Szőlőmagolaj hatása belsőleg és külsőleg
Ha ősz, akkor nemcsak bornak, mámornak és a szerelemnek jön el az ideje, hanem a szőlőnek is szezonja lesz, s vele együtt a szőlőmagolajnak is.
Még kevesen tudják, hogy az ínycsiklandozó szőlőfürtök és a bor vagy otthoni salátakészítés melléktermékeként megjelenő szőlőmag még felhasználható, sőt a kutatások szerint csodaszerként alkalmazható. A szőlőmagból készülhet őrlemény és olaj is.
A szőlőmagolaj érett szőlőszemek magvából készül, legfontosabb összetevője a linolénsav. A szőlőmagolaj zöldessárga színű, jellegzetes illatú, mely a feldolgozott szőlőéhez hasonlít. Ízét 200 Celsius fok felett is megtartja, füstpontja 250 Celsius fok ezért más olajoktól eltérően sütési hőmérsékleten kevesebb káros égéstermék keletkezik belőle. Az E-vitaminban különösen gazdag olajok közé tartozik. A szőlőmagvak gazdagok procyanidinokban. Ezek a flavonoidokhoz tartoznak, amelyek az aromaanyagokkal állnak rokonságban. A procianidin a C- és B-vitamin, valamint a béta-karotin mellett ma a legismertebb antioxidáns, azaz megköti a szabad gyököket.
I. Miksa és a szőlőmagolaj monopólium
I. Miksa magyar király nevéhez fűződik a szőlőmagban rejlő lehetőségek felfedezése. Mókásan hangzik, de 1596-ig császári monopólium volt a szőlőmagolaj előállítása. Tehát ahogy látható, régi időkre visszavezethető a szőlőmagolajjótékony hatásának felismerése. Viszont a tudományos magyarázatot és a szőlőmagolaj szervezetre gyakorolt kedvező hatásáról először Dr. Szentgyörgyi Albert, Nobel-díjas tudósunk írt.
Lássuk, melyek azok a tulajdonságok, amelyek miatt érdemes a szőlőmagolajat fogyasztanunk.
Nincsenek problémát okozó mellékhatások
A szőlőmagolajban található összetevők erősítik a hajszálerek falait és a vérereket, ennek köszönhetően csökkentik a trombózisveszélyt. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően védi a sejteket a kóros genetikai hatásoktól, így a rák kialakulásának kockázatát is jelentősen csökkenti. Kedvező hatása van a prosztatára és az impotenciára. Nőknél a változó kor kellemetlen tüneteit enyhíti. Védi az agyat a szabad gyököktől és javítja az emlékező képességet. Védi a szemet, segíthet megakadályozni a szürke hályog kialakulását.
Nemcsak belülről, hanem kívülről is hat
A szőlőmagolaj felhasználási lehetőségeire a szépségipar is felfigyelt. A szőlőmagolajban lévő kollagén regenerálja a bőr szöveteit, így ha szőlőmagolaj tartalmú krémmel kenegetjük, akkor a bőrünk sokkal rugalmasabb és simább lesz. Ezért a szőlőmagolaj kivonatot előszeretettel alkalmazzák masszázsolajként is. Szőlőmagolajjal a testápolónkat is feljavíthatjuk, s fürdés után a bőrünket bekenve regenerálhatjuk azt.
MILYEN JÓTÉKONY HATÁSAI VANNAK A SZŐLŐMAGOLAJNAK KÜLSŐLEG HASZNÁLVA?
- Biztosítja a bőr rugalmasságát, puhaságát.
- Simává varázsolja a bőrt.
- Lassítja a bőr öregedési folyamatait, lassabban alakulnak ki a ráncok.
- Halványítja a ráncokat, szarkalábak ellen is nagy hatékonysággal tud működni.
- Kiválóan segít felvenni a harcot a narancsbőrrel szemben.
- Hatásosan regenerálja a bőrt.
- Fokozottan javítja a petyhüdt bőr állapotát, feszesebbé teszi azt.
- A szőlőmagolaj kiválóan hidratálja a bőrt.
- A szőlőmagolaj az egyik legkiválóbb csodaszer száraz, berepedezett bőr ellen.
SZŐLŐMAGOLAJ, MINT HAJÁPOLÁSI ELIXÍR
A szőlőmagolaj esetében a hajápolás is könnyedén szóba jöhet, ugyanis a szőlőmagolaj erősíti a hajhagymákat, így jótékony hatással van az egészséges hajnövekedésre is. Ha egy evőkanál szőlőmagolajat és 5 csepp rozmaringolajból készült keverékkel a hajmosás előtt fél órával bemasszírozzuk a fejünket, akkor a pakolásban lévő tápanyagok turbóhatással lesznek a hajunkra. De a hajbalzsamba belecsempészve is kiváló hatású lesz.
Ha szőlőmag, akkor nemcsak olaj, hanem őrlemény is
Nemcsak a szőlőmagolaj, hanem a szőlőmagból készült őrlemény is fogyasztásra alkalmas termék. Simán be lehet kanalazni belőle reggelente egy keveset. De ha túl intenzívnek tartjuk az ízét, akkor salátába is belekeverhetjük, de a szőlőmagolajat is használhatjuk öntetként.
Mennyit érdemes belőle fogyasztani?
A szőlőmagolajból elég naponta 1-2 teáskanállal elfogyasztani. Aki bírja, az simán kiskanállal önmagában fogyaszthatja. Aki ezzel nehezen birkózik meg, az használja bátran sütéshez, főzéshez, süteményekbe, húsokhoz, salátákra öntve, pirítósra kenve.