A weboldal cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez!
Kategóriák / Termékek

Hogyan ápold a leggyakoribb bőrtípust, a kombinált bőrt?

Hogyan ápold a leggyakoribb bőrtípust, a kombinált bőrt?

 

A legtöbb ember arcbőrén a különböző területek eltérő tulajdonságúak, ezt hívjuk kombinált, más néven vegyes bőrtípusnak.

 

Ilyenkor a bőrtípusok keverednek egymással, jellemzően a T-vonal (a homlok vízszintes vonalából és a homlok közepétől az orron át az állig haladó függőleges vonalból tevődik össze) más jellegű, mint az arc többi része.

Az egyenetlen faggyútermelés miatt a T-zóna általában zsírosabb, tág pórusokkal, néhol pattanásokkal, gyulladásokkal tarkítva, az orca pedig normál vagy éppen száraz, hámlik és gyakori a húzódó érzés.

Szintén kombinált bőrnek nevezzük, amikor bőrproblémák keverednek az arcon, például ráncok és pattanások, vagy hámló, száraz foltok, fokozott érzékenység és rozacea egyszerre vannak jelen. Előfordul, hogy egyes részek olajosan fénylenek, az eltömődött pórusok miatt sok mitesszer keletkezik, míg az orca, az áll és a hajtő vonala száraz, kipirosodásra, hámlásra hajlamos.

Amikor csak a szemkörnyéki rész tér el az arc többi részétől, az nem kombinált típus, hiszen a szem körül mindenkinél vékonyabb a bőr, kevesebb a faggyú- és verejtékmirigy, hamarabb ráncosodik, éppen ezért ezt a területet különállóan, célzott hatóanyagokkal kell ápolnunk.

 

Miért és hogyan alakul ki a kombinált bőrtípus?

 

Számtalan oka lehet, amiért az arc egyes területei eltérő kinézetűek és állapotúak lesznek, nézzünk meg néhányat ezek közül:

• nem megfelelő, esetleg irritáló összetevőket tartalmazó kozmetikumok használata

• külső tényezők, időjárás viszontagságai

• életkori sajátosságok • egészségi állapot változása

• anyagcsere- vagy hormonális zavar

• fokozott stressz, alváshiány

• életmóddal és táplálkozással összefüggő bőrtünetek

• dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás

 

Ezek a tényezők az eredetileg egységesen normál bőrön is okozhatnak olyan bőrproblémákat, amelytől egy-egy terület zsírosabb, gyulladt lehet hosszabb-rövidebb időre, így máris a kombinált bőrtípusba fog tartozni.

 

A kombinált bőr kezelésénél is legfontosabb az egyensúly megtalálása, amelynek kulcsa egyrészt az egészséges életmód, másrészt a bőr aktuális igényeihez igazodó szépségápolási rutin kialakítása.

 

Az egészséges életmód és a tápanyagokban gazdag táplálkozás kialakítása nemcsak a bőrkép, hanem az általános testi állapot javulásához vezet, éppen ezért érdemes minél előbb elkezdened.

 

A továbbiakban a kombinált bőr megfelelő otthoni ápolásáról lesz szó részletesen, nézd meg milyen lépések szükségesek ehhez:

 

1. Első lépés az arctisztítás

A bőr reggeli és esti letisztítása minden bőrtípus esetén nagyon fontos, nincs ez másképpen a kombinált bőrnél sem. A nap folyamán rákerült szennyeződések, a sminkszerek, a felesleges faggyú kíméletes eltávolításához a C-vitaminos arctisztító gélt ajánljuk. Ez a natúrkozmetikum gyengéd a bőrhöz, nem szárítja és nem okoz húzódó érzést. 

2. Hámlasztás

A korral együtt a sejtek regenerálódásának folyamata is lelassul, és az elhalt bőrsejtek az arc felületén felhalmozódva fakó és egyenetlen felszínt eredményeznek. Legalább hetente kétszer az esti rutin során, a letisztítás után érdemes olyan hámlasztót alkalmazni, ami felpuhítja a hámréteg felső rétegét, hidratálja azt és segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, így a bőr valósággal fellélegzik. Erre a feladatra a PHA hámlasztó gyümölcsenzimmel tökéletes választás, pár cseppet kell eloszlatni az arcbőrön. Érzékeny bőr esetén heti egy-két, zsíros-normál és zsíros-száraz kombináció esetén akár minden este is bevethető. 

