A weboldal cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez!
Menü

Milyen típusú a bőröd? Bőrtípusok jellemzése és útmutató a helyes ápoláshoz

Milyen típusú a bőröd? Bőrtípusok jellemzése és útmutató a helyes ápoláshoz

 

A bőrünk a legnagyobb kiterjedésű szervünk, rengeteg létfontosságú funkciót lát el, melyekbe beletartozik például a külső hatások elleni védelem, a hőszabályozás, a kiválasztás és a méregtelenítés is. Ezek a feladatok különböző bőrtípusok esetén másképp működnek, éppen ezért minden bőr egyedi ápolást és aktív hatóanyagokat, személyre szabott kezelést igényel. A bőrtípusok kialakulásában számos tényező játszik szerepet, az aktuális bőrállapot függ a táplálkozástól, a szervrendszerek működésétől, az életmódtól, a lelkiállapottól, a külső környezettől, az életkortól, az alkati adottságoktól és még sorolhatnánk.  

Ahhoz, hogy arcbőrünknek a megfelelő ápolást tudjuk biztosítani először meg kell határozni milyen bőrtípushoz tartozunk jelenleg. Az egyszerűség kedvéért hat fő bőrtípust különböztetünk meg, aminek beazonosításához, valamint hatékony és eredményes ápolásához fogunk most hasznos iránymutatókat, javaslatokat adni. 

Lássuk hát a bőrtípusokat!

Száraz bőr

Száraz bőrnek nevezzük mindazokat a bőrállapotokat, amikor a bőr felszíne száraz érzetű, kisebb-nagyobb mértékben érdes tapintású, jellemző a húzódó érzés, vizes lemosás és viszontagságos időjárás egyaránt megviseli. Érzékeny, ráncok kialakulására és gyulladásra is hajlamos lehet. A felszínen víz- és zsírhiány keletkezik, a mélyebb rétegekben regenerációs problémák léphetnek fel. 
Alapvetően mindegyik bőrtípus hajlamos rá, hogy az idő előrehaladtával szárazabbá váljon. Amikor a bőr felszínén lévő vizes-zsíros fázisú védő emulzió mennyisége csökken, akkor először vízhiány, később mérsékelt, majd fokozott zsírhiány alakul ki.

Hogyan ápoljuk a száraz bőrt? 

A száraz bőr dehidratált, ezért az első és legfontosabb feladat a hiányzó nedvesség és a vízmegkötő faktorok pótlása. Elengedhetetlen a bőr felszíni hidratálása és a mélyebb rétegek regenerációs képességének fokozása. Ennek érdekében mélyhidratáló, tápláló és bőrnyugtató összetevők bőrbe juttatása javasolt. Itt találod a száraz bőrre ajánlott hatóanyagokban gazdag MediNatural termékeinket >>
Extra tipp: A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vízfogyasztás egyenes arányosságban van a bőr nedvességtartalmával. Ezért is fontos a megfelelő folyadék fogyasztása, aminek általános mértéke körülbelül 30 ml/testsúly kg. 

Normál bőr

A normál bőrrel van a legkevesebb probléma, mindenki ilyenre vágyik, de csak keveseknek adatik meg. A normál bőr kellően hidratált, nem pattanásos, nincsenek rajta mitesszerek, nem ráncosodik könnyen, sima és feszes.

Hogyan ápoljuk a normál bőrt?

A normál bőrnél is feltűnhetnek apró kihívások, az időjárás viszontagságai, vagy lelki megpróbáltatások során, de ezek egyszerűen orvosolhatóak és a hétköznapokban általában a normál állapot fenntartásra kell ügyelnünk. Kiváló termékeink segítenek megtartani a bőr kiegyensúlyozott működését. Itt találod a normál bőrre ajánlott könnyen felszívódó MediNatural termékeinket>> 
Extra tipp: Mivel a bőr tükrözi a szervezetben zajló folyamatokat, így akkor tudod minél tovább megőrizni a normál bőrműködést, ha mindig odafigyelsz az egészséges életmódra, a helyes táplálkozásra, sokat tartózkodsz friss levegőn és elég időt fordítasz alvásra, pihenésre.

Zsíros bőr

A legtöbben a pubertáskor környékén szembesülnek először a zsíros bőrérzettel, amikor a hormonváltozások következtében a faggyúmirigyek működése fokozódik, így a kelleténél több faggyú kerül a bőr felszínére. A felesleges faggyú a bőrfelszínt a levegőtől elzárja, ami miatt a zsíros bőrhöz vízhiány, érzékenység és gyulladások is társulhatnak. Kialakul az olajos vagy a korpás szeborrea, amivel együtt járnak a tág pórusok, a pattanások és a mitesszerképződés is. Későbbi életkorban már nem csak a hormonok, hanem az életmód is meghatározza, hogy normalizálódik-e a zsíros bőr állapota, vagy állandósul a szeborrea. 

