A weboldal cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez!
Menü

Ennivaló ápolás: kakaóvaj ​

Gondi József
2018. 03. 14. 14:27:42


Édes kényeztetésre és puha, bársonyos bőrre vágysz, ha a bőröd beszélni tudna, biztosan kakaóvajat kérne...


Zavarba ejtő dolog a kakaóvaj, hiszen intenzív csokiillatot áraszt, mégis fehér, ennivalóan gusztusos, itt Európában mégis inkább a bőrünkre kenjük.


Régi, kedves ismerős hazánkban a kakaóvaj, hiszen ez volt szinte az egyetlen igazi testápoló, amit az „átkosban” megkaphattunk. Nekem például egy életre összefonódott a strand élményével az illata...


Ehető olaj, a kakaó testvére


Ez utóbbi kifejezés tulajdonképpen akár szó szerint is érthető, hiszen a kakaóvaj az összezúzott kakaóbab-szemek (szaknyelven cocoa nibs vagyis töret) préselésével kinyert természetes növényi zsiradék. Vagyis a kakaóbab „vére”, az apró, piros héjú szemek akár 54%-ban is tartalmazhatják.

A gyártási eljárás pontosan úgy történik, hogy az érett kakaótermést leszedik, eltávolítják belőle a szemeket, megmossák, fermentálják majd kiszárítják őket.

Ez után tudják eltávolítani a babszemek héját. A megmaradt kemény bogyókat összetörik, majd a töretet pörkölik. A pörkölt töretet egyre finomabbra őrlik, az őrlés során – a dörzsölődés hatására – hő keletkezik, ezzel elindul a kakaóvaj kiolvadása a szemcsékből.

A finom kakaópor és a kakaóvaj ekkor még masszát képez, de a következő lépésben finom lyukú szűrővel ellátott présbe teszik és nagy nyomás alatt külön választják a kakaóvajat. A présben maradt kakaópogácsát megőrlik és ebből lesz a kakaópor.

A kakaóvaj hatásai


A kakaóvaj egyik legfontosabb tulajdonsága a kakaóra is jellemző magas antioxidáns-tartalom. A szabad gyökök semlegesítésének képessége, a sejtek anyagcsere-folyamatainak kiegyensúlyozása, az öregedési folyamatok lassítása és a sejtregeneráció elősegítése azok a tulajdonságok, amelyektől a kakaóvaj használata után a bőr feszes, telt, selymes és egészséges kinézetű lesz. 

 

A kakaóvaj E-vitamin tartalmának hála gyulladáscsökkentő illetve irritációt gátló hatású, aminek köszönhetően nem csak a bőr kiszáradását kezeli hatékonyan, hanem a kiszáradással járó krónikus problémákat is, mint pl. az ekcéma. Telített zsírsav-összetevőinek köszönhetően a bőrre való felvitel után a hámfelületen bevonatot képez, így hosszú távon is védelmet nyújt. 
 

A kakaóvaj hatalmas népszerűségét egyrészt csodás hatásainak, másrészt rendkívüli sokoldalúságának köszönheti. Mind a felhasználásánál, mind a különféle krémek elkészítése során érdemes azonban arra odafigyelni, hogy a kakaóvaj hőérzékeny, vagyis nem szabad túlságosan felmelegíteni (vízfürdőn lágyítjuk, elzárhatjuk a hőforrást már ha a fele megolvadt, a többi a saját hőtől már befejezi). 
 

A kakaóvaj számtalan dologra használható


Úgy bizony, akár magában is. Rendkívül praktikus, ha kakaóvajat lereszelten  vásároljuk meg, így sokkal könnyebb a használata. A kakaóvaj testhőmérsékleten olvad, így az apró morzsa szemeket,  ha hozzáérintjük a bőrünkhöz,  azonnal elkezdenek meglágyulni és kényelmesen átkenhetjük a testünket.

Ugyanígy kiváló ajakápolásra, arckrémnek is (bevonatképező tulajdonsága miatt a zsíros bőrűeknek magában kevésbé ajánlott, de a száraz és irritációra hajlamos bőr imádni fogja, hogy hosszú távon is vigyáz rá). 

 

A Kakaóvaj testápolóként nagyban növeli a bőr rugalmasságát a kollagénképzést stimulálva, ezért izomnövekedésnél, hízás során vagy a várandósság ideje alatt érdemes folyamatosan kenni vele a kockázatos testtájakat, így megelőzhetjük a bőr berepedezését.
 

Kiválóan hidratálja és puhítja az igénybe vett bőrfelületeket mint könyök, térd, kézfej, sarok és a lábfej más megterhelt pontjai. Ez a mélyhidratáló hatás annak köszönhető, hogy a kakaóvaj molekulái képesek a bőr irharétegéig is lehatolni. 
 

Mivel gazdag beltartalma és E-vitamin-tartalma révén gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása is van, nagyon hatásos babapopsikrém. A kipirult popsibőrt gyorsan megnyugtatja, mélyen hidratálja, antioxidánsai pedig gondoskodnak arról, a szövetek gyorsan regenerálódjanak. Az újabb problémákat pedig a bőr felszínén képződő vékony védőréteg előzi meg.


Nem ejtettünk még szót a kakaóvaj napvédő hatásáról. 6-os faktorszámú természetes fényvédő hatása mellett hozzájárul, hogy a bőrünk egyenletesen és szépséges mélybarna színnel barnuljon le. Hosszú távon megőrzi a bőr barnaságát. A nyári időszakban ezért érdemes a kakaóvajat például arckrémünkben elkeverni. Ha otthon készítünk kakaóvajjal krémet, számíthatunk arra, hogy hozzá fog járulni a krém konzisztenciájának besűrítéséhez, hiszen a natúr kakaóvaj olvadáspontja 38 °C körül van, így szobahőmérsékleten szilárd.

Kipróbálod? Mondd el, hogy tetszett!

Keresés