A weboldal cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez!
Kategóriák / Termékek

Hogyan lehet megszabadulni a mitesszerektől?

 

Nézzük meg először hogyan keletkeznek a mitesszerek?

Mi a különbség a fekete és a fehér mitesszer között?

Milyen tényezők járulhatnak hozzá a mitesszerekhez?

A mitesszerek kitágítják a pórusokat?

A mitesszerek maguktól elmúlnak?

Miket NE tegyél a mitesszerekkel?

Hogyan lehet megszabadulni a mitesszerektől?

Milyen megoldásokat kínálnak a MediNatural kozmetikumok a mitesszerek ellen?

 

Hogyan lehet megszabadulni a mitesszerektől?

 

 A mitesszerek kialakulása gyakori bőrtünet, szinte mindenkit érint, amely főleg a homlok, az orr, az áll és az orcák környékén jelenik meg. Esztétikailag nagyon zavaró tud lenni, ezért érdemes részletesen megvizsgálni, hogyan lehet tőle megszabadulni.

 

Blogunkból most mindent megtudhatsz a mitesszerekről, hogyan és miért alakulnak ki, milyen hatékony megoldások léteznek a csökkentésükre, illetve megszüntetésükre.

Nézzük meg először hogyan keletkeznek a mitesszerek?

A szőrtüszőben lévő mirigyben termelődő faggyú és a tüsző kivezető nyílása a pórus a bőr természetes szerkezetének a részei, ezekre rendkívül nagy szükség van a bőr egészéges működése szempontjából. A bőrön lévő apró nyílások, vagyis a pórusok nagyon fontos feladatot látnak el, hiszen innen bújnak elő a szőrszálak, ezen keresztül kerül a bőr felszínére a védelmet és hidratációt biztosító faggyú.

Tehát a folyamatosan termelődő faggyú a bőr kis nyílásain, a pórusokon keresztül távozik és a bőr felszínére kerül. Többek között gátolja a bőr kiszáradását, megakadályozza a bőr felszínére kerülő különböző anyagok átjutását, azaz csökkenti az áteresztőképességét.

A faggyú a verejtékkel együtt felel a bőrfelszín megfelelő pH értékének megőrzéséért, és véd a kórokozók bejutásától, szóval rengeteg létfontosságú feladatot lát el.

A probléma akkor kezdődik, amikor a kelleténél több faggyú termelődik, ami ráadásul megkeményedik és megreked a pórusokban. Ennek látható jele a mitesszer, A mitesszerek az eltömődött pórusok egy fajtája, amely úgy keletkezik, hogy az elhalt bőrsejtek a szőrtüszőben lévő felesleges faggyúval és egyéb sejttörmelékkel kombinálódnak. Amint ez a keverék eléri a pórusnyílást a bőr felszínén és nem tud kiürülni, vagyis a pórusok eldugulnak, akkor mitesszerek képződnek.
A mitesszerek általában azokon a területeken keletkeznek, amelyek hajlamosak több faggyú termelésére, például a T-zónában (homlok, orr és áll).

Mi a különbség a fekete és a fehér mitesszer között?

A mitesszerek két típusát különböztetjük meg. A fekete mitesszert nyitott komedónak is nevezik, mert a pórus nyílásában oxidálódik és a bőr alapos felpuhítása után viszonylag könnyebb eltávolítani.

A fehér színű a zárt komedó, ilyenkor a pórust vékony bőrréteg borítja, nem oxidálódik, tehát nem válik feketévé, hanem fehér dudorként látható a bőrön, nehezen távolítható el, mert nincs kivezető nyílása.

Milyen tényezők járulhatnak hozzá a mitesszerekhez?

A túlzott faggyútermelés és a mitesszerképződés kiváltó okai lehetnek például: hormonális változások, egészségtelen életmód, helytelen táplálkozás, anyagcsere problémák, túlzott stressz, kevés folyadék bevitel, nem megfelelő összetételű kozmetikumok használata…

A mitesszerek kitágítják a pórusokat?

Nem feltétlenül a mitesszerek tágítják ki a pórusokat, azonban gyakran mindkét bőrtünet együtt jelentkezik.

A kitágult pórusok oka egyrészt, hogy túl sok faggyú áramlik át rajtuk, másrészt ha a pórusban megrekedt faggyú felgyülemlik, akkor a pórus fala kifeszül és a faggyú kiürülése után tág maradhat.

