A weboldal cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez!
Kategóriák / Termékek

Mitől alakulnak ki a pigmentfoltok és mit tehetsz ellenük?

Mitől alakulnak ki a pigmentfoltok és mit tehetsz ellenük?

 

A reklámok elhitetik velünk, hogy csak akkor lehetünk szépek, ha a bőrünk mindig egységes kinézetű és a lehető legkevesebb szépséghibával rendelkezünk. Ezt szinte lehetetlen és nem is szükséges teljesíteni, viszont vannak olyan bőrproblémák, amiket természetes úton is lehet kezelni. Ilyen a pigmentfolt is, amiről érdemes többet megtudni, hogy megtaláljuk a hatékony megoldást.

Blogunkban most megnézzük hogyan és mitől alakul ki, milyen hatóanyagok segítenek és milyen napi bőrápolási rutin ajánlott, ha cél a pigmentfoltok halványítása. 

Itt válogathatsz a pigmentfoltok halványítását elősegítő, természetes összetevőket tartalmazó kozmetikumok közül! Ktartó használatuk által bőröd egységesebb kinézetű lehet  >>> 

 

Milyen létfontosságú folyamat játszódik le a bőrben, egyáltalán hogyan és miért keletkezik a bőrben festékanyag?

 

A bőr természetes színét adó festékanyagot, a melanint a hámsejtek között elszórtan elhelyezkedő melanocyták termelik, amik a melanoszóma nevű sejtszervecskékben raktározódnak el. A melanocyták hosszú plazmanyúlványokat bocsátanak ki, amik behatolnak a hámsejtekbe, így közvetítve a bőrfestéket. A melanocyták száma nagyjából mindenkinél azonos, de az egyes rasszok más-más mennyiségű pigmentet termelnek, ezért különbözik az emberek bőrszíne. Egy melanocyta 30-40 környező bőrsejtet lát el melaninnal. A bőrszínt nem a melanocyták sűrűsége, hanem az aktivitásuk, tehát pigment termelésük határozza meg. Sötét bőrűekben a melanoszómák nagyobbak és egyenként kerülnek át a hámsejtekbe, ahol lassabban bomlanak le. Világos bőrűekben a melanoszómák kisebbek és fürtszerű csoportokban kerülnek át a hámsejtekbe, ahol lebomlásuk gyorsabb. A melanin termelés legjobb ingere a napfény 290-320 nm-es (UV-B) tartománya. Az azonnali lebarnulást a meglévő melanin fény általi oxidációja és a sejtmagok köré tömörülése okozza. Rendszeres napozás során fokozódik a pigmentsejtek melanintermelése, amely a tartósabb barnaságért felelős. A mélyebb rétegekben a melanin a hámsejtekben apró szemcsékben raktározódik, a szarurétegben viszont már egyenletesen terül szét, ebből adódik a bőr egyenletes barnasága. A napsugárzás természetes hatás, amire a szervezetünk természetes formában, megfelelő élettani folyamatokkal reagál. A melaninszemcsék UV-fény hatására a bőr sejtmagja köré rendeződnek sapkaszerűen, ezáltal védve a bőr sejtjeit a sugárzástól. A melanin hatékonyan nyeli el a fényt, így képes megóvni a sejtek DNS-ét, vagyis genetikai állományát.

 

Milyen tényezők járulnak hozzá a hiperpigmentációhoz?

 

A melanin tehát kulcsfontosságú szerepet játszik a bőr ultraibolya és infravörös sugarakkal szembeni védelmében. Előfordul olyan is, amikor a melanociták extra pigmentet termelnek, amelyek pici melanin-hordozó buborékokban, csomókban elkezdenek felfelé vándorolni, majd a bőrfelszínhez érve pigmentfolt formájában láthatóvá válnak. Felmerül a kérdés, hogy mik okozzák a bőr festékanyagának egyenetlen eloszlását?