3. Bőrállapot javító szérum alkalmazása

A szérumok tulajdonképpen koncentrált hatóanyagtartalmú elixírek, amelyek a bőrápolás nagyon hatékony eszközei. Aktívan kezelik a bőrt, segítik a regenerálódást és támogatják a bőr védelmi funkcióit. Kombinált bőr esetén érdemes a különböző területekre más-más szérumot használni, hiszen így célirányosabb a kezelés. - T-vonalban zsíros, máshol inkább száraz (vízhiányos) kombináció esetén a zsírosabb területekre a Niacinamide, a szárazabb részekre az Aktív C-vitamin vagy a Hyaluron extra szérum ideális. - Érettebb bőr esetén, ahol a T-vonal picit zsírosabb, máshol száraz, húzódó, zsírhiányos már a bőr, a Niacinamide és a Q10 + Acmella szérum a jó párosítás. Sokan azt a megoldást választják, hogy a reggeli és az esti rutin során különböző szérumot visznek fel az arc egész területére. Például egy zsíros, pigmentfoltos, problémás bőr esetén reggel a PAD szérum, este a Retinol szérum is remek megoldás. Azt eláruljuk, hogy a legtöbb Medinatural szérum, a hatóanyagok ideális összeállítása miatt szinte minden bőrtípus esetén hatékonyan alkalmazható, így megteheted, hogy egyszerre csak egyféle szérummal kezeled a kombinált bőrödet. Mindig a tapasztalat mutatja meg, hogy mi válik be a legjobban, éppen ezért nyugodtan kísérletezd ki azt, ami számodra a legjobb! 

4. Szemkörnyékápolás

Ahogy már volt róla szó, a vékony, érzékeny, könnyen ráncosodó szem környéki bőr extra hidratálást, táplálást kíván. Éppen ezért a speciálisan erre a területre fejlesztett natúrkozmetikumokat használd! 

5. Minden bőr szomjazik és hidratálást érdemel

A legtöbb bőrprobléma abból adódik, hogy a bőr elveszíti ideális nedvességtartalmát, könnyen vízhiányossá válik, ezért vízmegkötő és tápláló hatóanyagokkal kell kívülről ellátnunk. A szérumokon kívül a MediNatural arckrémek is olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek megakadályozzák a nedvesség eltávozását, a felszíni és mélyebb rétegeket is megfelelően hidratálják. A T-vonalban zsíros, máshol normál bőrre a Niacinamidos, a T-vonalban zsíros, máshol száraz bőrre pedig a C-vitaminos hidratáló arckrémet javasoljuk. Amennyiben érzékenységgel párosul bármely bőrtípus, akkor éjszakára a Rosacea hidratáló arckrémet ajánljuk. 

6. Arcpakolások,

amelyek fontos kiegészítő ápolást nyújtanak Hetente kétszer tisztítás után alkalmazz pakolást, ami tovább fokozza a napi rutinban lévő kozmetikumok pozitív hatásait. Például a Teafaolajos pakolás zsíros/normál bőr esetén felszívja a felesleges faggyút, miközben hatékonyan regenerálja. A Joghurtos krémpakolás érzékeny bőr esetén is ideális, hiszen nyugtatja a bőrt és egyben táplálja, hidratálja. Amennyiben úgy érzed, hogy könnyen kiszárad és ráncosodik a bőröd, akkor a C-vitaminos feszesítő krémpakolás kiváló lesz számodra. Nézd meg kínálatunkat és válassz kedvedre az  arcpakolásaink közül. 

7. Lokális arckezelés

Vannak olyan bőrproblémák, amelyeket helyileg érdemes kezelni, mert így tudjuk a leghatékonyabban enyhíteni, illetve megszüntetni a kellemetlen tüneteket. Ilyen például, amikor gyulladt pattanás alakul ki, ilyenkor kizárólag erre a területre tegyünk Teafaolajat vagy Neem olajat. Másik eset lehet, amikor érzékeny, rozaceás bőrt ápolunk, ebben az esetben az érintett részre Ligetszépe olajat, PAD szérumot, Cica-t tartalmazó kozmetikumot vigyünk fel.

A kombinált bőr sikeres kezelése azon múlik, hogy rátaláljunk egy olyan egyensúlyi állapotra, mi ezt lehetővé teszi. Ennek egyik feltétele az életmódbeli változtatások, amelyek során a problémás részre koncentrálva próbáljuk meg kideríteni a kiváltó okokat és ezzel egyidejűleg a lehetséges megoldásokat. Másik pedig a fentiek alapján jól felépített bőrápolási rutin kialakítása, hiszen a kombinált bőr rendszeres ápolása az adott bőrtípusoknak megfelelő készítményekkel látványos eredményt biztosít.