A weboldal cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez!
Kategóriák / Termékek

Bőrböjt: Áttörés vagy Tévút a Bőrápolásban?

Bőrböjt: Áttörés vagy Tévút a Bőrápolásban?

A bőrünket ugyanúgy szükséges táplálnunk és hidratálnunk, mint a szervezetünk más részeit. Ezt egyrészt belülről táplálkozással, különböző étrend-kiegészítőkkel, valamint megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztással tudjuk megtenni, másrészt kívülről a kozmetikumok által. Néhányan úgy vélik, hogy időnként érdemes „bőrböjtöt” tartani, amikor semmilyen kozmetikumot nem használunk. Ismerkedjünk meg kicsit közelebbről a bőr működésével, nézzük meg miért fontos a napi bőrápolási rutin és melyek azok az esetek, amikor valóban érdemes ebben szünetet tartani.

 

Hogyan újul meg napról napra a bőrünk?

A bőrünk külső rétegét több sorban egymásra rétegződő hámsejtek alkotják. Legalul szorosan egymás mellett álló, nedvességtől duzzadó, henger alakú, folyamatosan megújuló sejtsort találunk. Itt megy végbe a sejtosztódások nagy része, ahonnan a sejtek mindig egyre feljebb kerülnek. Ezalatt különböző kémiai és alaki változásokon mennek keresztül. Az alulról induló sejteknek fokozatosan csökken a víztartalmuk, ellaposodnak, elvesztik sejtmagjukat. Ezek az élettelen bőrsejtek szaruvá válva végül lehámlanak a bőr felszínéről. Ez a folyamat tulajdonképpen a bőr állandó megújulása, amely normál esetben körülbelül 28 napig tart.

 

Hogyan segítik a bőr megújulását a kozmetikumok?

A bőrmegújulás sajnos sok esetben zavart szenved, ezért nagy szükség van ennek támogatására, melyet minőségi, bőrbarát natúrkozmetikumokkal tudunk megtenni. A komplex hatóanyagtartalmú MediNatural kozmetikumok fejlesztése során gondosan válogatjuk meg azokat a természetes összetevőket, amelyek célzottan kezelik a különböző bőrproblémákat. Még egészséges bőrműködés esetén is jótékony hatású, ha vitaminokkal, antioxidánsokkal, nedvességmegkötő hatóanyagokkal látjuk el a bőrünket. Nem beszélve a nappali fényvédelem szükségességéről, amellyel késleltetni tudjuk a bőröregedést, a ráncok és a pigmentfoltok kialakulását. Egy jól felépített bőrápolási rutin látványosan javítja a bőr állapotát, valamint ezáltal sokáig meg tudjuk őrizni fiatalos kinézetünket.

 

Mi történik, ha nem ápoljuk rendszeresen a bőrünket?

Gondoljunk bele, hogy ha nem fogyasztunk elegendő folyadékot, akkor ezt a testünk igencsak megsínyli. Amennyiben a sejtekhez és a létfontosságú szervekhez nem jut elegendő víz, ezek működése gyengül. Ezáltal a szervezetünk kiválasztó és méregtelenítő folyamatai is zavart szenvednek.

A vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék, szénhidrátok, zsírok az életfunkciók működéséhez elengedhetetlenek, így ezeket is rendszeresen magunkhoz kell vennünk. Pontosan így viselkedik a bőrünk is, vagyis ha nem kapja meg azokat a természetes tápanyagokat és hidratálást, amelyre rendszeresen szüksége van, akkor nehezebben tudja ellátni a funkcióit. Tehát nem csak a bőr esztétikai kinézete miatt érdemes rendszeresen ápolni, hanem az egészséges működése érdekében is.

