros kémiai fényvédő vegyületekkel kapcsolatban? 

Extra tippek a fényvédelemhez: A bőröd hálás lesz érte!

Az amerikai élelmiszer-és gyógyszerbiztonsági felügyelet, az FDA által kiadott irányelvek szabályozzák a napvédőkben lévő adalékanyagok mennyiségét és minőségét. A naptejekben vizsgált szintek azonban messze meghaladták az FDA által meghatározott küszöbértéket. Az értékek nem csak kicsit voltak magasabbak a megengedett szintnél, hanem meglehetősen magasnak számítanak a gyógyszerbiztonságot vizsgálva – mondta dr. Kanade Shinkai, a Kalifornia Egyetem San Francisco School of Medicine dermatológusa. A legtöbb fényvédő krém számos kémiai fényvédő anyagot, többek között az allergiás reakciót kiváltható oxibenzont, továbbá avobenzont és oktokrilént tartalmaz, hogy blokkolja a káros sugárzást.

Az oxibenzon és az octinoxát a vizsgálatok alapján endokrin-diszruptorok, vagyis megzavarják a belső elválasztású mirigyek működését, magyarán megbolygatják a hormonháztartásunkat. Az oxibenzon és az octinoxát a pajzsmirigyhormonok és a nemi hormonok háztartásába is beleszólnak, tudományos vizsgálatok szerint antiandrogén hatásuk miatt a serdülő fiúk tesztoszteronszintjét szignifikánsan csökkentik, az octinoxát pedig megváltoztatja az ösztrogéntermelés ciklusát. Az oxibenzon kiválasztódik az anyatejben, a magzatvízben, a vizeletben és a vérben is. Egy vizsgálathoz az FDA önkénteseket kért fel, akik négy napon át, naponta kenték be magukat napvédő krémmel vagy spray-vel laboratóriumi körülmények között.

A harminc résztvevő egyharmada alkalmazta ezt a módszert, a többiek a kontrollcsoportot képviselték. A kutatók összesen egy héten át, harminc alkalommal vettek vért tőlük, hogy bizonyosságot kapjanak arról, hogy a fényvédőkben található vegyi anyagok hogyan szívódtak fel a bőrön át. Azt találták, hogy az oxibenzon, az avobenzon, az octinoxát és az ecamsule szintje is megnövekedett az önkéntesek szervezetében.

A kémiai fényvédők egyik vegyületét (OMC) a mellrákos sejtekben is kimutatták, ugyanabban a formában, mint ahogy gyakori napozószerekben előfordul: Octyl Methoxycinnamate (OMC), Ethylhexyl Methoxycinnamate, Benzophenone, Oxybenzone. A nyaralás alkalmával káros kémiai fényvédőszert használók között sokkal több a bőr- és egyéb rákos esetek előfordulása, mint a fényvédelem nélkül állandóan a napon tartózkodók (útépítő munkások, mezőgazdaságban dolgozók, tengerészek, halászok, arató munkások, kertészek) között.

A szomorú tény az, hogy ezek a vegyületek már nem csak a napozószerekben, hanem a napi használatú kozmetikumainkban (arckrémek, tusfürdők, samponok, testápolók) és a babatermékekben is megjelentek.

Az UV szűrő anyagok ebben az esetben nem a bőrt, hanem magát a terméket védik a fény okozta esetleges elszíneződéstől vagy minőségromlástól. Az átlátszó vagy világos flakonban tárolt anyagokat ugyanis károsíthatja az UV sugárzás, ami hatással lehet a termék színére, illatára.

 

Ha ez mind igaz, akkor miért forgalmazzák még mindig ezeket a kémiai fényvédőket tartalmazó termékeket?

Mert nem képez opálos-fehér bevonatot a bőrön, így eladhatóbbá teszi a terméket. Nagy mennyiségben, könnyen hozzáférhető és sokkal olcsóbb, mint a fizikai fényvédő szereket, korall- és bőrbarát kémiai fényvédőt, valamint egyéb organikus összetevőket tartalmazó ártalmatlan fényvédelmet biztosító termékek. Szomorú tény, hogy a kozmetikai ipar nagy részének nem az egészséged a legfontosabb, hanem a profit.

Sajnos megfigyelhető, hogy sokan jobban félnek a napsugárzástól, mint a mesterségesen előállított vegyszerek káros hatásaitól, de szerencsére létezik egészséges alternatíva.

Léteznek olyan fényvédő kozmetikumok, amelyek maximálisan betöltik feladatukat, emellett teljesen biztonságosan védelmezik a bőrt az UV sugárzás káros hatásaival szemben.

 

 

4. UV sugárzás elleni harc: A legbiztonságosabb fényvédők bemutatása

Biztosak vagyunk benne, hogy te is szeretnéd elkerülni a káros anyagokat tartalmazó fényvédőket. Jó hír, hogy léteznek olyan naptejek és arckrémek, amikkel csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat és nem ártunk velük sem a vízivilágnak, sem a saját egészségünknek.

 

Milyen természetes anyagokat tartalmaz egy valóban hatékony fényvédő arckrém?

A biztonságos napozószerek egyrészt fizikai fényvédő szereket tartalmaznak, melyek nevükből adódóan nem szívódnak fel, a bőr felületén maradnak, visszaverik a fénysugarakat a bőr felszínéről, így blokkolva az UV-A és UV-B sugarak nagy részét. Ilyen például a titan-dioxid (titanium-dioxid), cink-oxid, iron-oxid, silica, mica, csillámpala őrlemény, alumina (nem összetévesztendő az aluminium sókkal!), amik széles spektrumú UV védelmet biztosítanak, csökkentik az UV-A sugárzás által indukált szabadgyökök termelését a bőr mélyebb rétegeiben. Nem okoznak allergiát, nem irritálják a bőrt, nem tömítik el a pórusokat. Minél apróbb a szemcsék mérete, annál egyenletesebben fedik be a bőrfelszínt és kevésbé képeznek fehér réteget a bőrön. A nano méretű szemcsék vizsgálata folyamatban van, hogy vajon milyen mértékben kerülnek be a mélyebb rétegekbe és a véráramba. A legújabb kutatások kimutatták, hogy átjutnak az agy-ér gáton, illetve a placentán, az UV-A sugárzás hatására gyorsítja a programozott sejthalált, ezért nem ajánlott a nano szemcsés fényvédőt tartalmazó napozószerek használata.

