A weboldal cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez!
Kategóriák / Termékek

Érzékeny a bőröd? Létezik hatékony megoldás!

Érzékeny a bőröd? Létezik hatékony megoldás!

Tapasztalataink szerint egyre több embert érint az érzékeny bőr problémája. Amennyiben az arcbőröd könnyen kipirosodik, gyulladt, esetleg rosaceás, akkor mindenképpen érdemes komolyan foglalkoznod a kérdéssel, hiszen az idő előrehaladtával a bőrérzékenység általában fokozódik. Most van itt az ideje, hogy keresd a megoldást! Ebben a szakértői írásban igyekszünk minden segítséget megadni ahhoz, hogy enyhüljenek, illetve megszűnjenek az érzékeny bőrhöz társuló kellemetlen tünetek!

Milyen témákat fogunk megvizsgálni?

• Mi történik a bőrrel, ami miatt érzékennyé válik?
• Mik az érzékeny bőr, illetve a rosacea kiváltó okai és milyen megoldások léteznek erre a bőrproblémára?
• Hogyan lehet külsőleg hatékonyan kezelni az érzékeny bőrt?
• Mit tegyél, hogy búcsút inthess az érzékeny bőrnek?

Tudnod kell, hogy a normál bőrön kívül bármelyik bőrtípushoz társulhat érzékenység. Ez általában abban mutatkozik meg, hogy könnyen kipirosodik az időjárási viszontagságok, a szélsőséges hőmérséklet, a vizes lemosás, a különböző kémiai anyagok, de akár érintés vagy masszázs hatására is. A sérülékeny bőr jellemzője a száraz, feszülő, égő érzés, ami piros foltokkal, hámlással, viszketéssel is társulhat, sok esetben gyulladásokkal, érrendszeri elváltozásokkal is jár, sajnos gyakran a bőrpír állandósul, illetve fokozódik.

Mi történik a bőrrel, ami miatt érzékennyé válik?

Az egészséges bőr mikroflórája egyensúlyban van, jó a keringése, kellően hidratált és megfelelő védelmet biztosít a külső hatásokkal szemben. Ezt a feladatát csak abban az esetben tudja maradéktalanul ellátni, ha a bőrben lévő élettani folyamatok rendben zajlanak. Amint ez valamilyen oknál fogva akadályba ütközik, bőrtünetek jelentkeznek, leggyakrabban érzékenység. Nézd meg milyen eltérések alakulnak ki érzékeny bőr esetén, amiből világosan láthatod a kellemetlen tünetek okát.

Az érzékenység mindig a bőr barrier funkciójának károsodásával, vagyis a védőréteg sérülésével áll összefüggésben.

A bőr felső része a szaruréteg (stratum corneum) lapos, elhalt sejtekből áll, amiket zsíranyag (pl. ceramid, zsírsavak, koleszterol) köt össze. Ezen lipidek alapvető fontosságúak a bőr egészsége szempontjából, mert ezek képezik a bőr védővonalát, ami megakadályozza a legtöbb anyag bőrbe jutását, megkötik a nedvességet, gátolják a bőr láthatatlan vízvesztését.

A bőr felszínét vízből és zsírokból álló emulzió borítja, ezt nevezzük hidrolipid rétegnek. Ezt a verejték- és faggyúmirigyek által kiválasztott, valamint az elszarusodás során keletkező anyagok alkotják, köztük a sejtmagból képződött Nedvesség Megkötő Faktorok (NMF: aminosavak, urea, tejsav, glicerin, hialuronsav, sodium PCA), amelyek segítenek a bőr víztartalmának megőrzésében, újabb védőréteget képeznek a káros anyagok és a kórokozók ellen. Ez a külső védőköpeny adja az egészséges bőr enyhén savas, 5,4 és 5,9 közötti pH-értékét. Ez azért fontos, mert az egészéges bőrműködéshez szükséges enzimek és organizmusok ezen az értéken érzik jól magukat.