A külső környezeti hatások, mint az UV sugárzás, a túlzott hideg vagy meleg, szeles időjárás mind negatív hatással van a bőr állapotára. Ezek folyamatosan bombázzák a bőrünket, így jól esik neki a védelmező támogatás, amelyet a természetes kozmetikumok nyújtanak. Attól, hogy bizonyos ideig nem ápoljuk a bőrünket még nem lesz egészségesebb és szebb. Mivel szinte mindenkinél jelentkeznek kisebb-nagyobb bőrproblémák, így előfordulhat, hogy külső kezelés nélkül ezek felerősödhetnek.

 

Nézzünk meg néhány gyakori tévhitet a bőrápolással kapcsolatban, amiért egyesek azt javasolják, hogy tartsunk benne szünetet:

 

  • A kozmetikumok függőséget okoznak a bőrnek: Az ideális bőrápolók, amelyek természetes anyagokban gazdagok kizárólag támogató hatásúak. A hidratáláshoz és tápláláshoz nem tud olyan módon hozzászokni a bőrünk, hogy leálljanak a saját funkció és „rászoruljon” a kozmetikumokra.
     
  • Éjszakára kerüljük a kozmetikumok használatát, hogy a bőr méregteleníteni tudjon: Bár a verejték- és faggyúmirigyen keresztül is ürülnek anyagok a bőrből, a méregtelenítést a fő kiválasztó szerveink, a máj és a vese végzik. Ráadásul egy természetes kozmetikum egyáltalán nem gátolja semmiben a bőr mirigyeinek normál működését.
     
  • A bőrápolási szünet jót tesz a száraz bőrnek: Ezt sokan arra a tévhitre alapozzák, hogy ha a bőrt kívülről hidratáljuk, akkor kevesebb saját hidratáló anyagot fog előállítani. A bőrfelszíni nedvességmegkötő emulziót alkotó ceramidok, faggyú, verejték a felvitt kozmetikumoktól függetlenül keletkeznek. A hidratáló anyagok ehhez adódnak és erősítik a bőrfelszín védelmét. A bőrszárazság oka leginkább a szélsőséges időjárásnak való túlzott kitettség, anyagcserezavarok, illetve olyan bőrbetegségek, mint például a pikkelysömör vagy az ekcéma.
     

Mikor érdemes szünetet tartani a bőrápolási rutinban?

Előfordulhat olyan eset, amikor egyéni érzékenység alakul ki a kozmetikumok használata mellett, amely kellemetlen bőrtünetekkel jár. Ebben az esetben mindenképpen meg kell szakítani a bőrápolási rutint és kivárni, amíg a bőr teljesen rendbejön.

Azt tanácsoljuk, hogy új kozmetikumokat mindig önmagukban, egyenként célszerű kipróbálni. Így azonnal megfigyelhető a bőr reakciója az adott készítményre.

Amennyiben semmi gondot nem okozott, akkor jöhet egy másik kozmetikum szintén önmagában.

A másik, amikor érdemes szünetet tartani, ha eddig a bőrre kedvezőtlen hatású anyagokat tartalmazó kozmetikumot használtunk. A boltok polcain sajnos megtalálhatóak az értéktelen, rosszabb esetben a bőrre ártalmas termékek. Mindig le kell ellenőrizni a pontos összetevő listát, mielőtt megvásároljuk és elkezdjük alkalmazni.

Szerencsére a bőr képes regenerálódni, hagyjunk neki időt erre.

Örvendetes, hogy sokan már tudatosan keresik a bőrbarát, minden káros anyagtól mentes, az egészséges bőrműködést támogató bio- és natúrkozmetikumokat.

A bőrnek szüksége van a rendszeres hidratálásra, regeneráló hatóanyagokra, amelyek bőségesen rendelkezésre állnak a MediNatural termékpalettában.

Összegezve, egy jól kialakított, a bőrtípusnak és az aktuális bőrállapotnak megfelelő, természetes kozmetikumokból összeállított bőrápolási rutint nem kell megszakítani. Ezzel együtt bármikor ki lehet próbálni új készítményeket, ezzel is változatossá téve az otthoni kozmetikai élményt.