Egy jó fényvédő arckrémben természetes növényi olajok, vajak is találhatóak, amelyek táplálják, ápolják, nyugtatják és hidratálják a bőrt, valamint elősegítik a fizikai fényvédők szétterülését a bőr felületén. Egy újdonság, a kínai pillangóbokor globális biológiai fényvédelmet nyújt az UV-C, UV-B, UV-A, a mesterséges kék fény és az Infra Vörös (IR) sugarak ellen. Létezik egy nagyon biztonságos kémiai fényvédő a Bemotrizinol, ami garantáltan korall-barát (reef-safe), nem terheli az emberi szervezetet és a környezetet sem. Képes elnyelni az UVA és UVB sugarak teljes spektrumát, ráadásul napfény hatására is stabil marad, nem bomlik le, így nem veszíti el hatékonyságát. Nem szívódik fel jelentősen a bőrbe, nincs káros mellékhatása.

A növényi olajok bőrre gyakorolt pozitív hatása közismert, de van néhány, amelyet ne használj önmagában napozáshoz, mert fényérzékenyítő lehet:

 • Csipkebogyó olaj,
 • ligetszépe olaj,
 • gránátalma magolaj,
 • avokádó olaj, argánolaj,
 • makadámdió olaj,
 • sárgabarackmag olaj,
 • szőlőmag olaj,
 • sáfrányos szeklice olaj,
 • orbáncfű olaj.

​ fenti olajokat és az ezeket tartalmazó natúrkozmetikumokat nyugodtan használhatod nyáron is, csak kimondottan hosszan tartó napozás során kerüld.

 

Meg kell említeni még az illóolajokat, amikkel napozás során óvatosan bánjunk, mert fényérzékenyítő tulajdonságúak:

 

 • Citrom (Citrus limon)
 • Mandarin levél vagy mandarin petitgrain (Citrus reticulata)
 • Bergamot (Citrus bergamia)
 • Grapefruit (Citrus x paradisi)
 • Keserű narancs (Citrus aurantium var. amara)
 • Lime (Citrus aurantifolia)
 • Édes narancs (Citrus sinensis)
 • Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica)
 • Fűszerkömény (Carum carvi)
 • Római kömény (Cuminum cyminum)
 • Verbéna (Aloysia triphylla)
 • Orvosi lestyán (Levisticum officinale)
 • Combava levél vagy petitgrain (Citrus hystrix)
 • Petrezselyem levél (Petroselinum crispum)

 

Mi a MediNaturalnál nem kötünk kompromisszumot!

Kizárólag olyan összetevők kerülhetnek a termékeinkbe, amelyeknek nincs káros hatása, ellenkezőleg, a lehető leghatékonyabban támogatják az egészséges bőrműködést. Mivel a napsugárzás káros következményeit a legjobb fizikai fényvédőkkel, antioxidáns növényi kivonatokkal, korallbarát ártalmatlan kémiai fényvédővel, természetes alapanyagokkal, ráadásul tartósító- és illatszerek nélkül is ki lehet védeni, ezért ne elégedj meg kevesebbel! Ahogy a többi termékünkben, így a fényvédő arckrémeinkben sem fogsz találkozni parabénekkel, kőolaj származékokkal, allergiát okozó illatanyagokkal, színezékekkel, irritáló mesterséges vegyületekkel! A legnagyobb biztonság érdekében, hogy nyugodt szívvel használhasd, ezért kizártuk a fényvédőkben általánosan alkalmazott, de kétes megítélésű és sok országban betiltott kémiai fényvédőket is.

 

Mely hatékony és biztonságos fényvédőket ajánljuk a nappali arcápoláshoz?

MediNatural SPF30 Ránctalanító fényvédő arckrém

Ezt a termékünket kimondottan úgy terveztük, hogy tökéletes megoldást kínáljon a nappali arcápoláshoz. Egyedülálló módon 3-as hibrid fényszűrő pajzsot nyújt az UVA, UVB, IR és a mesterséges kék fény káros hatásai ellen. Magas fényvédelmet biztosító UltraGreen minősítésű natúrkozmetikum, amely könnyen eloszlatható a bőrön, zsíros érzet és fehér réteg nélkül.

Erőteljes antioxidáns hatóanyagokkal csökkenti a szabad gyökök okozta károkat, ezáltal gátolja a bőröregedési folyamatokat, akadályozza a ráncok és a pigmentfoltok kialakulását. Megtalálható benne egy új fejlesztésű peptid, amely jelentősen növeli a kollagénszintet, így hatékonyan feszesíti a bőrt. A kínai pillangóbokor szabadalmaztatott biotechnológiai újdonság, amely széleskörű védelmet nyújt az UV-, IR és kékfény sugárzással szemben, fenntartja a sejtek normál fiziológiáját, akadályozza a szabad gyökök keletkezését és a bőr nedvességtartalmának csökkenését. A Chlorella alga magas tápértékkel rendelkező hatóanyag, amely javítja a bőr feszességét, rugalmasságát és hidratáltságát. A hialuronsav és a mimóza viasz védi a bőrt a kiszáradástól, ezáltal segít megelőzni a ráncok kialakulását.

Superior YouthLock SPF30 Őssejtes hidratáló fényvédő arckrém Ez a luxus minőségű krém egy igazi áttörés a bőrápolásban, amely egyedülállóan kombinálja a fényvédelmet és az anti-aging bőrápolást. Különleges összetevője a Nectaria Lithops™ őssejt nektár, ami biofizikailag optimalizálja a bőr mikrokörnyezetét és D-vitamin szintjét a magas fényvédelem mellett is. A benne található SYN®-COLL (Palmitoyl Tripeptide-5) egy kismolekulájú peptid, amelyet kimondottan a ráncok kialakulásának megelőzésére terveztek. A fényvédelmet erősítő kínai pillangóbokor kivonat, az antioxidáns stabil C-vitamin és E-vitamin, a hidratáló hialuronsav szintén segítenek megőrizni a bőr egészségét és fiatalságát.

