A weboldal cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez!
Menü

​Mit kell tudnod a kókuszolajról?

Kokuszolaj

Néhány évvel ezelőtt tört be hazánkban a köztudatba a kókuszolaj, mint az egészséges étrend és a hatékony szépségápolás eszköze. Nagy előnye, hogy több területen, rengeteg mindenre használható, azonban érdemes mindenhez a megfelelő változatát használni.
 

Hányféle kókuszolajat találok a polcokon?


A kókuszolajból is készül extra szűz (más néven hidegen sajtolt), szűz és finomított, továbbá van organikus, bio és fair trade. Az első három között az a lényegi különbség, hogy milyen technológiát alkalmaznak arra, hogy kinyerjék a koprából, vagyis a kókuszdió kemény héján belül elhelyezkedő fehér gyümölcshúsból az olajat. 

Abban az esetben, ha semmilyen hevítést nem alkalmaznak, és az olajat sajtolással nyerik ki, a végeredmény a legtisztább és leggazdagabb beltartalmú, extra szűz kókuszolaj. Ebben az esetben épen megmaradnak benne a vitaminok, a kókuszolaj egyik legértékesebb összetevője a laurinsav sem sérül, sőt megmarad az olaj finom kókusz-illata is.

Ezt a fajtát azonban nem érdemes hevíteni a felhasználáshoz sem, a legjobb módja, ha  krémekbe alkalmazzuk vagy éppen önmagában tesszük a szépségápolásunk eszközévé.

A szimplán szűz-nek hívott kókuszolajat melegítéssel és sajtolással nyerik ki a koprából, a technológia során alkalmazott hőmérséklet kb. 55 °C. A melegítés azt a célt szolgálja, hogy az olajat a leghatékonyabban tudják eltávolítani a rostok közül. A szűz kókuszolajnak is megmarad a kókusz-illata, a laurinsav tartalma is magas (kb. 44%), de sajnos a hőre érzékeny összetevők elbomlanak benne. A felhasználási területe hasonló az extra szűz olajéval, de kevésbé hatékony. 

A finomított kókuszolaj a hevítésen túl még különféle vegyi anyagokkal való kezelésen is átesik, mielőtt a csomagolásba kerül. A finomítás, szagtalanítás, hidrolizálás során olyan összetevők kerülnek bele, amelyek eredetileg nem voltak benne, ezek fogyasztása fenntartásokat kelthet azokban, akik az egészséges életmód hívei. Ugyanakkor a főzéshez, vagy legalábbis a sütéshez ez a legalkalmasabb, hiszen már nincs kókusz-aromája, amely összezavarhatná a vele készülő étel ízét. 
 

Mit jelent az organikus, bio és fair trade?

Az organikus és bio kifejezések nagyjából ugyanazt jelentik. Ha olyan gazdaságban termelték a kókuszdiót, amely nem alkalmaz vegyszereket (műtrágya, permetszerek stb.), akkor a gazdaságot nevezik organikusnak, a termény pedig megkaphatja a bio minősítést. A fair trade minősítés lényege, hogy a felvásárló olyan áron veszi meg a távoli vidékeken termelt kókuszdiót, amely valóban fedezi a megtermelés költségeit. Ebbe beletartozik az is, hogy rendesen megfizetik a munkásokat, és még marad keret arra is, hogy ne a Föld kizsákmányolásával tartsák fenn a gazdaságot.
 

Kókuszolaj a szépségápolásban


A kókuszolaj csodálatos összetevőinek köszönhetően mind külsőleg, mind belsőleg segíthet a testünknek számos diszharmonikus állapot helyreállításában és az egészséges szövetek táplálásában. Legfontosabb összetevői a benne található vitaminokon kívül a laurinsav és a kaprilsav. 

 

Mire jó a laurinsav és a kaprilsav?


A laurinsav egy közepes szénláncú triglicerid. Az emberi és állati szervezetekben monolauránná alakul, amely erős fertőtlenítő. A kaprilsav szerves vegyület, amely az emlősök tejében is megtalálható.

 

Az antibakteriális és antivirális hatásuk következtében, belsőleg fogyasztva segíthetnek legyőzni a különféle fertőző betegségeket, mint nátha, influenza, bélfertőzés (Heliobacter Pylori, Gardia lamblia, Listeria monocytogenes), külsőleg alkalmazva pedig a fertőző bőrbetegségek (bőrgomba) és a potenciálisan elfertőződő sebek védelmére kiválóak. 
 

A kaprilsav kiváló gombaölő, külsőleg alkalmazva is, de belsőleg hozzájárulhat a candida betegség legyőzéshez, a bélflóra helyreállításához.
 

Milyen hatással van a kókuszolaj a bőrünkre és a hajunkra?


A kókuszolaj a telített zsírsavak által hordozott fertőtlenítő hatása mellett, kiválóan táplálja a bőrt és a hajat. A bőrt puhítja, mélyen hidratálja. Antioxidáns hatásának köszönhetően lassítja az öregedési folyamatokat és elősegíti a sejtregenerációt. 

Ha a hajunkat rendszeresen ápoljuk kókuszolajjal, észre fogjuk venni, hogy sokkal hidratáltabb marad, elbúcsúzhatunk a töredezéstől, miközben a loboncunk fényes és puha lesz.

Különleges összetételének hála, egyedi hatékonysággal szünteti meg a fertőzéseket, méghozzá úgy, hogy a betolakodók telített zsírsavak által meggyengített sejtfalán könnyebben bejutnak a sejt belsejébe az antioxidánsok. Így például elképesztően gyorsan képes kezelni a gombás hajhullást vagy a korpát.

A kókuszolaj egyaránt alkalmazható testápolóként, hajpakolásként, babapopsikrémként is, hiszen fertőtlenít és hidratál. Sminklemosóként is hasznos, hiszen zsírként kiválóan oldja a sminktermékeket, miközben nem szárítja ki a szem érzékeny bőrét. Enyhe fényvédő hatása miatt a tavaszi-őszi időszakban napvédőként is jó szolgálatot tesz. 

MediNatural organikus extra szűz kókuszolaj kattints a képre

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Hajápolás kókuszolaj

Keresés