Amint a bőrsejtek elszarusodásának folyamata zavart szenved, kevesebb zsíranyag keletkezik a sejtek között, illetve nem lesz megfelelő a hidrolipid réteg a felszínen. Ezáltal könnyebben átjutnak a szennyezőanyagok és a kórokozók, amik növelik a fertőződés veszélyét. Ilyenkor beindulnak az immunrendszer által irányított folyamatok, amik gyulladást okoznak. A kevesebb védőfaktor miatt a bőr vízmegkötő képessége is gyengül, hamarabb kiszárad, ami fokozza az érzékenységet.

Az egész szervezetünkben mikroorganizmusok milliárdjai teszik a dolgukat, nincs ez másképp a bőrrel sem, ezt nevezzük bőrflórának. Az egészséges bőrön ezek a mikrobák egyensúlyban vannak, de amint a bőrműködés nem megfelelő, ez az egyensúlyi állapot felborul, ami egyes fajok túlzott elszaporodásához vezet. Ez szintén érzékenységet, illetve bőrgyulladásokat, rosaceát, aknét válthat ki.

A bőr középső része az irharéteg (dermis) kulcsszerepet játszik a test külső hatások és irritációk elleni védelmében, valamint a bőr belülről való táplálásában. Itt találhatóak a vérerek, amik ellátják a bőrt oxigénnel és tápanyagokkal, a nyirokerek, amik elszállítják a salakanyagokat, a faggyú- és verejtékmirigyek, amelyek az előbb említett bőrfelszíni védőréteghez járulnak hozzá, valamint egy magas vízmegkötő képességű kocsonyás állomány és azok a rostok, amik a bőr feszességét és rugalmasságát biztosítják.

Amennyiben az irharétegben a biokémiai és élettani folyamatok sérülnek, a bőr veszít nedvességtartalmából, kevesebb tápanyag jut a külső rétegekhez, méreganyagok halmozódnak fel, elszaporodnak különböző kórokozók, amik mind növelik a bőr érzékenységét és gyulladásra való hajlamát.

Mivel az érzékeny, rosaceás bőr elvesztette a normál működéshez szükséges feltételeket, ezért mindent meg kell tenni azért, hogy visszaálljon az egyensúlyi állapot. Megnéztük az érzékeny bőr kialakulásának folyamatát, most részletesen kielemezzük azokat a tényezőket, amik érzékeny bőrt okozhatnak.

Mik az érzékeny bőr és a rosacea kiváltó okai és milyen hatékony megoldások léteznek erre a bőrproblémára?

Biztosan egyetértesz azzal, hogy érdemes mindig megkeresni egy tünet kiváltó okait, hiszen így sokkal könnyebb kezelni és megszüntetni a problémát. Nézd végig a pontokat és ami érinthet téged, azzal foglalkozz komolyabban, ezáltal sokat tehetsz azért, hogy bőröd egészséges és szép legyen!

1. Rendszeres bőrtisztítás hiánya

A környezetből származó szennyezőanyagok, a sminkszerek, illetve a bőrműködés során természetes módon kiválasztódó salakanyagok, a felesleges faggyú, az elhalt külső hámsejtek rendszeres eltávolítása nagyon fontos. Ezáltal a bőr fellélegzik, tisztulnak a pórusok, a kozmetikumokban lévő hatóanyagok jobban fel tudnak szívódni, csökken a bőrirritáció.

2. Szintetikus, káros anyagokat tartalmazó kozmetikumok használata

A kozmetikai ipar eláraszt bennünket különböző készítményekkel, ha nem vagy résen, akkor a bőröd könnyen áldozatul eshet és érzékennyé válhat. Érdemes alaposan utánajárni az összetevőknek, hiszen teljesen mindegy a reklámszöveg, csak az a fontos, hogy mi van a tégelyben! A leggyakrabban előforduló, bőrérzékenységet okozó vegyületek, amiket mindenképpen kerülj: habzó tenzidek (Sodium Lauryl Sulfate - SLS, Sodium Laureth Sulfate - SLES, Ammonium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate), kőolaj származékok (Mineral oil, Petrolatum, Paraffinum liquidum), szilikonok (Dimethicone, Cyclomethicone), mesterséges illatanyagok (Parfum, Cinnamal, Coumarin), szintetikus emulgeátor (Triethanol amin – TEA), irritáló tartósítószerek (Paraben, Imidazolidinyl urea, Triclosan), egyes színezékek (C.I…), mesterséges antioxidánsok (BHT, BHA), glikolok (Propylen glicol), szárító alkohol (alcohol denat).