Összegezzük a MediNatural fényvédő arckrémek kiemelkedő jótékony hatásait:

 • magas szintű védelmet biztosítanak az UVA és az UVB sugarakkal szemben
 • gátolják a napsugárzás hatására bekövetkező, idő előtti bőröregedést
 • akadályozzák a napsugárzás okozta pigmentfoltok kialakulását
 • kiegyenlítik a bőrtónust
 • kizárólag biztonságos fényvédőket tartalmaznak
 • elhalványítják a ráncokat és a bőr egyenetlenségeit
 • minden bőrtípusra, még érzékeny bőrre is kiválóak
 • nem hagynak maguk után zsíros, ragacsos érzetet, sima és matt hatást biztosítanak

 

Gondoskodj a bőröd jövőjéről, megakadályozva a ráncok, a pigmentfoltok és az öregedés jeleinek idő előtti megjelenését. A megfelelő fényvédelem kiemelten fontos szerepet tölt be a hatékony bőrápolási rutinban, ezért használd minden nap a MediNatural természetes és biztonságos fényvédő arckrémeket!

 

 

5. Antioxidánsokkal erősített fényvédelem: Duplázd meg a védelmet!

Ahogy már szó volt róla a fényvédelem elengedhetetlen része a bőrápolásnak. A reggeli rutin utolsó lépése egy megfelelő összetételű, biztonságosan alkalmazható fényvédő arckrém. Azt már kevesebben tudják, hogy léteznek olyan anyagok, amelyek jelentősen növelik a fényvédelem hatékonyságát, ezek pedig az antioxidánsok. Nézzük meg milyen tudományos tények támasztják alá az antioxidánsok szerepét a fényvédelemben, illetve hogyan tudjuk általuk minél tovább megőrizni bőrünk fiatalságát és késleltetni a bőröregedési folyamatokat.

Ismételjük át milyen ártalmakat szenved a bőr UV sugárzás hatására

A bőrbe jutott UV sugarak szabad gyökök okozta károsodást idéznek elő, amely felgyorsítja a bőr öregedését, ráncok és pigmentfoltok keletkeznek, valamint a kollagénrostok csökkenése miatt romlik a bőr feszessége. Még ha rögtön nem is szembetűnőek ezek a bőrproblémák, idővel mindenképpen jelentkezni fognak, hiszen a bőr mélyebb rétegei is károsodnak. Éppen ezért érdemes bevetni a fényvédő kozmetikumokat, amelyek megfelelő védelmet biztosítanak a bőrszerkezet számára.

 

Mi indokolja a fényvédőkben az antioxidánsok használatát?

Bármilyen nagyszerű is egy széles spektrumú fényvédő, mégsem nyújt 100%-os védelmet a káros UV sugarak ellen, amelyekkel naponta találkozunk. Egy SPF 15-ös fényvédő krém a káros ultraibolya sugarak körülbelül 93%-át tartja távol, az SPF 30 97%-os védelmet jelent, az SPF 50 pedig körülbelül 98%-ot. Egy másik fontos tényezőt is figyelembe kell venni, mégpedig azt, hogy a legtöbben nem tesznek fel a bőrükre megfelelő mennyiségű fényvédőt, illetve nem ismétlik meg ezt a nap folyamán. Itt jönnek a képbe az antioxidánsok, amelyek felerősitik a fényvédők pozitív hatását.

 

Hogyan járulnak hozzá az antioxidánsok a fényvédelemhez?

Az antioxidánsok segíthetnek kompenzálni a fényvédők esetleges hiányosságait és az alkalmazás során elkövetett emberi hibákat azáltal, hogy semlegesítik a napsugárzás okozta szabad gyökök által okozott károkat. Számos antioxidáns bőrnyugtató tulajdonságokkal is rendelkezik, ezzel is csökkentve a napozásból eredő bőrgyulladás esélyét. Tehát az antioxidánsok fokozzák a fényvédők hatását, maximális védelmet biztosítanak a bőr számára és segítenek helyreállítani a már károsodott bőrt.

Melyik a legjobb antioxidáns?

Valójában nincs egyetlen olyan antioxidáns, amelyről azt állíthatjuk, hogy a legjobb. Számtalan antioxidáns létezik, amelyek tökéletesen kiegészítik a fényvédők öregedésgátló hatását. Nézzünk néhány kiemelkedő antioxidánst, amelyek hatékonyan támogatják a fényvédőket az UV sugarak káros hatásaival szemben. Ezek a természetes hatóanyagok és növényi kivonatok megtalálhatóak a MediNatural fényvédő krémekben, illetve a nappali rutin során ajánlott natúrkozmetikumokban.

EAA stabil C-vitamin (3-O Ethyl Ascorbic Acid) Újgenerációs, prémium minőségű C-vitamin származék, amelyet a bőrben lévő enzimek alakítanak át szabad C-vitaminná. Könnyen felszívódó, rendkívül hatékony anti-aging, pigmentfolt halványító összetevő, serkenti a feszesítő kollagén termelését. Javítja a bőr minőségét, késlelteti az öregségi foltok megjelenését. Erőteljes antioxidáns, segít megelőzni a sejtkárosodást, látványosan javítja az öregedő bőr állapotát.

MAP stabil C-vitamin (Magnesium Ascorbyl Phosphate) Antioxidánsként működik, segítve a kollagén termelést és a bőr világosítását. A MAP c-vitamin emellett hidratáló hatású is, ami hozzájárul a bőr rugalmasságának és egészséges megjelenésének fenntartásához.

E-vitamin (Tocopherol) Természetes antioxidánsként fejti ki hatását a bőr rétegeiben és növeli a bőr nedvességtartalmát. Késlelteti az öregedés jeleinek megjelenését, mivel ellensúlyozza az oxidatív stressz káros hatásait a bőrben.

Mikroalga (Chlorella Vulgaris Extract): A mikroalga kivonat bőséges forrása a bioaktív fehérjéknek, vitaminoknak, ásványi anyagoknak és antioxidánsoknak. A Chlorella vulgaris kivonat öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Számos tanulmány kimutatta, hogy összetevői meggátolhatják a bőr kollagénjének lebomlását és a rugalmasság elvesztését.

A nappali arcápolási rutin során a MediNatural Superior YouthLock SPF30 Őssejtes hidratáló fényvédő arckrém vagy az SPF30 Ránctalanító fényvédő arckrém felvitele előtt érdemes szintén antioxidánsokban gazdag natúrkozmetikumokat használni, így erősítve a bőr védelmét.

 

Mystical Glow C-vitaminos elixír spray zöldteával és koffeinnel.