 

Erős napsütés, UV-sugárzás

Öregségi foltok vagy napfoltok idővel mindenki bőrén előjönnek, aminek fő oka, hogy a bőr évtizedekig ki van téve a napból származó UV-sugárzásnak. Ezek a foltok bizonyos mértékben fényvédő használatával megelőzhetőek, de teljesen nem lehet megakadályozni a kialakulásukat. A későbbiekben halványító hatású kozmetikumokkal végzett mindennapi bőrápolási rutinnal, kitartóan alkalmazva néhány árnyalatot lehet rajtuk halványítani, de természetes úton teljesen már nem lehet eltüntetni ezeket.

 

Bőrsérülések

Az irritáció több fajtája is sötét foltok kialakulásához vezethet, ilyen lehet valamilyen vágás, karcolás vagy egyéb sérülés, illetve egyes bőrgyógyászati beavatkozások (például lézeres kezelések). Meg kell említeni, mert gyakori probléma a bőrön lévő pattanások, aknék nyomkodása, durva eltávolítása, illetve gyantázás miatt keletkezett foltok kialakulása. Ezek maguktól is elmúlhatnak, de sajnos akár évekig is meg szoktak maradni.

 

Genetikai eredet

A szeplők, és a különböző méretű, formájú és színű anyagjegyek nem tartoznak a kozmetikai úton halványítható, kezelhető pigmentfoltokhoz.

 

Hormonális hatások

A hölgyek felső ajka felett, arccsontján és az áll alsó vonalán szimmetrikusan megjelenő elszíneződéseket általában hormonális változások okozzák. Gyakran “terhességi maszkként” emlegetik, mivel a várandós nők 90 százalékánál megfigyelhető. Terhességen kívül kiválthatja fogamzásgátló tabletták szedése, illetve változókori hormoningadozás, hormonkezelések is.

 

Máj terheltsége

Barna, szabálytalan alakú foltok jelenhetnek meg az arcon és a karon, amelyek akár nagyobb méretűek is lehetnek akkor, ha fokozott a máj működése. Ez kialakulhat különböző gyógyszerek szedése (szintén ide tartozik a hormonális fogamzásgátló), vegyszeres terhelés (például ipari és háztartási takarítószerek gyakori használata), élelmiszeripari adalékanyagok, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás és egyéb a szervezetre nézve káros anyagok bevitele során.

 

Betegségek

Vannak olyan betegségek, amelyek a bőrön hiperpigmentációt okoznak. Ilyenek például: neurofibromatózis, Addison-kór nevű mellékvese-rendellenesség, pajzsmirigy működési zavarok, egyes emésztőszervi megbetegedések. Minden pigmentfolt esetén érdemes alaposan utánajárni a kiváltó oknak, hiszen a megoldás feltétele a két irányú megközelítés.

 

A továbbiakban bemutatunk néhány bőrbarát hatóanyagot, amelyek hatékonyak a pigmentfoltok halványításában.

A bőr felső rétegében lévő többlet pigment mennyiségét lehet csökkenteni olyan hatóanyagokkal, amik gyorsítják a bőr megújulását. Ilyen egyrészt az otthoni kémiai hámlasztásra kiváló PHA (Polyhidroxy Acid) és a bőr regenerálásának szupersztárja a retinol. A bőrben lévő Tyrosinase (tirozináz) enzim szabályozza a pigment termelő sejtek aktivitását. Éppen ezért érdemes tirozináz-blokkoló, vagyis ezt az enzimet gátló hatóanyagokat is bevetni. Ilyen például a C-vitamin, ami ráadásul képes serkenteni a bőr saját kollagéntermelését is, így még a ráncok elleni harcban is ideális. Kozmetikumokban stabilizált, aktív formában érdemes alkalmazni, amilyen a Sodium Ascorbyl Phosphate. A niacinamid, vagyis a B3-vitamin rengeteg olyan funkcióval rendelkezik, ami pozitív hatású a bőrre nézve. Ami most nekünk fontos, hogy a kutatások szerint 2-5%-os mennyiségben, naponta használva már 8 hét alatt segíti a pigmentfoltok halványodását.