Hogyan ápoljuk a zsíros bőrt?

Fontos az alapos tisztítás, a hámlasztás, a bőr felszínének hidratálása és a faggyútermelés normalizálása. A pattanásokat lehetőleg ne piszkáld, ne nyomkodd, kérd szakember segítségét az eltávolításukhoz. Mindig ügyelj arra, hogy ha alapozót használsz, az ne tartalmazzon kőolajszármazékot, szilikont, mert ezek az anyagok rontják a bőrfelszín állapotát, fokozzák a gyulladást. Itt találod a kifejezetten zsíros, pattanásos bőrre ajánlott MediNatural termékeinket>>
Extra tipp: Érdemes kerülni minden olyan élelmiszert, amik fokozzák a gyulladásos bőrtüneteket, a pattanások kialakulását. Ilyenek lehetnek: tej és tejtermékek, cukor, olajos magvak, tejcsokoládé, élelmiszeripari adalékanyagok. 

Kombinált bőr

A legtöbb ember a kombinált bőrtípusba tartozik, gyakorlatilag az összes többi bőrtípus egyéni variációjában. A leggyakoribb kombinációk a T-vonalban (homlok, orr, áll) zsíros, máshol normál, illetve T-vonalban zsíros, máshol viszont száraz bőr. Olyan is sokszor előfordul, hogy csak a szemek környékén száraz a bőr, máshol lehet akár zsíros vagy normál működésű. 

Hogyan ápoljuk a kombinált bőrt?

Fontos, hogy a domináns, a legnagyobb, illetve legproblémásabb területet érintő bőrtípust tekintsük kiindulópontnak az ápolás során. A MediNatural kozmetikumok többségében olyan hatóanyagok találhatóak, amik hatékonyan kezelik a legtöbb bőrtípus problémáit, ettől függetlenül célzottan, külön is ápolhatjuk a különböző bőrtípushoz tartozó területeket. Vegyes, kombinált bőrre itt találod termékeinket>>
Extra tipp: Vizsgáld meg, hogy a kombinált bőröd mely területei jelentik számodra a legnagyobb kihívást. Elsősorban erre keress természetes megoldásokat egyrészt az életmódod felülvizsgálata, másrészt a bőrápolás terén.

Érzékeny bőr

Az érzékeny bőr könnyen kipirosodik, külső hatásokra fokozottan reagál, sokszor húzódik, viszket, esetleg rozaceás. Az érzékeny bőr többnyire száraz is, de míg az egyszerű száraz bőr leginkább csak a ráncokkal küzd, az érzékeny bőrűeknek a kiütések, foltok, hámló részek, vörösödés, és hasonló kellemetlen tünetek is osztályrészül juthatnak. A normál bőr kivételével minden bőrtípus mellé társulhat érzékenység. 

Hogyan ápoljuk az érzékeny bőrt?

Az érzékeny bőrnek folyamatos hidratálásra, táplálásra és nyugtatásra van szüksége. Gyulladáscsökkentő hatóanyagokban gazdag termékekkel enyhíthetőek a kellemetlen tünetek. Itt találod az érzékeny, száraz bőrre ajánlott termékcsomagunkat>> 
Extra tipp: Érdemes mindig megkeresni a bőrtünet kiváltó okát, hiszen úgy sokkal könnyebb kezelni a problémát. Ilyen lehet a szervezetben lévő gyulladás, rossz fog, elhúzódó stresszhelyzet.

Feszességét vesztett bőr

Bár ez általában a fiatalokra nem jellemző, míg a fenti bőrtípusokba ők is beleillenek, korunkban már ez a bőrtípus is megjelent, ami – nevezzük nevén – a kor előrehaladásáról és az idő múlásáról is szól. Ahogy öregszünk, bőrünknek csökken a kollagéntermelő képessége, miközben egyre szárazabbá is válik, rugalmatlanabb, megereszkedett és egyre mélyülő ráncok jellemzik. 

Hogyan ápoljuk a feszességét vesztett bőrt?

Új termékeink, a Peptides szemránckrém, a Hyaluron 3 + Ceramid hidratáló arckrém, a Peptides ránctalanító krémpakolás mind csodálatos választás, de a különböző arcápoló szérumok, olajok és krémek, továbbá a PHA hámlasztó is jó barátai a feszességét vesztett bőrnek. Itt találod őket mind, különböző csomagokba rendezve>> 
Extra tipp: A sok folyadék, a tápanyagokban gazdag étkezés, a célirányos masszázs és az arctorna is hatékony megoldás a feszességét vesztett bőr számára. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Arcápolás

Keresés