A benne lévő zöldtea kivonat (Camellia Sinensis Leaf Extract) kivételes antioxidáns, kulcsszerepet játszik a feszesítő kollagén stabilizálásában és a rugalmasságot biztosító elasztin-tartalom fenntartásában. A zöldtea egy epigallocatechin-gallát (EGCG) néven ismert antioxidáns vegyületet tartalmaz, amely képes semlegesíteni az UV-fény hatására keletkező szabad gyököket. Ezen kívül megvédi a bőrt a környezeti stressztől, és javítja a kapilláris keringést. A bőrben lévő hajszálerek erősítésével a zöld tea kivonat akadályozza a vér pangását és a hajszálértágulatok kialakulását. Olyan természetes vegyületeket is tartalmaz, amelyek késleltetik a bőröregedés látható jeleit.

C15 Diamond Glow C-vitamin szérum

Segít visszaállítani a bőr természetes ragyogását és intenzív anti-aging kezelést biztosít. A szérum fő hatóanyaga a prémium minőségű újgenerációs derivált EAA 15% C-vitamin áll, amelyet sejtszinten ható válogatott bőröregedés ellenes és hidratáló hatóanyagokkal kombináltuk. Ez a különleges összetétel elősegíti a bőr védőrétegének erősítését, amely antioxidáns pajzsként működik, így segítve a bőr önvédelmi mechanizmusát. Hosszútávon gondoskodik bőrünk egészségéről, stimulálja a kollagén termelést, védelmet nyújt a szabad gyökökkel szemben és segít a bőr foltmentességének elérésében.

Használj minden nap fényvédelmet támogató, antioxidánsokban gazdag bőrápolókat!

Egy 2013-as kutatásban bizonyították, hogy egy széles spektrumú fényvédő párosítása C-vitaminos kozmetikummal sokkal hatékonyabban semlegesíti a szabad gyökök káros hatásait, mintha csak önmagában fényvédőt használnánk.
(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/) Éppen ezért reggel az arctisztítás után vidd fel a bőrödre az ajánlott C-vitaminos arcpermetet, illetve C-vitaminos szérumot, majd befejező lépésként egy fényvédő arckrémet. A nappal különböző időjárási viszontagságoknak kitett arcbőr éjszaka regenerálódik. Ezt támogathatod a MediNatural antioxidánsokban gazdag arckrémekkel, amelyek hidratáló, nyugtató, bőrmegújító természetes hatóanyagokat tartalmaznak. Ez a bőrápolási rutin csökkenti a napsugárzás által okozott károsodást és segít abban, hogy a bőröd rugalmas, egészséges, egyenletes tónusú és élettel teli maradjon.

 

 

6. Használj szérumokat a fényvédelem fokozására, bőröd hidratálására, a ráncok és a pigmentfoltok ellen! 

Léteznek olyan természetes hatóanyagok, amelyek megfelelő koncentrációban növelik a bőr ellenállóképességét és helyreállítják a fényártalmak miatt kialakult bőrhibákat. A MediNatural szérumok olyan natúrkozmetikumok, amelyek remek kiegészítői a fényvédő krémnek, csökkentik a napfény káros hatásait, hidratálnak, halványítják a pigmentfoltokat és a ráncokat.

Ismerd meg azokat a szérumokat, amelyek kiválóan kiegészítik a fényvédő arckrém hatását, hozzájárulnak a bőr egészséges működéséhez.

 

Használd a MediNatural Aktív C-vitamin szérumot a fényvédelem fokozására!

Az 5% stabilizált C-vitamint tartalmazó szérum segíti a bőrt természetes fényvédelmének fokozásában, valamint antioxidáns tulajdonságai révén a káros szabadgyökök elleni védekezésben. Hatékonynak bizonyul az UVA és az UVB sugarak okozta öregedési folyamat lelassításában, az apróbb ráncok és barázdák csökkentésében, serkenti a feszesítő kollagénrostok képződését.

A stabil C-vitamint, Cica-t (Gotu kola), hialuronsavat, egyéb antioxidáns és hidratáló hatóanyagokat tartalmazó MediNatural Aktív C-vitamin szérum ráadásul enyhe halványító hatású, hidratál, gátolja a ráncok kialakulását. Reggel használva fokozza a fényvédelem hatásosságát, este pedig antioxidáns és tápláló tulajdonságánál fogva regenerálja a bőrt.

 

Hogyan csökkenti a MediNatural Niacinamide szérum a napfény okozta károsodásokat?

A Niacinamide szérum csökkenti a napégés okozta bőrpírt, elősegíti a károsodott bőr regenerálódását, és javítja a bőr általános megjelenését. Tompítja az UV sugárzás okozta negatív hatásokat, lassítja a bőröregedést, gátolja a pigmentfoltok kialakulását, valamint halványítja a már kialakult foltokat. Antioxidáns, támogatja a bőrsejtek működését, intenzíven hidratál, ráncellenes és egységesebbé teszi a bőr tónusát.

A niacinamidos szérum tökéletes választás a kombinált, zsíros, aknés, pattanásos arcbőrre, de bármelyik bőrtípusnak jót tesz, minden anti-aging bőrápoló programhoz remekül hozzáigazítható.

 

Vesd be a MediNatural PAD szérumot pigmentfoltok ellen!

A PAD szérum hatékonyan akadályozza a pigmentfoltok megjelenését és halványítja a napfény okozta pigmentfoltokat is. A benne található azelainsav származék a szabadalmaztatott Azeloglicina® gátolja a túlzott melanin szintézisét. Ellensúlyozza a melanintermelésben szerepet játszó tirozináz (Tyrosinase) enzim hatását, így csökkenti a pigmentfoltokat és egyéb hiperpigmentációs tüneteket. Tehát bőrhalványító tulajdonságú, hatékonyan alkalmazható a fénykárosodott bőr, a májfoltok és az akné hegesedése után visszamaradó bőrhibák kezelésében egyaránt.

 

A fényvédő mellé ajánljuk a hidratáló MediNatural Hyaluron extra szérumot!

A hialuronsavat, stabil C-vitamint, természetes nedvességmegkötő faktorokat, gotu kolát, E-vitamint tartalmazó szérum intenzív hidratáló hatással rendelkezik. Segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát a napfénynek kitett időszakokban, ezáltal a bőr védetté válik a kiszáradás és a nap okozta káros hatások ellen. A hyaluronsav saját tömege ezerszeresének megfelelő vizet képes megkötni, így a leghatékonyabb hidratáló hatóanyag. A MediNatural Hyaluron extra szérumban kis- és nagy molekulasúlyú hyaluronok is találhatóak, így a bőr felszínét és a mélyebb rétegeit is hatékonyan hidratálja, feltölti az apróbb ráncokat, puhává és selymessé varázsolja a bőr felszínét.

