A weboldal cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez!
Kategóriák / Termékek

10 tévhit a hialuronsavval kapcsolatban, amelyeket ideje tisztáznunk!

10 tévhit a hialuronsavval kapcsolatban, amelyeket ideje tisztáznunk!

A hialuronsav az egyik leggyakoribb hatóanyag a modern kozmetikai termékekben, szinte mindenki hallott már róla. Mégis kevesen ismerik pontosan a tulajdonságait, illetve számtalan mítosz kering vele kapcsolatban. Éppen ezért itt az ideje, hogy megismerd a hialuronsavat, tisztázzuk a tévhiteket, mert ezáltal tudod a legnagyobb hasznot meríteni belőle a bőrápolásod során!

1. Tévhit: A savak árthatnak a bőrnek?

A hialuronsav szakmai nyelven a poliszacharidok családjába tartozó glikozaminoglikán (GAG), valójában nem sav, hanem egy specifikus sacharid típus, amelynek gyenge savas reakciója van. Tehát igazából egy olyan cukormolekula, ami magához vonzza és megköti a vizet, bár alacsony a pH-ja, rendkívül gyengéd hatóanyag.

Itt jegyezzük meg, hogy valódi savakat is biztonságosan lehet alkalmazni a bőrápolás során, mint az AHA (alfa-hidroxisav) és a BHA (béta-hidroxisav) kémiai hámlasztók. Ezek felvitele után egy hialuronsavas kozmetikum megerősíti a bőr védőrétegét, megőrzi a hidratáltságát, minimalizálva az irritáció lehetőségét.

 

2. Tévhit: A hialuronsav szárazabbá teszi a bőrt?

A hialuronsav kiváló vízmegtartó tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis vonzza és segít megtartani a nedvességet. Vajon ez azt jelenti, hogy a bőrből elvonja a vizet és szárazabbá teszi? Egyáltalán nem! A saját súlyánál akár ezerszer több vizet képes megtartani, ami hatalmas jelentőséggel bír a szervezet hidratáltsága szempontjából.

Jelen van az izmokban, a csontokban, az ízületi folyadékban, a szemben, ami nekünk most a legfontosabb, hogy a hialuronsav 56%-a bőrünkben található. Ez a molekula a bőr irharétegében lévő kocsonyás állomány fő alkotóeleme, megfelelő mennyisége biztosítja a bőr tömörségét, nyomással szembeni ellenállását. A hialuronsav a bőrben egy természetes biogélt hoz létre, amely körülveszi a sejteket, és az úgynevezett extracelluláris mátrixot.

A felhám hidratálásáért is felelős, ezért a bőrápolás egyik kiemelt hatóanyaga.

Kijelenthetjük, hogy ez az anyag egy alapvető tényező a bőr tökéletes működéséhez. Ráadásul a kozmetikumokban olyan növényi kivonatokkal, bőrpuhító összetevőkkel és antioxidánsokkal van jelen, amelyek együttesen akadályozzák a transzepidermális vízvesztést (TEWL), tehát támogatják a bőr megfelelő hidratációját.

 

3. Tévhit: Csak nedves bőrre vigyük fel a hialuronsavat?

A magas vízmegkötő képességgel rendelkező hatóanyagok, mint a hialuronsav, akkor hasznosul legjobban, ha kissé nedves bőrre viszed fel. Viszont ez nem kőbe vésett szabály, hiszen a bőr felszíne soha nem teljesen száraz, másrészt a kozmetikumokban a hialuronsav mellett víz és egyéb nedvesítő közeg is található.

 

4. Tévhit: A hialuronsav csak a bőr felszínét hidratálja?

Kémiai szerkezetét tekintve a hyaluron ismétlődő egységekből felépülő molekula. Lehet kevés, közepes mennyiségű vagy sok egységből álló a hialuronsav, mi a MediNatural kozmetikumokban mindhárom fajtát alkalmazzuk. Ezek nem csak méretükben térnek el egymástól, hanem különböző tulajdonságokkal rendelkeznek.

A kismolekulájú hialuronsav a bőr mélyebb rétegeibe is eljuthat, így ott is képes kifejteni hidratáló hatását, valamint elősegítheti a bőr rugalmasságához nélkülözhetetlen kollagén termelődését.

A közepes hyaluron molekula a bőr védőrétegét erősíti.

A nagy molekulatömegű hialuronsavnak méreténél fogva a legmagasabb a vízmegtartó képessége, hidratáló hatását a bőr felszínén fejti ki, ami ráadásul hosszan tart. Nem hatol be a bőrbe, hanem áteresztő filmréteget képez a bőrön, kisimítja a vonalakat és a kisebb ráncokat. A filmréteg egy további előnye, hogy védi a bőrt a káros anyagokkal szemben és csökkenti az irritáló hatásokat.

A legtöbb MediNatural hialuronsavas termékben mindhárom molekulasúlyú hyaluron megtalálható, így átfogó hidratálást nyújtanak a bőrnek. Tehát a bőr felszínét és a mélyebb rétegeit is feltölti, ami azonnali látványos hatást eredményez, valamint hosszú távra is biztosítja a bőr hidratáltságának megőrzését.

