A weboldal cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez!
Kategóriák / Termékek

Mi az a hidrolátum és hogyan készül?

2018. 05. 02. 09:21:00A hidrolátumok nem hiányozhatnak a natúr szépségápolási fegyvertáradból

 

A nyári hőségben minden az éltető víz után sóvárog, legyen az növény, állat vagy ember. Ugyanígy van ezzel a bőrünk és hajunk is, amely a tűző nap sugaraitól alaposan felhevül és akár mély rétegekig is kritikusan veszít a nedvességtartalmából.

A nap közbeni tevékenységeink közepette nem is gondolunk rá (de nem is nagyon volt eddig erre jó módszer), hogy a bőrünket-hajunkat hidratáljuk, mint ahogy szokásunk támogatni ajakápolóval a szánk, kézkrémmel a kezünk bőrének vízháztartását.

Most itt a megoldás!


Megelőző cikkeinkben már gyakran esett szó a viszonylagos újdonságnak számító arcpermeteinkről, amelyek használatuk kényelmessége és kellemes volta mellett hatékonyságuknál fogva lophatják be magunkat a szívünkbe. 


A táskában is hordható kis flakon gyors enyhülést hozhat a testünk bármelyik részén elhelyezkedő bőrfelületnek és a hajunknak is, azáltal, hogy hidratál és koncentrált hatóanyagait ennek révén könnyedén a bőrbe juttatja.

 

A permetek tulajdonképpen virágvizek, más néven hidrolátumok, amelyek nem tartalmaznak mást, csak a virág illetve a növény víz- és zsíroldékony hatóanyagait és illóolaját, sima, tisztított vízben. 
 

Hogyan készülnek a hidrolátumok?


A hidrolátumok (további nevük is van: hidrosol) tulajdonképpen az illóolajgyártás melléktermékei. Az illóolajok előállításának egyik technológiája a vízgőzdesztilláció, más néven lepárlás. 

 

A desztilláció minden esetben különféle elegyek szétválasztására szolgáló technika.

A lényege, hogy a keveréket addig hevítik, amíg az összetevői elpárolognak és úgy csapatják le, hogy az összetevők külön edényekbe kerüljenek. 
Ha vízgőzdesztillációról beszélünk, akkor az elegy egyik alkotója a víz. A hidrolátumok készítésekor a növényi részekből sűrű főzetet készítenek és a vízbe oldódott illóolajmennyiséget választják külön a vízgőzdesztilláció segítségével.

 

A vízgőzdesztilláció arra a kémiai alapelvre (Dalton-törvény) épül, hogy a szobahőmérsékleten a víz és az olaj nem keveredik, viszont a keverékük alacsonyabb hőmérsékleten éri el a forráspontját, mint az alacsonyabb forráspontú összetevő (a víz). Ebből következik, hogy a vízhez képest magasabb forráspontú összetevőről a víz 100 °C alatti hőmérsékleten elpárologtatható.

Az eljárásból következik, hogy a kiindulási elegy (gyógynövény főzet igen magas koncentrációjú, ami az illóolaj elválasztása után is megmarad. A folyamat viszonylag kíméletes körülmények között zajlik, így a hatóanyagok nagy része nem megy tönkre, de különlegesen magas arányban lesznek jelen a melléktermékként keletkező hidrolátumban.
 

Természetesen a vízdesztillációt követően a hidrolátumban kis mennyiségben illóolaj is marad, így ha ez előbbit kozmetikai célokra használjuk, akkor az utóbbi kedvező hatásait is élvezhetjük.
 

A hidrolátumokat magukban, arc-, test- és hajpermetként alkalmazzák, de vizes fázisai lehetnek arckrémeknek is vagy éppen illatos és sokoldalú összetevői lehetnek dezodoroknak, fürdővízhez is adagolhatók, hiszen a virágvíz kiválóan elegyedik a vízzel.


Attól függően, hogy milyen növényekkel vagy növénykeverékekkel készül a virágvíz, nagyon sok dologra alkalmas lehet, nem csak bőrápolásra, hanem egészségügyi célokra is. Gyulladásgátló vagy vérzéscsillapító hatású gyógynövényekből (pl. muskotályzsálya) akár szájöblítő keveréket is készíthetünk (persze ne nyeljük le!).

 

A hidrolátum előnye a bőrápolás területén, hogy rendkívül könnyű textúrájú, így nem nehezíti el a bőrt, nem tömi el a pórusokat, nem képez réteget a bőrfelszínen. Emiatt kamaszkorban a pattanások kezelésére, a hámlasztás vagy radírozás után bőr megnyugtatására, a borotválkozás utáni bőrápolásra és idős, petyhüdt bőr kezelésére ezek a legalkalmasabbak.
 

A hidrolátumok rendkívül könnyen és nyom nélkül felszívódnak, így nem kell tartanunk attól sem, hogy összeszennyezik a ruhánkat, zsírosítják a hajunkat. Természetes és visszafogott illatukkal pedig a hatékonyság mellett élvezetet is jelent a használatuk.


A MediNatural permetek különleges felhasználása


A hidrolátumokban elrejtett csodás gyógyhatások nem csak a bőrápolásban kamatoztathatóak, hiszen – hasonlóan mint egy gyógynövényes borogatás, csak sokkal nagyobb koncentrációban – tartalmazzák a különféle gyógyító (pl. ízületigyulladás-csökkentő) hatóanyagokat is. 


► Így például a levendula hidrolátum, azaz a MediNatural levendula arcpermet kiválóan alkalmas arra, hogy bedörzsöld vele az álldogálástól bedagadt, ödémás lábad. 
Pihenteti, felfrissíti, fertőtleníti a lábfejeket.

► A kamilla hidrolátum erős gyulladáscsökkentő, így sebekre, bőrpírra minden esetben alkalmazható. Kiváló szolgálatot tehet például kipirosodott babapopsira vagy fogzáskor a fogínybe dörzsölve.

► A rózsa hidrolátum kifejezett hatásterülete a szem környékének vékony bőre. Emellett a kifinomult séfek előszeretettel alkalmazzák különleges ételeik és italaik elkészítésekor (az emberi fogyasztásra alkalmas terméket).

Tartalomhoz tartozó címkék: Aromaterápia