 

Alkalmazható a Retinol szérum napfényes időszakokban is?

Fontos tisztázni, hogy a retinol a szóbeszéddel ellentétben egyáltalán nem okoz fényérzékenységet. Tévhit, hogy a retinol fényérzékennyé tenné a bőrt. A retinol nem növeli a bőröd fényérzékenységét, maga a retinol hatóanyag fény és hő érzékeny. Vagyis ha fény éri, akkor veszít a hatékonyságából, de a bőrödre nincs fényérzékenyítő hatással. Érdemes tudnod, hogy a MediNatural Retinol és Intenzív Retinol szérumok liposzomás retinolt tartalmaznak. A liposzomás technológia lehetővé teszi ennek az érzékeny hatóanyagnak a megóvását, stabilizálását és könnyed bőrbejutását. Ezek a szérumok fokozzák a kollagéntermelést, ami kompenzálja a napsugarak kollagén lebontó hatását. Jól hidratálnak, antioxidáns, bőrfiatalító, regeneráló hatásúak, nyáron is bátran ajánljuk az esti bőrápolási rutin során.

 

A MediNatural Bakuchiol krémszérumot még a legérzékenyebb, rosaceás bőr is jól tolerálja!

A bakuchiol a retinol növényi alternatívája, akik például fokozott bőrérzékenység miatt vagy várandósság idején nem akarnak retinolos terméket használni, de szeretnék megtapasztalni a retinol áldásos hatásait, azoknak kifejezetten ajánljuk.

 

 • jól kiegészíti a fényvédő arckrémet
 • egységesebbé teszi a bőrtónust, halványítja a pigmentfoltokat
 • segít a ráncok csökkentésében
 • serkenti a kollagéntermelést, ami feszesebb bőrt eredményez
 • antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik

 

Ne feledkezz meg a szemkörnyéki terület hidratálásáról!

A MediNatural Szemkörnyékápoló szérum elsősorban a szem alatti sötét karikák és duzzanatok ellen lett kifejlesztve, de ezen kívül remek hidratálást biztosít a szem körüli érzékeny bőrnek. Ez a különleges szérum egyedülálló komplexe a probiotikumoknak, a zöld teának, a gránátalmának, a koffeinnek és a modern techonlógia segítségével felhasznált peptideknek. A speciális növényi hatóanyagok egyedi kombinációjával stimulálja a mikrocirkulációt a szemkörnyéken, helyreállítva a bőr rugalmasságát és tónusát, hidratál, csökkenti a táskás, karikás szem tüneteit.

 

Hogyan alkalmazd a szérumokat?

A szérumokból néhány cseppet a reggeli és az esti arctisztítás után érdemes felvinni és finoman bemasszírozni. Nappal, főleg nyáron a fényvédő krémmel kell zárni a rutint, este a szérum után a bőrtípusnak megfelelő arckrémmel történő ápolás következik. A MediNatural szérumok alkalmasak a fényvédelem fokozására, illetve kiegészítésére, remekül hidratálnak, segítenek megelőzni és helyreállítani a napfény okozta károsodásokat. Bármelyik szérumot is választod biztos lehetsz benne, hogy hozzájárul az arcbőröd egészségéhez és fiatalos kinézetéhez!

 

 

7. Extra tippek a fényvédelemhez: A bőröd hálás lesz érte! 

Most megmutatjuk azokat a hasznos tippeket, amelyeket érdemes alkalmazni a bőr egészsége és szépsége érdekében. Ezen kívül választ adunk néhány gyakran felmerülő kérdésre a fényvédelemmel kapcsolatban.

Hogyan napozzunk, hogy elkerüljük a bőr leégését?

Érdemes néhány szabályt betartani ahhoz, hogy a napsugárzásnak csak a jótékony hatását élvezhessük. A fokozatosság elve ebben az esetben is érvényes, tehát kora tavasztól érdemes lassan hozzászoktatni bőrünket a naphoz, hogy megfelelő melanin termeléssel tudjon reagálni. Annak semmi értelme, hogy fehér bőrrel elmenjünk a tengerpartra nyaralni, mert annak szinte minden esetben súlyos leégés a következménye, amitől sérülnek a bőr sejtjei és káros biokémiai folyamatok indulhatnak el. A Nap káros hatásai elleni leghatékonyabb védelem, ha igyekszünk minél kevesebb időt tölteni 11-15 óráig a tűző napon. Keressünk árnyékot, napozzunk kora délelőtt és késő délután. Napközben keress árnyékot, védd testedet vékony, jól szellőző ruházattal, arcodat kalappal. Használj természetes anyagokat tartalmazó napozó kozmetikumot. Azt tudnod kell, hogy semelyik naptej nem csodaszer, csupán megnöveli a napon tölthető idő hosszát, percekről tíz percekre. A SPF (faktorszám) önmagában nem jelent egész napos védelmet, csak valamivel hosszabb időt tölthetünk a napon leégés nélkül. Például ha 10 perc alatt leégsz, akkor SPF30 naptejjel 300 percet tartózkodhatsz a napon leégés nélkül, elvileg… Ez függ a bőrtípustól, az alapszínétől, az előnapozás mértékétől is. Nyáron, különösen azokon a napokon, amikor rendkívül erős az UV-sugárzás, a legjobb árnyékban maradni, vagy UV-védő ruházattal védeni testünk lehető legnagyobb hányadát. Érdemes figyelni az UV sugárzás erősségét, és ettől tegyük függővé, hogy mikor mennyi ideig tartózkodunk a napon.

 

A nappali arcápolási rutinodba mindenképpen illessz be egy MediNatural fényvédő arckrémet.

Milyen pozitív hatást gyakorol a bőrre az SPF30 Ránctalanító fényvédő arckrém és a Superior YouthLock SPF30 Őssejtes hidratáló fényvédő arckrém?

