A weboldal cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez!
Menü

Tények és tévhitek a RETINOL-ról, tudj meg mindent erről a kiváló bőrmegújító hatóanyagról!

Tények és tévhitek a RETINOL-ról, tudj meg mindent erről a kiváló bőrmegújító hatóanyagról!

 

A Retinol az egyik legkiválóbb kozmetikai hatóanyag a bőr fiatalságának és feszességének megőrzéséhez, a ráncok csökkentéséhez, valamint a bőrproblémák kezeléséhez. A MediNatural retinolt tartalmazó készítményeket biztonsággal és sikerrel alkalmazhatod a mindennapi bőrápolási rutin során, hiszen könnyen felszívódnak és elősegítik a bőr megújulását.

Mivel rengeteg kérdés merült fel és sok a félreértés a retinollal kapcsolatban, ezért muszáj ezeket részletesen tisztázni.

Mit érdemes tudni a retinolról?

A retinol az A-vitamin primer alkohol formája, zsírban oldódó vitamin, és nélkülözhetetlen a legtöbb szervünk működése szempontjából, de leginkább csontjainknak, agyunknak és izmainknak van rá szüksége. A természetben megtalálható állati (retinol) és növényi (karotinoid) formában is. Az A-vitamin hatású vegyületeket retinoidoknak nevezzük, tehát ezek az A-vitamin származékok összefoglaló neve, amibe beletartozik a szintetikus retinol, a retinal, a retinolsav és még több egyéb vegyület. A retinol nem aktív molekula, a bőrben lévő enzimek alakítják át retinolsavvá. Ez azért fontos momentum, mert csak a retinolsav (tretinoin) képes a bőrsejtek működésére pozitívan hatni, ezt az anyagot minősítették hivatalosan is anti-aging hatóanyaggá. Maga a retinolsav vényköteles gyógyszer hatóanyag, általánosan elérhető kozmetikumokban csak a tiszta retinol alkalmazható, így a Medinatural készítményekben is retinolt használunk.

 

Milyen hatással van a bőrre a retinol?

Rengeteg kutatás és tanulmány támasztja alá a retinol bőrre gyakorolt pozitív hatását.

• Csökkenti a ráncok mélységét és gátolja újabb ráncok megjelenését, általa simább lesz a bőrfelszín.

• Hatására a hámsejtek gyorsabban osztódnak, ez segíti az elhalt hámréteg leválását és az új bőrsejtek keletkezését.

• Aktiválja a kollagén és elasztin rostokat termelő sejteket, emiatt rugalmasabbá és feszesebbé válik a bőr.

• Antioxidáns tulajdonságánál fogva védelmezi a bőrt a káros hatásoktól és lassítja a már meglévő kollagén lebomlását.

• Intenzíven regenerál, így a hegek kezelésében is hatásos.

• Pattanások ellen is sikeresen bevethető, segít a pórusok tisztításában és összehúzásában.

• A pigment termelő melanocita sejtek működését normalizálja, ezáltal a bőr egyenletesebb tónusú lesz, halványodnak a pigmentfoltok.

• Fokozza a bőr vízmegkötő képességét, ami hozzájárul a hidratáltság növekedéséhez.

 

Hány éves kortól érdemes retinol tartalmú kozmetikumot használni?

 

Jó, ha tudod, hogy a kollagén mennyisége a húszas évektől kezdve folyamatosan és közel egyenletesen csökken, évente körülbelül 1%-ot veszít a bőr. Éppen ezért ebben az esetben is leghatásosabb a megelőzés, azaz nem érdemes addig várni, amíg megjelennek és jól láthatóvá válnak a ráncok. Ráadásul mivel a retinol a pattanások, aknék, gyulladások kialakulását is gátolja, ezért már fiatalon nyugodtan be lehet vetni, ha bőrproblémákkal küzdesz!

 

Milyen formában érdemes a retinolt a bőrbe juttatni?

 

A retinol nagyon instabil összetevő, hiszen fény és levegő hatására gyorsan lebomlik. A MediNatural termékekben éppen ezért stabilizált, nanotechnológiás módszerrel liposzómába zárt retinolt használunk, aminek a stabilitását antioxidánsok hozzáadásával segítjük. A liposzómás technológia során a hatóanyagokat egy természetazonos foszfolipid burokba csomagolják, melyek membránja hasonló a sejtjeinkhez. A liposzómák tartalma közvetlenül a felhasználás helyére, a bőrsejtekhez jut, amik könnyebben befogadják. Tehát a liposzómás kapszulázás javítja a felszívódást, egy burok (liposzóma) védi a hatóanyagot, ami fokozatosan bomlik le. Ennek a korszerű eljárásnak köszönhetően a retinol a bőr mélyebb rétegében szabadul fel, ott fejti ki jótékony hatását, miközben kíméletes marad a bőrhöz. A liposzóma az egyik legsokoldalúbb nanohordozó típus. A falanyagukat felépítő lipidek szétesésükkor beépülnek a bőr epidermális lipidjei közé. Emiatt magának az „üres" liposzómának is van bőrtápláló szerepe.