3. Dohányzás

A dohányzás azon kívül, hogy számtalan méreganyagot bocsát a testbe, elősegíti a gyulladást okozó szabadgyökök keletkezését, szűkíti az ereket is, ami negatívan hat a bőr keringésére. Így a bőrsejtek nem jutnak elegendő tápanyaghoz, a salakanyagok nehezebben távoznak, ami hosszú távon biztosan bőrproblémákhoz vezet.

4. Kialvatlanság

Alvás közben a szervezet, így a bőr is regenerálódik, méregtelenít. A kelleténél kevesebb alvás és pihenés azt eredményezi, hogy a bőr nem képes megújulni, a gyulladások nem tudnak rendbe jönni. Mivel a bőr külső rétege megköti a szervezetben található vizet, ez a képesség alváshiány következtében csökken, és ez a bőr kiszáradását eredményezi, ami növeli az érzékenységét.

5. Tartós és kezeletlen stressz

A stressz minden esetben rontja a bőr állapotát, hatására megnövekszik a kortizol hormon termelődése, ami gyulladást okoz a szervezetben és a bőrben is. Stresszt okozhat rohanó életvitel, tartósan nehéz élethelyzet, lelki megrázkódtatás, feldolgozatlan trauma is.

A stressz miatt az arcizmok megfeszülnek, letapadnak, a keringés lassul, így oxigén- és tápanyaghiányos lesz a bőr, a méreg- és salakanyagok sem tudnak megfelelően eltávozni. A hámréteg elvékonyodik, a bőr felszínén lévő védelmet biztosító hidrolipid réteg sérül, így a bőr védtelenebb lesz, könnyen kiszárad, ami fokozza az érzékenységet.

A mai világban a stressz nem kerülhető el, ezért el kell sajátítani olyan módszereket, tevékenységeket, amik oldják a feszültséget. Ilyen lehet többek között a testmozgás, relaxációs- és légzőgyakorlatok, kreatív alkotás, hobbi gyakorlása, zene és tánc, masszázs, a természetben való feltöltődés. Érdemes nyugtató hatású természetes szereket is alkalmazni: Rhodiola, Ashwaganda, B-vitamin komplex, magnézium, citromfű, CBD olaj.

6. Keringési, szív- és érrendszeri problémák

Ahogy már szó volt róla, a megfelelő vérkeringés biztosítja a tápanyagokat a bőr számára, illetve a nyirokkeringés által távoznak azok az anyagok, amikre már nincs szükség. Keringési rendellenességek esetén ezek a folyamatok gátoltak. Az erek szűkülete, esetleges elzáródása miatt a szervezet úgy kompenzál, hogy a bőrfelszínhez közelebbi részen szabad szemmel is látható hajszálértágulatok alakulnak ki, amik kis mértékben legalább pótolják a szűkült erek funkcióit. Gyakori az érgyulladás, emiatt először arcpír, majd egyre súlyosbodó tünetegyüttes jelenik meg.

A keringés lassulásával párhuzamosan ráadásul fokozódik a faggyútermelés, kitágulnak a pórusok, mitesszerek, pattanások, akné képződik. Mivel nem kap elég tápanyagot és antioxidánst a bőr, koncentráltabb lesz a szabadgyök képződés, a sejtmembrán károsodik, a bőr öregedése felgyorsul, hiperérzékenység alakul ki. Magasvérnyomás-betegség megléte esetén is gyakrabban jelentkeznek a jellegzetes rosaceás tünetek.

Érdemes mindig egészségesen tartani a keringést, ezt rendszeres testmozgással, masszázzsal (arcmasszázs is), elegendő folyadék fogyasztással, célzott tápanyag bevitellel lehet megtenni: piros bogyós gyümölcsök, resveratrol, szőlőmag- és héj kivonat, omega 3 zsírsav, fokhagyma, gingko biloba, ginzeng, Q10 koenzim, galagonya, fehér fagyöngy.