 

 • Megerősíti a bőr immunrendszerét, gátolja az infravörös- és ultraibolya sugárzás-, továbbá a monitorok által kibocsátott kék fény okozta gyulladást.
 • A városi környezetnek kitett bőr számára is ideális.
 • Pozitív hatással van a sérült bőr helyreállítására, növeli az UV-sugárzásnak kitett sejtek vitalitását.
 • Antioxidánsokban gazdag, így védelmezi a bőr mikrobiológiáját az idő előtti öregedéssel szemben.
 • Akadályozza a bőr kollagénjének lebomlását és fokozza a kollagén termelődését, így elősegítve a bőr rugalmasságát, simaságát és fiatalos megjelenését.

 

Milyen mennyiségben kell felvinni a fényvédőt az arcra?

A MediNatural SPF30 fényvédő faktorral jelölt védelem eléréséhez a teljes arcfelületre 1,5 gramm mennyiséget kell felhasználni egyenletes rétegben.

Elegendő-e a 30-as faktor a megfelelő fényvédelemhez?

Röviden igen! Egy SPF15-ös fényvédő a káros UV sugarak 90%-át szűri ki, az SPF30 esetén ez az érték a 97%, az SPF50-nél pedig 98%. Vagyis bőven elegendő az SPF30 arckrém, főleg, hogy ennél magasabb faktorszám csak káros kémiai fényvédőkkel érhető el. Az 1% különbség az UV védelem szempontjából nem éri meg a kockázatot.

Kell-e fényvédőt használni annak, aki képernyő előtt dolgozik?

A kutatások azt mutatják, hogy monitorok által kisugárzott kék fény a bőr védőrétegének felborulását és a felhám nedvességtartalmának fokozott csökkenését okozhatja. Éppen emiatt érdemes ebben az esetben is fényvédőt alkalmazni.

 

Vajon alkalmazhatóak-e nyáron, napsütésben azok a MediNatural kozmetikumok, amelyek PHA, retinol, c-vitamin, niacinamid hatóanyagokat tartalmaznak?

 

 • A PHA hámlasztóban található glükonolakton (gluconolactone) sav egyáltalán nem fényérzékenyítő, sőt, akár 50% -os védelmet nyújt az UV sugárzás ellen. Éppen ezért nyáron is gond nélkül, nyugodtan használható, az esti bőrápolási rutin során ajánljuk.

   
 • A Retinol szérum sem okoz fényérzékenységet, így alapesetben a szérum miatt külön nem szükséges fényvédő alkalmazása és nyáron is lehet használni. Tévhit, hogy a retinol fényérzékennyé tenné a bőrt. A retinol nem növeli a bőröd fényérzékenységét, maga a retinol hatóanyag fény és hő érzékeny, vagyis ha fény éri veszít a hatékonyságából, de a bőrödre nincs fényérzékenyítő hatással. Érdemes tudnod, hogy a MediNatural Retinol szérum liposzomás retinolt tartalmaz. A liposzomás technológia lehetővé teszi ennek az érzékeny hatóanyagnak a megóvását, stabilizálását és könnyed bőrbejutását, hogy a legtöbbet adhassa a bőrödnek.

   
 •  A C-vitaminos kozmetikumokban stabil C-vitamin található, ami vízben oldódó, nem irritáló. Stabilabb, mint a sima C-vitamin, ami fény és levegő hatására gyorsan lebomlik. Véd a káros környezeti hatásoktól, hatékonynak bizonyul az UVA és az UVB sugarak okozta öregedési folyamat lelassításában, nyáron is biztonsággal alkalmazható. Reggel használva fokozza a fényvédelem hatásosságát, este pedig antioxidáns tulajdonságánál fogva regenerálja a bőrt.

   
 • A niacinamid helyi alkalmazása véd az UV sugárzás károsító hatásával szemben, elősegíti a károsodott bőr regenerálódását.
   

Amennyiben víz éri a bőrünket, utána újra kell kenni a fényvédőt?

A válasz igen, hiszen nincs teljesen vízálló fényvédő. Úszás, fürdés vagy más vízi tevékenység után a fényvédő krém ismételt felvitele kulcsfontosságú a hatékony napvédelem fenntartásához. Szabadba indulás előtt célszerű bekenni magunkat, és fürdés után újra kenni, mivel a vízben többnyire lemosódnak a naptejek.

 

Miért ne tisztálkodjunk rögtön napozás után?

A D3-vitamin zsírban oldódó szteroid hormon. Amikor a bőrt ultraibolya sugárzás éri, az egyfajta koleszterinszármazékot alakít át D3-vitaminná. A bőrben keletkező vitaminnak azonban a vérkeringéssel el kell jutnia a megfelelő szervekhez annak érdekében, hogy megfelelően kifejtse a hatását. A legutóbbi kutatások tükrében akár 48 órára is szüksége lehet a szervezetünknek ahhoz, hogy felszívódjon a bőrben termelődött összes D-vitamin. Ezért tanácsos kerülni napozás után a szappanos, tusfürdős zuhanyozást legalább két napig, csupán tiszta vízzel fürödjünk, a hajlatokat, nemi szervek környékét mossuk meg természetes alapanyagokból készült tisztálkodó szerrel.

 

Mi a helyzet a csecsemők, kisgyermekek bőrével?

A csecsemők, kisgyermekek bőre még éretlen, vastagsága körülbelül egy ötöde a felnőttekéhez képest, áteresztő képessége nagyobb, mert a bőrsejtek még nem kapcsolódnak szorosan egymáshoz. A melanin termelődése kialakulatlan, lassabb, tehát védtelen a napsugarakkal szemben.

A gyermekkori napkárosodások szoros összefüggésben vannak a felnőttkori bőrelváltozásokkal! Hogyan lehet a babákat napoztatni? Pár perces, reggeli vagy késő délutáni napfürdő elegendő, más időszakokban, árnyékban, vékony pléddel, textillel letakarva, fedett teraszon, nyitott ablak mellett lehet levegőztetni a kicsiket. Csecsemőt tilos közvetlen napfénynek kitenni! A felhő, ruha, napernyő sem nyújt tökéletes védelmet, 11-16 óra között kánikulában lehetőleg ne vigyük a gyermeket napra. Minden esetben, még ha vízben fürdik is adjunk rá árnyékolós sapkát, világos pamut ruhát. Vegyük figyelembe, hogy a víz, hó, homok, beton visszaveri a napsugarakat, ilyen helyeken fokozottan védjük gyermekünket és magunkat is!

 

Az étrend-kiegészítők kiválthatják a fényvédő kozmetikumot?

