A weboldal cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez!
Kategóriák / Termékek

Hogyan tartsuk távol a szúnyogokat, a kullancsokat és a kellemetlen rovarokat?

Hogyan tartsuk távol a szúnyogokat, a kullancsokat és a kellemetlen rovarokat?

 

Ahogy tavasszal feléled a természet téli álmából, úgy kezdenek egyre inkább magukhoz térni és szaporodni a rengeteg kellemetlenséget okozó apró állatok, a szúnyogok, a kullancsok, a legyek és a lakásunkat felfedezni óhajtó hangyák.

 

Nézzük meg milyen természetes praktikákat vethetünk be ellenük, hogy messzire elkerüljenek bennünket. Léteznek olyan megoldások, amelyek kiválthatják a mérgező összetevőket tartalmazó rovarirtószerek alkalmazását.

 

Mitől menekülnek a szúnyogok, a kullancsok és a legyek?

 

Ezek az állatok ki nem állhatnak jó néhány természetes illatot, ezek közé tartozik az indiai citromfű, a levendula és az eukaliptusz is. A citromfű, a levendula és az eukaliptusz illóolaj együttese egyaránt frissítő, hűsítő, és kellemes érzéseket kelt bennünk. A rovarok hangulatára viszont éppen ellenkezőleg hat ez a kombináció, ezért, ha megérzik a levegőben, akkor inkább másfelé veszik az irányt.

 

A MediNatural Szúnyog és Rovarűző illóolaj keverék 100%-ban természetes összetételével segít abban, hogy csípésektől mentesen élvezhessük a kirándulásokat, a kerti grillezéseket, vagy csak egyszerűen nyugodtan alhassunk éjszakánként.

Szúnyog és Rovarűző illóolaj keverék 

 

10 csepp MediNatural Szúnyog és Rovarűző illóolaj keveréket tegyünk egy párologtatóba, illetve készíthetünk sprayt is: 100 ml-es fújós flakont feltöltünk vízzel a 2/3-áig, majd ehhez hozzáteszünk körülbelül 10-15 cseppet a MediNatural Szúnyog és Rovarűző illóolaj keverékből. Az elkészült permetből fújjunk a ruházatra, főleg a boka környékére, kirándulás során hátizsákra, pokrócra.

 

Milyen egyéb illóolajok alkalmasak a rovarok távoltartására?

 

A fentieken kívül ezeket az illóolajokat önállóan, illetve egymással keverve is be lehet vetni a vérszívók és a legyek ellen is: geránium, kubeba, citromillatú eukaliptusz, kakukkfű, szegfűszeg, citronella, teafa, borsmenta.

Itt találod a természetes illóolajokat >> 

Hat év alatti gyerekeknél ne használjunk eukaliptusz, borsmenta, szegfűszeg illóolajokat, várandósság és szoptatás alatt pedig kerüljük a szegfűszeget, a borsmentát és a gerániumot!

 

Hogyan használd az illóolajokat?

 

• Felnőttek esetén 1-2 cseppet a nyakra, fül mögé, tarkóra, csukló belsejére, térdhajlatba, bokához lehet kenni.

Figyelmeztetés: Babák, gyermekek és érzékeny bőrű felnőttek esetén ne alkalmazzunk hígítatlan illóolajat közvetlenül a bőrre!

• A fentiek alapján készítsünk spray-t és gyakran fújjuk be a ruházatot, magunk körül a levegőt.

• Az illóolajokat bázisolajba (például édesmandula, sárgabarackmag, jojoba, olíva olajok) is lehet keverni és ezzel bekenni a bőrt. Készíthetünk kullancs elleni krémet is, ehhez a legjobb bázisolaj a kókuszolaj, amely 50%-ban eleve kullancstaszító laurinsavat tartalmaz. Általános arányok: 5 ml bázisolajhoz 2-3 csepp, 10 ml olajhoz 5 csepp illóolajat tegyünk. Nagyobb mennyiségnél tartsuk meg az arányokat. 

Itt találod a természetes bőrápoló olajokat >>

 

Mit tehetsz, hogy a kerted biztonságos, kullancsmentes legyen?

 

A kullancsok nem szeretik a napos, száraz helyeket, így gyakran a gyep szélétől néhány méterre bújnak meg, különösen szeretik a sűrű bokrok adta árnyékot. Érdemes tehát a gyepet és a bokros, fás területeket határozottan elválasztani egymástól, a talajt mulccsal vagy kaviccsal felszórni a bokrok alatt. Ültessünk levendulát, páfrányt, rozmaringot, körömvirágot, zsályát, illatos macskamentát, amelyeket nem kedvel a kullancs.

A fokhagymaolaj kiválóan csökkenti a nimfa állapotú kullancsok számát, a cédrusolaj pedig képes blokkolni a rovarok illatanyag-receptorait, így megzavarja a testi folyamataikat, és még nimfakorukban végez velük. Nagyon hatékony és környezetbarát permetszert készíthetünk a fenti olajok keverékéből vízzel vegyítve és használat előtt jól összerázva.

A Metarhizium anisopliae gombafaj több káros rovarra, köztük a kullancsra is halálos, miközben más élőlényekre, így az emberre is veszélytelen. Tanulmányok szerint a gombaspórákat tartalmazó oldat szétpermetezésével jelentősen csökkenthető a kullancspopuláció.

 

Szúnyogcsípésre is alkalmazz természetes szereket, amelyek enyhítik a viszketést és a gyulladást!

 

• teafaolaj, levendula illóolaj

• házi balzsam: 1 evőkanál kókuszolaj, 2 csepp teafa, 2 csepp levendula, 2 csepp borsmenta (vagy Bio japán menta) illóolaj

• almaecet (kis fülpiszkáló pálcikára téve, CSAK a csípés helyére tenni)

• hagyma leve

• aloe vera gél

• citrom leve

• mentás fogkrém

• szódabikarbóna kevés vízben feloldva

 

A lakásban masírozó hangyák is sok bosszúságot okoznak, hogyan védekezhetünk ellenük?

 

A hangyákat rendszerint az ételhulladék csalogatja, ezért a legbiztosabb védekezés ellenük a tisztaság, tehát ne legyen a lakásban elhullott ételmaradék, kiszóródott cukor, kenyérmorzsa stb. A fal és a padló találkozásánál lévő réseket érdemes tömítőanyaggal (például szilikon) kitölteni. Amikor az alapos takarítás már nem segít, akkor a vegyszeres irtás helyett próbálj ki hangya elleni természetes szereket, amelyeket a vonulás útvonalába kell elhelyezni:

 

• szódabikarbóna

• sütőpor

• ecetes és/vagy illóolajos vatta

• fahéj

• fokhagyma

• só

• paradicsomlevél

• borsmentalevél

• cayenne-i bors

A tudatos szemlélethez és a környezetvédelemhez hozzátartozik az is, hogy a számunkra kellemetlen, életvitelünket zavaró rovarokat természetes módon próbáljuk meg távoltartani. Alkalmazd a fenti praktikákat, hogy nyugodtan, gondtalanul teljen a nyári időszak!