7. Hormonális változások

A hormonrendszer irányítja a szervezetben végbemenő folyamatokat, semmi nem történhet anélkül, hogy a hormonok ne vennének részt benne. Érzékeny, száraz, érdes, gyulladásra hajlamos bőr esetén javasolt a hormonrendszer vizsgálata, mert pajzsmirigy működési zavar, korai menopauza, fogamzásgátló okozta eltérések, a petefészek betegségei is húzódhatnak a háttérben. Hormonváltozások során előfordul, hogy a gyulladáskeltő faktorok felerősödnek a szervezetben, ami a bőrre is hatással van.

8. Gyulladásos gócok

Amikor a bőrön fokozott érzékenység, gyulladás, rosaceás tünetek jelentkeznek, akkor nagy valószínűséggel valahol a szervezetben is gyulladás van. A gyulladás természetes folyamat, de ha gyengül az immunrendszer, akkor nem tudja ezt a folyamatot megfelelően féken tartani. Gyulladt góc lehet: fogak körül, mandula, epehólyag, petefészek, gyomor, belek, ízületek. Ezt okozhatja az immunrendszer nem megfelelő működése, keringési zavarok, paraziták az emésztőrendszerben, mérgező vegyületek. Kiváltó oka minden esetben a helytelen életvitel, ami magában foglalja a mozgáshiányt, a kevés folyadék (víz) fogyasztását, az egyoldalú és tápanyaghiányos étkezést, a túlzott cukorbevitelt, a kezeletlen stresszt. Néhány javaslat, ami segíthet, hogy az immunrendszer megerősödjön és a paraziták, illetve méreganyagok távozhassanak a szervezetből, csökkenjen a gyulladás: béta-glükán, olajfalevél kivonat, kurkuma kivonat, máriatövis kivonat (silymarin), bio szűretlen almaecet, spirulina és chlorella alga, D-vitamin, magnézium.

Gyulladt bőr esetén mindenképpen érdemes alapos góckutatást végezni!

9. Emésztési zavarok

Az érzékeny bőrrel összefüggésbe hozhatóak a gyomor- és bélrendszer különböző betegségei. Ilyenek a gyomorsav-termelés zavarai (reflux), az epehólyag-gyulladás, hurutok és fekélyek, idült székrekedés, vastagbélgyulladás. Emésztési problémák és allergiák, enzimhiányok gyakran előhozzák, vagy tovább rontják a rosacea bőrtüneteit. Van olyan megfigyelés is, ami egy emésztőrendszert fertőző baktériumot is a kiváltó okok közé sorol (Helicobacter pylori), mert a rosaceás bőrűeknél nagyobb számban kimutatható, mint azoknál, akik nem szenvednek ettől a bőrtünettől.

A sérült bélflóra is gyakran okoz kellemetlen bőrtüneteket, amit pre- és probiotikumok, fermentált ételek, elegendő rost (friss zöldségek, gyümölcsök, teljes gabona, csírák) és folyadék fogyasztásával lehet helyreállítani.

Minden emésztési probléma összefügg a táplálkozással, illetve lehetnek lelki okai is. Éppen ezért ajánlott alapos gasztroenterológiai kivizsgálás, az étkezési szokások teljes felülvizsgálata, illetve az emészthetetlen lelki terhektől való megszabadulás. Ezekhez mindenképpen szakember felügyelete és tanácsadása szükséges!

A túlzott gluténfogyasztás rendkívüli mértékben megterheli az emésztőrendszert, ahol emiatt gyulladások alakulnak ki, ami kihat a bőrműködésre is. Érzékeny, rosaceás bőrnél javasolt a gluténmentes étrend kialakítása, a tünetek megszűnése után is érdemes korlátozni a gluténtartalmú ételeket.

10. Egészségtelen táplálkozás

Szinte mindenki kívülről ismeri az egészséges táplálkozás alapelveit, sajnos sokan mégsem fordítanak erre kellő figyelmet. Pedig helyes táplálkozással megelőzhető, illetve orvosolható a legtöbb krónikus betegség. A bőr tükrözi a szervezetben végbemenő folyamatokat, ezért abban az esetben, ha például érzékenység mutatkozik, akkor minél előbb felül kellene vizsgálni a táplálkozási szokásokat, étrendet.