Ezek nem helyettesíthetik a széles spektrumú fényvédőt, azonban az antioxidánsokban gazdag kiegészítők segíthetnek megerősíteni a bőr védekezőképességét a környezeti agresszorokkal, például az UV-sugárzással szemben. A kutatások azt mutatják, hogy bizonyos vitaminok antioxidánsként működhetnek, ami segíthet megvédeni a bőrt a kollagén lebomlásával szemben. Összegzésképpen elmondható, hogy a napsugárzás létfontosságú, a bőrünk felkészült arra, hogy ésszerűen napon tartózkodva csak a jótékony hatások érvényesüljenek, és megfelelő, természetes fényvédőket alkalmazva élvezhetjük a napos órákat.

 

 

 

8. Az öregedésgátlás legfontosabb lépése: Fényvédők használatának tudománya 

Biztosan nem kell már meggyőzni senkit a fényvédelem fontosságáról, de nem árt elégszer ismételni, hogy a bőröregedés legfőbb okozója a napból kiáramló UV sugárzás. 
Tudományosan igazolt tény, hogy nagymértékben felgyorsítja a bőr öregedését, amelynek látható jelei hamar megmutatkoznak. Az életkor előrehaladtával velünk együtt a bőrünk is öregszik, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy ez a folyamat milyen ütemben zajlik. Az UV-B hatására fokozódik a melanin termelődés, ami a bőr barnulását idézi elő, elősegíti a D-vitamin képződését, de hosszútávon és nagy dózisban károsítja a hámsejteket, pigmentfoltokat és gyulladást idézhet elő. Az UV-A a sugárzás mintegy 90%-át teszi ki, hosszabb hullámhossz révén könnyebben áthatol a bolygó atmoszféráján és az ablaküvegen is. A bőr mélyebb rétegeibe jutva, oxidatív hatása révén elősegíti a bőr öregedését, ráncosodását, roncsolja a kollagén és elasztikus rostokat, ezáltal a bőr elveszíti feszességét, rugalmasságát.

 

Nézzük milyen bőröregedést gyorsító folyamatok játszódnak le UV sugárzás hatására a bőrben:

 

 • Megnövekszik a szabad gyökök mennyisége, ezáltal csökken a kollagén és elasztikus rostok képzésében résztvevő fibrolasztok száma.
   
 • Az UV-A sugárzás elnyelődik a már meglévő feszességért felelős kollagén és a rugalmasságot adó elasztikus rostokban és azokat közvetlenül is károsítja.
   
 • Már kis adagú UV-A sugárzás hatására is nő a kollagén lebontó enzimek mennyisége és aktivitása.
   
 • A szabad gyökök károsítják a bőrsejtek DNS-ét, a lipideket és a fehérjéket, így a bőrműködés zavart szenved.
   
 • Az irharétegben a magas vízmegkötő képességű anyagok a károsodott rostokhoz kapcsolódnak és nem képesek ellátni a funkciójukat.
   
 • Az UV-B sugárzás a bőr legfelső rétegében nyelődik el és a hámsejteket károsítja, pigmentfoltokat idéz elő.
   
 • Az UV fény és a magas hőmérséklet egyaránt vizet von el a hámrétegből, ezért a bőr könnyebben kiszárad és gyorsabban öregszik.
   
 • UV hatásra a ráncok megjelenése felgyorsul, a meglévő ráncok mélysége növekszik.

 

A bőröregedés lassítása érdekében nagyon fontos a fényvédelem!

A felsorolásból is világosan látható, hogy bármilyen öregedésgátló bőrápolási rutinnak tartalmaznia kell egy széles spektrumú fényvédő kozmetikumot. Ezt minden nap, a reggeli rutin befejező lépéseként kell alkalmazni az év 365 napján. Bár a leégésért felelős UV-B sugarak rövidebbek és nyáron intenzívebbek, de az UV-A sugarak hosszabbak és egész évben, még télen is jelen vannak. Sőt még a felhőkön, az ablaküvegen és a szélvédőn is áthatolnak, így borongós időben, otthon, az irodában vagy gépkocsit vezetve is elérik az arcbőrt.

 

A bőrápolási rutin alapvető eleme a fényvédő krém

A legjobb öregedésgátló bőrápolási rutinban jelen van egy arctisztító, hámlasztó szérum, szemkörnyékápoló krém, nappali és éjszakai krém. Ezek mind fontosak a fiatalabb, egészséges megjelenésű bőr számára, de ezek a termékek egyike sem helyettesíti a napi fényvédőt. A fényvédő arckrémet alkalmazhatod más nappali krém helyett, illetve a teljes bőrápolási rutin utolsó lépéseként, akár különállóan is, például mielőtt munkába indulsz.

 

Mi a teendő, ha eddig nem használtál fényvédőt és már megmutatkoznak a fénykárosodás jelei a bőrödön?

Amennyiben a fényvédelem hiánya miatt ráncok, pigmentfoltok alakultak ki, ebben az esetben is érdemes ezentúl fényvédőt használni. Kutatások kimutatták, hogy soha nem késő elkezdeni a bőr fényvédelmét. Azoknál az embereknél, akiknek napkárosult bőrük volt és később széles spektrumú fényvédőt kezdtek használni, az öregedés minden látható jelében észrevehető csökkenést tapasztaltak.

 

Fogadj meg néhány hasznos tanácsot a fényvédelemmel kapcsolatban:

 

 • Azok a legjobb fényvédők, amelyek antioxidánsokat, bőrregeneráló és hidratáló összetevőket is tartalmaznak.
   
 • Az antioxidánsok kiválóan kiegészítik, erősítik a fényvédő krémek hatását, ezért a fényvédő előtt javasolt antioxidánsokban gazdag (például C-vitaminos) szérumot alkalmazni.
   
 • Érdemes széles spektrumú fényvédőt választani, amely hatékony védelmet nyújt az UV-A, UV-B, IR és a mesterséges kék fény káros hatásai ellen is.
   
 • Abban az esetben is szükség lehet fényvédőre, ha bent tartózkodsz, hiszen az UV-A sugarak áthatolnak az ablaküvegen.
   
 • A fényvédelem akkor lesz megfelelő, ha elegendő mennyiségű fényvédőt viszel fel a bőrödre, amelyet a nap folyamán nyugodtan ismételj meg.
   
 • Az arcon kívül a nyak és a dekoltázs területét se hagyd ki a fényvédelemből.