 

Mire érdemes különösen odafigyelni, amikor retinolt tartalmazó kozmetikumot választasz?

 

• Retinol koncentráció: Azok a termékek, amelyek 0,5-1% tiszta retinolt tartalmaznak, azok durván beavatkoznak a bőrműködésbe, esetenként a hámréteg védőrétegének sérülését okozva. Éppen ezért a mindennapi bőrápoláshoz használt kozmetikumokban bőven elegendő a 0,1-0,3%-os retinol tartalom.

• Egyéb hatóanyagok: Minden kozmetikum esetén fontos, hogy ne tartalmazzon irritáló, a bőr szerkezetét roncsoló, káros vegyületeket. Ilyen például a hormonrendszerre negatívan ható tartósítószerek: parabének, BHA, BHT. Mivel a retinol nagyon instabil vegyület, fény és levegő hatására könnyen lebomlik, ezért jó, ha megfelelően stabilizálva van és a termék tartalmaz egyéb antioxidánst is (például E-vitamint).

• Retinol formula: Egyáltalán nem mindegy, hogy a kozmetikumban önálló molekulaként vagy liposzómába zárt formában található a retinol. Utóbbi esetben, tehát liposzómába zárva és a megfelelő koncentráció betartásával minimalizáljuk a retinol bőrérzékenyítő hatását. Egyéb esetben számolhatunk bőrpírral, szárazabb bőrrel, enyhe hámlással, viszketéssel. Mivel a tiszta retinol hámlaszt, így a friss bőrréteg érzékenyebb lesz a nap UV sugaraira is, ami nem azt jelenti, hogy maga a retinol okozza a fényérzékenységet, hanem a bőr védőrétegének retinol általi eltávolítása.

 

Milyen MediNatural kozmetikumokban találod meg a retinolt és hogyan alkalmazd?

 

Szérum/Booster: Magas hatóanyagtartalmú, könnyen felszívódó szuperkoncentrátum, amit este, a bőr letisztítása után közvetlenül érdemes felvinni. Használat előtt az üveget kicsit rázd fel, a pipetta segítségével szívj fel belőle, majd cseppents a tenyeredbe egy keveset és finoman ujjbeggyel masszírozd be. Mivel folyékony állagú, ezért ne közvetlenül az arcra cseppentsd, mert lefolyhat.

Arckrém: Éjszakai bőrápoláshoz ajánlott ránctalanító krém, ami erőteljes regeneráló hatású, jelentősen javítja a bőr állapotát. Az arctisztítás után követlenül vagy szérum felvitelét követően fél/egy pumpányi mennyiséget masszírozz finoman a bőrbe. Tapasztald ki, hogy mennyi szívódik fel könnyen. A bőrnek időre van szüksége ahhoz, hogy megújuljon. Biztos lehetsz benne, hogy a várt hatás nem marad el, de legyél türelmes és használd kitartóan, rendszeresen a retinolos kozmetikumokat!

 

Használhatod együtt a retinolt tartalmazó kozmetikumot a MediNatural PHA hámlasztóval és más magas hatóanyag-tartalmú termékkel?

 

A bőröd edzettségétől és toleranciaszintjétől függ, hogy mit bír el a retinol mellé. Ha érzékeny a bőröd, és újonc vagy a retinoidok világában, akkor érdemes lehet kezdetben kétnaponta használni, felváltva a hámlasztóval, tehát egyik este Retinol szérum, másik este a PHA hámlasztó. Edzettebb, ellenállóbb bőrre nyugodtan használhatsz retinolos terméket mindennap, sőt a gyengéd PHA hámlasztót is használhatod vele együtt is. Egyéb hatóanyagokkal, mint például a niacinamide vagy a hialuronsav nagyon hatékonyan működik együtt, nyugodtan alkalmazhatod őket közvetlenül egymás után is.

Elég a 0,1% és 0,3% retinol koncentráció ahhoz, hogy hatékony legyen egy kozmetikum?

 

A retinol esetében a „minél több, annál jobb” nem fedi a valóságot! Sok kutatás megerősíti, hogy már 0,04 % retinolt kitartóan használva is nagyon szép eredményeket érhetünk el, mindenféle mellékhatás nélkül. Továbbá a MediNatural retinol szérum a liposzómás buroknak köszönhetően könnyedén átjuttatja a retinolt a bőr védőgátján. Így be tud hatolni a bőr legmélyebb rétegeibe, a felszabadulása kontrollált módon megy végbe, hogy a retinol lassan és kíméletesen adagolva tudja ellátni a bőrmegújító feladatát. Ha most kezded a retinol használatát és/vagy érzékenyebb a bőröd, akkor érdemes először a 0,1%-os Medinatural Retinol szérummal kezdeni és később áttérni a 0,3%-os Intenzív Retinol szérumra. Ha már legalább egy-két gyengédebb formulát elhasználtál, és úgy érzed a napi használat mellett sem tapasztalsz irritációt, akkor próbáld ki az erősebbet. A 0,1%-os Retinol ránctalanító krémet nyugodtan használhatod minden nap.

 

Terhesség és szoptatás alatt lehet használni?