Az azelainsav olyan multifunkcionális összetevő, ami nemcsak a Tyrosinase enzim működését képes blokkolni, de gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású is, ezért pattanások ellen és rosacea esetén is kiválóan alkalmazható. Legújabb származéka a

Potassium Azeloyl Diglycinate - röviden PAD (Azeloglicina®), ami egy szabadalmaztatott azelaic sav derivátum, amelyben az aktív savat glicinnel kötik össze. Remek hidratáló, halványítja a bőrszínt, normalizálja a faggyútermelést, rugalmassá teszi a bőrt. Ez a vegyület (Potassium Azeloyl Diglycinate) egyesíti a kiindulási anyagok kedvező hatásait: a glicin hidratáló tulajdonsága mellett az azelainsavnak köszönhetően halványítja a bőrszínt. Az így született forradalmi hatóanyag növeli a bőr fényességét, egyenletes tónusát, rugalmasságát és hidratáltságát. Lipoaminosav jellege miatt képes javítani a bőr textúráját és feszességét, hidratáló hatását in vivo tesztekkel támasztották alá. 3. Az Azeloglicina® gátolja a melanin szintézisét azáltal, hogy ellensúlyozza a melanintermelésben szerepet játszó tirozináz (Tyrosinase) enzim hatását, így csökkenti a pigmentfoltokat és egyéb hiperpigmentációs területeket. Tehát bőrhalványító tulajdonságú, hatékonyan alkalmazható májfoltok és az akné hegesedése után visszamaradó bőrhibák kezelésében.

 

PAD szérum -Potassium Azeloyl Diglycinate - röviden PAD (Azeloglicina®)

 

Eljött az ideje, hogy összeállítsuk a napi bőrápolási rutint!

 

A fenti hatóanyagokat tartalmazó MediNatural kozmetikumok rendszeres használata egyrészt segít a pigmentfoltok halványításában, másrészt pozitív „mellékhatásként” a bőröd egyre hidratáltabb, feszesebb, egészségesebb lesz! A teljes kezeléshez 4 féle koncentrált hatóanyagtartalmú szérumot ajánlunk, ezekből kettőt a leírtak szerint lehet egymás után is alkalmazni, de természetesen ha a lehetőségeidnek megfelelőbb, akkor használhatod úgy is, hogy amint az egyik elfogyott, akkor kezded el a másikat.

 

Reggeli bőrápolási rutin lépései:

 

•. C-vitaminos arctisztító gél

•. PAD szérum és Aktív C-vitamin szérum

•. Száraz bőrre: C-vitaminos hidratáló arckrém

•. Zsíros és kombinált bőrre: Niacinaminos hidratáló arckrém

 

Esti bőrápolási rutin lépései:

•. C-vitaminos arctisztító gél

•. PHA hámlasztó Niacinamide szérum és Retinol szérum

•. Száraz bőrre: C-vitaminos hidratáló arckrém

•. Zsíros és kombinált bőrre: Niacinamidos hidratáló arckrém

•. Érett, feszességét vesztett bőrre: Retinolos ránctalanító arckrém

 

Ne felejtsd el, hogy a pigmentfoltok halványításához türelem kell, tehát reális elvárásokat támassz ennek a bőrproblémának a csökkentésére! Sokszor hónapokba telik, amire változásokat tapasztalhatsz, ráadásul tudomásul kell venni, hogy vannak olyan pigmentfoltok, amelyek nem fognak teljesen eltűnni.

Minden esetre a természetes összetevőkből álló MediNatural kozmetikumok mindenképpen hozzájárulnak a bőröd egészségesebb működéséhez, ezáltal sokat javítanak a bőr állapotán.