A mitesszerek maguktól elmúlnak?

A mitesszerek száma csökkenhet az életkor előrehaladtával, ha a faggyútermelés lassul, bár vannak olyanok, akiknek egész életükben mitesszeres a bőrük.

A legjobb megoldás az, ha nem várunk arra, hogy a mitesszerek maguktól elmúljanak, hanem aktívan teszünk ellenük.

Miket NE tegyél a mitesszerekkel? 

 

 • A mitesszeres bőr állapota romlik a nem megfelelő összetételű kozmetikumok hatására. Ezért legyél körültekintő a bőrápoláshoz alkalmazott készítmények kiválasztásakor!
   
 • Kerüld az ásványi olajokat tartalmazó termékeket (mineral oil, parrafinum liquidum), mert ezek könnyen eltömíthetik a pórusokat, ami kedvez a mitesszerek kialakulásának.
   
 • Semmi értelme mitesszer eltávolító tapaszokat használni, mert ezek a mitesszernek csak a legfelsőbb részét távolítják el, ami nincs hatással az eltömődött pórusra.
   
 • Egyes szappanok és az alkoholos tonikok túlzottan kiszárítják a bőrt, amitől még jobban megkeményedik a pórusok kivezető nyílásában rekedt faggyú.
   
 • A vízhiányos, száraz bőrön is kialakulhatnak mitesszerek, főleg az orron, ahol fokozott a faggyútermelés, ezért ne felejtsd ki az orr területét sem a bőrpuhító ápolásból.
   
 • Mivel a mitesszerek nem a higiénia hiányából adódnak, ezért ne alkalmazz túlzottan erős zsíroldó anyagokat tartalmazó arctisztítókat (pl.: SLS, SLES), mert nem fognak segíteni.
   
 • Ne használj durva szemcséket tartalmazó bőrradírt, egyrészt mert a mitesszerek túl mélyen vannak a pórusokban ahhoz, hogy felületi dörzsöléssel eltávolíthatók legyenek. Másrészt irritálhatják és károsíthatják a bőrt, ami olyan reakciót válthat ki, amely fokozott faggyútermeléshez és több mitesszerhez vezet.
   
 • Ne piszkáld, nyomkodd drasztikusan a mitesszereket, mert ez súlyosbíthatja a bőr állapotát és gyulladások is kialakulhatnak. Bízd az eltávolítást képzett szakemberre, aki megfelelő felpuhítás után, a bőr károsítása nélkül, kíméletesen kezeli a mitesszeres bőrt és a nehezen hozzáférhető (például fül belseje) helyekről is el tudja távolítani.

 

Hogyan lehet megszabadulni a mitesszerektől?

A mitesszerek csökkentése érdekében alakíts ki egy jól működő bőrápolási rutint! Ehhez adunk gyakorlatias támpontokat, hatékony megoldási javaslatokat, amelyeket betartva sikeresen veheted fel a harcot a mitesszerek ellen.

 

Milyen feladatokat kell ellátnia azoknak a kozmetikumoknak, amelyeket a mitesszerek ellen bevetsz?

 • a benne lévő hatóanyagok szabályozzák a faggyúmirigy működését hidratáljon és puhítsa a bőrt,
 • hogy a faggyú könnyen tudjon távozni a pórusokból kíméletesen, ám alaposan tisztítson,
 • hámlasszon, hogy az elhalt hámsejtek le tudjanak válni a bőr felszínéről és ne tömítsék el a pórusokat

Milyen megoldásokat kínálnak a MediNatural kozmetikumok a mitesszerek ellen?

 

Arctisztítás

Reggel és este a bőrápolási rutin első lépése az alapos arctisztítás, amihez hidratáló, bőrpuhító arctisztítókat ajánlunk.

 

Hámlasztás

Este a következő lépés a gyengéd, mindennapos használatra tervezett és érzékeny bőr esetén is alkalmazható PHA hámlasztó bevetése.

Ez a termékünk 7% Gluconolactone-t és gránátalma gyümölcsenzimet tartalmaz, amelyek felgyorsítják a sejtek életciklusát és megújítják a bőrt.

A PHA hámlasztó csökkenti a mitesszerek előfordulását, a pórusokat belülről tisztítja, segít eltávolítani a pórusokat elzáró elhalt hámsejteket, így a faggyú könnyebben tud a felszínre kerülni.