 

5. Tévhit: A hialuronsav önmagában fejti ki a legjobb hatást?

A hialuronsav akkor működik a legjobban, ha olyan összetevőkkel párosul, amelyek kiegészítik a hatását és megerősítik a hidratáló és bőrvédő képességét. A hatékony bőrápolás és a látványos eredmények érdekében érdemes a hialuronsavat más értékes hatóanyagokkal együtt alkalmazni: ceramidok, peptidek, aminosavak, növényi olajok és kivonatok, sheavaj, C-vitamin, retinol, niacinamid… és egyéb természetes hidratáló, feszesítő, nyugtató innovatív anyagok. A MediNatural termékek a hialuronsav mellett bőrmegújító anyagokat is tartalmaznak és elegendő nedvességet biztosítanak a bőrnek.

 

6. Tévhit: Minél magasabb a hialuronsav koncentrációja, annál jobb? 

A több nem mindig jobb! Az igazság az, hogy a hialuronsav nagyon hatékony összetevő, így akár 0,1%-os koncentrációban is képes hidratálni a bőrt. A Cosmetic Ingredient Review Expert Panel szerint 2021-ben a tiszta hialuronsavat leggyakrabban 0,000002% és 0,83%, származékait 0,00001% és 7,5% közötti koncentrációban használták a bőrápoló termékekben.

 

7. Tévhit: A tiszta hialuronsav a leghatékonyabb?

A hialuronsavnak számos formája létezik, az egyik leghatékonyabb a só formátum, hivatalosan Sodium Hyaluronate (nátrium-hialuronát), ezt alkalmazzuk a MediNatural kozmetikumokban. Legfőbb előnyei:
 

• Hidrofil, vagyis könnyen keveredik vízzel.

• Nagyon stabil, kozmetikumokban alkalmazva teljes mértékben megtartja eredeti kedvező tulajdonságait.

• Tudományos tanulmányok bizonyítják, hogy helyileg alkalmazva vonzza a nedvességet, biztosítja a bőrsejtek hidratációját, csökkenti a szárazságot és a hámlást.

• Feltölti az apróbb ráncokat, puhítja a felhámot, növeli a bőr rugalmasságát.

• A nátrium-hialuronát a bőr gyulladását is csillapíthatja, egy 2013-as kísérlet szerint csökkentette a rosacea tüneteit. Elősegíti a szövetek, sebek gyógyulását támogató béta-defenzin 2 (DEFβ2,) termelését, ezenkívül szabályozza a gyulladásos sejtek aktivitását.

• További, nem elhanyagolható előnye, hogy bárki teljesen biztonságosan alkalmazhatja, nincs mellékhatása, nem okoz függőséget a bőrben, terhesség és szoptatás alatt is használható.

 

8. Tévhit: Nem érdemes kozmetikummal hialuronsavat a bőrbe juttatni?

Ezt a vízmegkötő anyagot szervezetünk folyamatosan előállítja, de testünk naponta hialuronsav tartalmának egyharmadát elveszíti, a legtöbbet a bőr élettani hámlása során. Itt a hialuronsav molekulák élettartama kevesebb, mint egy nap. A hormonváltozások, az öregedés folyamata, UV-sugárzás, vegyi anyagok, a dohányzás mind befolyásolja testünk hialuronsav előállító és megújító képességét.

Mivel a hialuronsav biztosítja bőrünk telt megjelenését, segít az öregedés jeleinek leküzdésében, állandó hidratációt biztosít, ezért sokat javítanak a bőr állapotán azok a kozmetikumok, amelyek hyaluront tartalmaznak. A napi bőrápoló rutinba illesztve segítenek a csökkenő mennyiség pótlásában és stimulálják a hialuronsav természetes szintézisét a bőrben. Tudományosan bizonyított tény, hogy a hialuronsav helyi alkalmazása után a bőr több nedvességet tartalmaz, ami kedvezően befolyásolja a bőrműködést.

 

Éld át a Hialuronsav csodáját! Kattints és indulj el a hidratált feszes bőr felé!

 

9. Tévhit: Idősebb életkorban kell csak hialuronsavas kozmetikumot alkalmazni? 

Tévedés azt hinni, hogy a hialuronsav használata csak az idősebb korosztály bőrére való. A hialuronsav mennyiségének csökkenése már 25 éves kortól elkezdődik, ezért érdemes már fiatalon rendszeresen pótolni az elveszített mennyiséget.

A hialuronsavat tartalmazó kozmetikumok tökéletesek minden bőrtípus esetén, beleértve a száraz, az érett és feszességét vesztett, az érzékeny, valamint a zsíros és a pattanásokra hajlamos bőrtípusokat is.

 

10. Tévhit: Elegendő egyetlen hialuronsavas kozmetikumot használni?
 

Egyetlen jól összeállított, hialuronsavat tartalmazó bőrápoló is pozitív hatással van a bőrre. Mégis azt javasoljuk a bőrápoló rutin összeállításakor, hogy lehetőleg többféle hialuronsavas készítmény szerepeljen benne.

A MediNatural kínálatában lévő legtöbb termékben (arctisztító, szérum, arckrém, fényvédő, szemkörnyékápoló, pakolás) megtalálható a hialuronsav, ezzel is megkönnyítve a választást.

Miután tisztáztunk néhány tévhitet, megállapíthatjuk, hogy a hialuronsav egy rendkívül hatékony bőrállapotjavító összetevő. Éppen ezért használd te is rendszeresen a MediNatural hialuronsavas termékeket, így megtapasztalhatod a hidratált, sima, bársonyos bőr kellemes élményét!