Alapvető irányelvek: Minél természetesebb egy étel és minél kevésbe van feldolgozva, annál jobban tud hasznosulni. A legfontosabb, hogy megtaláld az egyéni ízlésednek és igényeidnek leginkább megfelelő ételeket, alapanyagokat, ebben segítségedre lehet egy holisztikus szemléletű táplálkozási szakértő is.

11. Élelmiszeripari adalékanyagok

A feldolgozott, ipari mennyiségben gyártott ételek rengeteg olyan hozzáadott mesterséges anyagot tartalmaznak, amik először megterhelik az emésztőrendszert, majd a keringés által eljutnak a szövetek közé és a bőrbe is. Ilyenek a tartósítószerek, színezékek, állagjavítók, savanyúságot szabályozó anyagok, ízfokozók. A test nem tudja tolerálni és kiüríteni azt a nagy mennyiségű vegyületet, amit ezekkel a kész- és gyorsételekkel sokan bevisznek. Alapvetően kerülni kellene az ilyen ételek fogyasztását, érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr esetén pedig mindenképpen.

12. Étel-intolerancia, hisztamin érzékenység

Nagyon sok esetben a felderítetlen étel-intolerancia áll a bőrérzékenység hátterében. Ez lehet glutén (búza, árpa, rozs), laktóz és/vagy kazein (tej, tejtermékek), solanin (csucsorfélék: paprika, paradicsom, burgonya, padlizsán), szója, tojásfehérje, citrusfélék... Ezeket az intoleranciákat és a hisztamin érzékenységet vérvizsgálattal, gasztroenterológiai kivizsgálással, illetve táplálkozási naplóval is ajánlott kideríteni. Ahogy az emésztésnél szó volt róla, a glutén tartalmú gabonák és a tejtermékek elhagyása (akár időlegesen is) sokat javít az érzékeny, rosaceás bőr állapotán.

13. Tápanyaghiány

A bőrnek is szüksége van olyan tápanyagokra, amik támogatják a sejtek ideális működését, hogy probléma esetén gyorsan regenerálódni tudjon. Ez csak abban az esetben valósulhat meg, ha a tápanyagok bekerülnek a szervezetbe. Érzékeny, gyulladt bőr esetén amiket mindenképpen érdemes fogyasztanod: béta-karotin, E-, D-, B-vitaminok, omega 3 zsírsav, magnézium, cink, szelén, ligetszépe olaj, algák, maca gyökér, érzékeny bőr esetén ajánlott Schüssler-sók: 3. Ferrum phosphoricum, 7. Magnesium phosphoricum.

14. Bőr mikrobiom sérülése

A bőr védelmi funkciójának biztosítását összetett szerkezet és funkció védi, melynek egyik igen lényeges eleme a bőr normálisnak tekintett bakteriális flórája. Az újszülött bőre steril, de a születést követően már megtelepszenek rajta a baktériumok. Később a hormonális változások, az életmód nagy mértékben meghatározzák a bőrön lévő organizmusok összetételét. Ezen kívül külső hatások is befolyásolják a bőr mikrobiomját, így például a környezetből származó anyagok, a gyógyszer- és antibiotikumhasználat, a kozmetikumok, a háztartási vegyszerek, a mosószerek, az ultraibolya fény, valamint a hőmérséklet és a páratartalom.

Az ideálistól eltérő életmód és a negatív környezeti hatások miatt a bőr felszínén természetes módon jelenlévő mikroflóra egyensúlya felborulhat, ilyenkor olyan organizmusok szaporodnak el, amik gyulladást okoznak a bőr felszínén, súlyosabb esetben a mélyebb rétegekben is.

A Demodex folliculorum és a Demodex brevis főleg az arcon található szőrtüsző lakói, ezek túlzott elszaporodása krónikus gyulladást, bőrszerkezet károsodást okoz, nagy szerepük van a rosacea kialakulásában.