Ahogy fent részleteztük, a retinol tulajdonképpen az A-vitamin egy formája. Orvosi ajánlás az, hogy ne juttass a kelleténél több A-vitamint terhesség alatt a szervezetedbe. A Retinol várandósság alatt kozmetikumokban való felhasználásával kapcsolatban még a kutatók között is megoszlanak a vélemények. Kozmetikumoknál kicsit ellentmondásosak az adatok és a vélemények, mégis ilyenkor célszerű minden rizikófaktort minimalizálni és 1000%-ra menni! Terhesség és szoptatás alatt ezért mellőzzük a retinolos termékeket. Bizonyítottan csak a szájon át bevitt retinolsav okozhat problémát a magzatnak, a bőrön keresztül alkalmazva nem egyértelműek a következmények, de jobb ebben az időszakban felfüggeszteni a retinol használatát. Állatkísérletek eredménye alapján a bőrön keresztül felszívódó retinolnak nagyjából a 30-szorosa károsítaná valóban a magzatot. Szoptatás alatt a csecsemők nagyobb érzékenysége miatt javasolt kerülni a retinolos szérumokat, krémeket. Ebben az időszakban jó szolgálatot tehetnek nekünk olyan olajok, amelyek természetes módon ösztönzik a bőr kollagéntermelését, például a gránátalmamag olaj.

 

Használhatsz-e MediNatural Retinol szérumot és arckrémet nyáron? Nem okoz fényérzékenységet?

 

Nem okoz fényérzékenységet, így alapesetben a szérum miatt külön nem szükséges fényvédő alkalmazása és nyáron is lehet használni. Tévhit, hogy a retinol fényérzékennyé tenné a bőrt!!! A retinol nem növeli a bőröd fényérzékenységét. Maga a retinol hatóanyag fény- és hőérzékeny, vagyis ha fény éri veszít a hatékonyságából, de a bőrödre nincs fényérzékenyítő hatással. Ahogy említettük már, a MediNatural Retinol szérum és krém liposzomás retinolt tartalmaz. A liposzomás technológia lehetővé teszi ennek az érzékeny hatóanyagnak a megóvását, stabilizálását és könnyed bőrbejutását. A fényérzékenység tehát a retinol esetében áll fenn, nem a bőrünket teszi fényérzékennyé ez a hatóanyag! Fentebb említettük, hogy amennyiben valaki tiszta retinolt (nem liposzómába zárt formulát) használ magas koncentrációban (0,5% felett), akkor az a felhám és a bőr felszínén található védelmező réteg sérülését okozhatja, ami által a bőr fokozottan érzékennyé válik minden külső hatásra, így az UV-sugárzásra is. Ez a MediNatural termékek esetében NEM áll fenn!

 

Használhatsz-e többféle retinolt tartalmazó kozmetikumot egy alkalommal?

 

Jelenleg 3 különböző (kétféle szérum és egy arckrém) retinolt tartalmazó Medinatural kozmetikum van a kínálatunkban. A szérumok közül mindig csak az egyiket érdemes használni, tehát vagy a 0,1% retinolt vagy a 0,3%-os retinolt tartalmazó szérumot. A Retinol ránctalanító arckrémet bármelyik szérum után lehet használni az esti bőrápolási rutin során.

Mi a különbség a kétféle retinol szérum között?

1. A MediNatural Retinol szérum 0,1% retinolt, a Medinatural Intenzív Retinol szérum 0,3% retinolt tartalmaz, mindkét termékben a retinol liposzómába van zárva, így könnyen felszívódik és teljes mértékben hasznosul.

2. A Retinol szérumba többféle vízmegkötő hatóanyag került, ami javítja a bőr hidratáltságát. Az Intenzív Retinol szérum hidratáló hatásán kívül a niacinamide és a magasabb retinol tartalom révén a bőr regenerálódását támogatja. Mindkét MediNatural retinolos szérum segíti a bőr megújulását és fokozza a kötőszövet feszességét, ha először próbálod a retinolt, akkor kezdd a Retinol szérummal, utána térj át az Intenzív Retinol szérumra.

Összefoglalva tehát mit mondhatunk el a retinollal kapcsolatban:

A retinoid (A-vitamin szármakék) vegyületeknek több fajtája van, az sem mindegy, hogy milyen koncentrációban, milyen formulában, milyen más hatóanyagokkal együtt van jelen egy készítményben. Minden esetben a terméken feltüntetett használati utasítást kell követni, hiszen a fejlesztést, összetevők válogatását szakemberek végzik. A Medinatural Retinolos kozmetikumok liposzómába zárt 0,1-0,3% retinolt tartalmaznak, ami felszívódva, NEM a bőr feszínén, hanem a mélyebb rétegekben fejti ki pozitív, bőrmegújító hatását. Ez a mennyiség pont elegendő a maximális hatékonysághoz, és ami nagyon fontos NEM okoz fényérzékenységet a bőrön, 40 éves kor alatt is nyugodtan lehet alkalmazni, hiszen már a 20-as évektől elkezdődik a bőr öregedési folyamata, még ha ez később lesz látványosabb.

 

Szerző: Pribus Tünde | kozmetikus, természetgyógyász

Keresés