Amennyiben nem érzékeny a bőröd, illetve a mitesszerek elleni hámlasztás mellett a ráncokat is hatékonyan szeretnéd kezelni, akkor hetente kétszer az AHA12 Joyful Renewal Bőrfiatalító hámlasztó szérumot ajánljuk. Gyorsítja az új bőrsejtek képződését, mélyen hidratál, simává varázsolja a ráncokat, harmonizálja a bőrtónust és csökkenti a pórusok méretét.

 

Hatóanyagok bőrbe juttatása

Erre legalkalmasabbak a magas hatóanyagtartalmú, könnyen felszívódó szérumok. Mitesszerek ellen a PAD, az Aktív C-vitamin, a Niacinamide és a Retinol szérumokat javasoljuk. Ezeket felváltva érdemes használni, például reggel az Aktív C-vitamin, este a Retinol szérumot.

Amint ezek elfogytak, jöhet reggel a PAD, este a Niacinamide szérum. A lehetőségeidhez mérten válassz a kínálatból, az eredmény biztosan nem marad el!

A szérumokban lévő hatóanyagok szabályozzák a faggyútermelődést, hidratálnak, biztosítják egészséges bőrműködését, ami segítenek a mitesszerek csökkentésében is.

 

Hidratálás, bőrtáplálás és fényvédelem

A bőrápolási rutin befejező lépése az arckrém, illetve arczselé felvitele. A mitesszeres bőrnek is szüksége van hidratálásra, táplálásra, regeneráló hatóanyagokat tartalmazó kozmetikumra, amely védelmezi a külső behatásoktól.

Mitesszerek ellen nappalra elsősorban a Niacinamidos hidratáló arckrémet ajánljuk. A niacinamid, vagyis a B3-vitamin a pórusok méretének normalizálásában bizonyítottan az egyik legjobb hatóanyag. Ez azért fontos, mert az elernyedt pórusok gyorsabban tömődnek el elhalt hámsejtekkel és faggyúval, ami mitesszerek kialakulásához vezet. A niacinamide képes szabályozni a faggyútermelést, ezáltal a problémás bőr számára hosszútávú megoldást jelent.

Nyári melegben, vagy ha úgy érzed inkább egy könnyedebb kozmetikumot szeretnél használni, akkor a Pórusösszehúzó arczselé kiváló választás. Gyorsan felszívódó olajmentes gélszérum, amely normalizálja a pórusok méretét, csökkenti a túlzott faggyútermelést, hatékony a mitesszerképződés ellen.

Mivel nagyon fontos a bőr fényvédelme is, ezért ha sokat tartózkodsz a szabadban, illetve monitor előtt, akkor ajánlott egy MediNatural környezet- és bőrbarát fényvédő arckrém felvitele. Ezt használhatod a Niacinamidos krém vagy a Pórusösszehúzó arczselé teljes felszívódása után, illetve önállóan is. Amennyiben este az AHA12 Joyful Renewal Bőrfiatalító hámlasztó szérumot alkalmaztad, akkor másnap reggel mindenképpen ajánlott a fényvédő!

Éjszakára a könnyed, illatmentes Bakuchiol krémszérum teszi teljessé a napi bőrápolási rutint. A bakuchiol a retinol növényi alternatívája, amely segíti a bőr regenerálódását és csökkenti a mitesszerek képződését.

 

Extra bőrápolási tippjeink:

 • Időnként, főleg az esti bőrápolás során érdemes a bőrpuhító, a faggyú összetételéhez legjobban hasonlító jojoba olajat finoman bemasszírozni. Ez segíthet, hogy a faggyú könnyebben távozzon és ne keletkezzen újabb mitesszerek.
   

 • Hetente kétszer a Teafaolajos krémpakolás igazi felüdülést nyújt a bőrnek. Megszabadítja a bőrt a felesleges faggyútól és a különböző méreganyagoktól, erősíti a bőr védekező képességét, fertőtlenítő és pórusösszehúzó hatású.
  Az orvosi szén, a zöld agyag, a teafa és eukaliptusz illóolajok segítenek eltávolítani a bőr felszínéről az elhalt hámsejteket és felszívni a felesleges faggyút, ezáltal csökken a mitesszerek képződése.


​Ebből a blogunkból is láthattad, hogy létezik hatékony megoldás a mitesszerek ellen. Állítsd össze az ajánlott MediNatural kozmetikumokból a saját bőrápolási rutinodat, ami egészséges, tiszta és szép bőrt fog eredményezni.