 

A bőr öregedése elleni küzdelemhez a MediNatural Superior YouthLock SPF30 Őssejtes hidratáló fényvédő arckrémet vagy az SPF30 Ránctalanító fényvédő arckrémet ajánljuk. Ezek a natúrkozmetikumok tökéletes védelmet biztosítanak a napsugárzás és a kék fény káros hatásai ellen. Ne felejtsd el, hogy ha szeretnéd sokáig megőrizni, illetve visszanyerni bőröd egészségét és szépségét, akkor életkortól függetlenül minden nap használj fényvédőt, ami az öregedésgátló és ráncok elleni bőrápolási rutin alapja.

 

Mit tehetsz a már kialakult ráncok halványításáért?

Nem kell akkor sem aggódnod, ha már látható ráncaid vannak, hiszen remek ránctalanító hatóanyagok állnak rendelkezésre, amelyek növelik a bőr hidratációját, serkentik a kollagéntermelést, regenerálják a bőrsejteket és egyensúlyba hozzák a bőrműködést. Ezek a tulajdonságok teszik a MediNatural ránctalanító krémeket a bőröd megmentőjévé.

Makacs, mélyebb ráncok ellen, amikor már a vízhiány mellett a zsírhiány is megjelent, ebben az esetben a Peptides szemránckrém lesz ideális számodra. https://medinatural.hu/arcapolas/ranctalanitas/peptides-szemranckrem-narancsvirag-peptidekkel

Éjszakára elsősorban a Retinolos ránctalanító arckrémet javasoljuk. https://medinatural.hu/arcapolas/ranctalanitas/retinol-ranctalanito-arckrem Láthatod, hogy egyáltalán nem kell tovább aggódnod az UV sugarak okozta ráncok miatt, hiszen létezik hatékony megoldás! Használd napi rendszerességgel a fényvédelemmel ellátott és ránctalanító hatóanyagokban gazdag MediNatural készítményeket, amelyekkel rövid- és hosszútávon is sokat tehetsz a ráncok ellen, vagyis a fiatalos megjelenésért. Ráadásul jó hír, hogy az ajánlott termékek minden bőrtípus számára nyugodtan alkalmazhatóak, még az érzékeny bőr is jól tolerálja a természetes összetételű natúrkozmetikumokat.

 

 

9. Fényvédelmet támogató ideális bőrápolási rutin - Hogyan Integráld a Fényvédelmet a Napi Bőrápolási Rutinodba? 

 

Minden évszakban eltérő külső hatások érik az arcbőrünket, amelyek kihívás elé állíthatnak, hogy vajon melyik a megfelelő bőrápolási rutin.

Most egy olyan otthoni rutint ajánlunk számodra, ami felfrissíti, hidratálja a bőrödet, felvértezi megfelelő fényvédelemmel és minden bőrtípus számára alkalmazható.

1. Kezdd a rutinodat egy hidratáló arctisztító géllel

Reggel és este is érdemes letisztítanod az arcbőrödet, egyrészt így könnyen eltávolíthatod a szennyeződéseket, zsíros bőr esetén a felesleges faggyút, a sminket, másrészt az utána felvitt hatóanyagok is jobban felszívódnak. A C-vitaminos arctisztító gélnek nincs szárító hatása és nem okoz húzódó érzést. Nedves kézzel egy kisebb mennyiséget alaposan oszlass el a bőrödön, körkörös mozdulatokkal pár percig masszírozd, majd öblítsd le. https://medinatural.hu/arcapolas/arctisztitas/c-vitaminos-arctisztito-gel https://medinatural.hu/arcapolas/arctisztitas/luxurious-glow-c-vitaminos-arctisztito-gel

2. Az esti rutint folytasd egy gyengéd hámlasztóval

A hámlasztás segít leválasztani az elhalt hámsejteket a bőr felszínéről, támogatja a bőrsejtek megújulását, számos bőrprobléma esetén jótékony hatású. A MediNatural PHA hámlasztó gyümölcsenzimmel nem vékonyítja el a bőrt és nem teszi érzékennyé. Használatát az esti bőrápolási rutin során javasoljuk hetente 2-3 alkalommal, kivéve nyaraláskor, tengerparton, hiszen ilyenkor nincs szüksége a bőrnek hámlasztó kezelésre. https://medinatural.hu/arcapolas/hamlasztas/pha-hamlaszto-gyumolcsenzimmel

3. Egy magas hatóanyagtartalmú szérum kihagyhatatlan

A kínálatunkban többféle szérum található, amelyből kiválaszthatod a bőrödnek leginkább megfelelőt. Nyáron fontos a mélyhidratálás, a pigmentfoltok megelőzése és halványítása, a bőr regenerálása. A legtöbb szérum magas antioxidáns tartalmánál fogva támogatja a bőr fényvédelmét és a káros szabad gyökök elleni harcot. https://medinatural.hu/arcapolas/arcszerum-booster

4. A megfelelő fényvédő a nappali bőrápolás alapja

Miután letisztítottuk, feszesítő, regeneráló és hidratáló hatóanyagokkal láttuk el a bőrt, napközben biztosítani kell a megfelelő fényvédelmet. A MediNatural SPF30 Ránctalanító és a Superior YouthLock SPF30 Őssejtes hidratáló fényvédő arckrémek természetes és nagyfokú fényvédelmet biztosítanak a nap káros UV sugarai ellen. https://medinatural.hu/arcapolas/fenyvedo-arckrem

5. Éjszaka a bőr nyugtatása, regenerálása az elsődleges

A nappal különböző időjárási viszontagságoknak kitett arcbőr éjszaka regenerálódik. Ezt támogathatod a MediNatural arckrémekkel, amelyek hidratáló, nyugtató, bőrmegújító természetes hatóanyagokat tartalmaznak. https://medinatural.hu/arcapolas/arckrem Az arcápolás legfőbb célja, hogy a bőr minél tovább megőrizze egészséges működését és fiatalos megjelenését, amelybe a fényvédelmet támogató rutin is beletartozik. Ezáltal a bőröd szépségét sokáig megóvhatod, lassíthatod a bőröregedés folyamatát és megelőzheted a korai ráncok kialakulását. Fogadd meg javaslatainkat, így elkerülheted a napfény okozta károsodásokat, bőröd hidratált és ragyogóan üde lesz.

 

Tanulj meg mindent, amire szükséged van a fényvédelemhez, és integráld a napi bőrápolási rutinodba!