Ahogy a bélflóra támogatása, úgy a bőr mikrobiomjának egyensúlyban tartása is rendkívül fontos. Ezt elősegítheted azzal, ha kizárólag természetes kozmetikumokat használsz, valamint olyan hatóanyagokat viszel a bőrre, amik támogatják a bőrflórát és kordában tartják a mikroorganizmusok szaporodását, ilyenek lehetnek például: fermentált anyagok, neem olaj, teafaolaj.

15. Környezeti hatások

Alapvetően egy egészséges bőr jól tolerálja az időjárás és a hőmérséklet változásait, megfelelő fényvédelem mellett a napsugárzást. Viszont ezzel ellentétben a sérült szerkezetű bőr érzékeny a külső hatásokra, ami tovább rontja az állapotát. Éppen ezért extra ápolás és védelem szükséges az ilyen bőr számára.

Ebből a 15 pontból is láthattad, hogy milyen sok tényező okozhat érzékeny bőrt. Nem létezik mindenki számára egyformán bevált csodaszer, egyénileg, személyre szabottan kell az érzékenységet kiváltó okokat megkeresni és kezelni. Ez időt, energiát, odafigyelést igényel, de ha tényleg megoldást szeretnél, akkor biztosan meg fogod tenni!

Ráadásul, a tapasztalat azt mutatja, hogy amint elkezd valaki komolyabban foglalkozni a meglévő bőrtünetekkel és változtatásokat tesz az életében, akkor nemcsak a bőrérzékenység, hanem a szervezet egésze javulni kezd és sokkal egészségesebbé válik.

Fontos az érzékeny bőr külső, kozmetikai kezelése és a mindennapi otthoni ápolása is, de nagyon körültekintően kell eljárni ezen a téren.

Hogyan lehet külsőleg hatékonyan kezelni az érzékeny bőrt?

A legfontosabb, amit már a 2. pontban is kifejtettünk, hogy kizárólag káros anyagoktól mentes, természetes alap- és hatóanyagokból álló kozmetikumot szabad a bőrre vinni. Az összetétel listából kiderül, hogy mit tartalmaz egy készítmény, így az első lépés ennek leellenőrzése. Amennyiben bizonytalan vagy abban, hogy mit takarnak az INCI-listában szereplő nevek, akkor nézz utána vagy fordulj megbízható szakemberhez, aki segít eligazodni.

Tudnod kell, hogy a MediNatural termékek nem tartalmaznak semmilyen a bőrre és a szervezetre ártalmas anyagot, kizárólag bőrbarát, természetes eredetű összetevőket, így biztonsággal alkalmazhatod a napi bőrápolási rutinod során.

Azt is fontos megemlíteni, hogy egyéni érzékenység bármire előfordulhat, ami csak annyit jelent, hogy a kozmetikumok alkalmazása is személyre szabott, a tapasztalat mutatja meg, hogy mi válik be a legjobban.

Az érzékeny bőrt mindenképpen gyulladáscsökkentő, hidratáló, tápláló hatóanyagokban gazdag kozmetikumokkal érdemes kezelni. Mivel sérült a bőr szerkezete, ezért annak visszaépítését, regenerálását kell megoldani. Gyulladt bőr esetén a fertőtlenítő, antimikrobális hatású anyagok beiktatása gátolja a kórokozók szaporodását.

Eljött az ideje, hogy összeállítsuk az érzékeny bőr ápolását szolgáló napi rutint.

Mivel érzékeny bőrről beszélünk, ezért a fokozatosság elve nagyon fontos. Ez azt jelenti, hogy először csak egy készítményt próbálj ki, majd 3 naponta vesd be a következőt. Így ki tudod tapasztalni azt a pontos mennyiséget, amit jól tolerál a bőröd.

Ne siesd el a bőrápolási programot, hagyj elegendő időt, hogy a hatóanyagok felszívódjanak, tekintsd ezt a tevékenységet kényeztető kezelésnek.

MediNatural reggeli bőrápolási rutin érzékeny, száraz (víz- és zsírhiányos) bőrre:

1. Tisztítás: Teafaolaj arctej
2. Hidratálás, nyugtatás: Damaszkuszi rózsa arcpermet
3. Ápolás: Rosacea hidratáló arckrém

MediNatural esti bőrápolási rutin érzékeny, száraz (víz- és zsírhiányos) bőrre:

1. Tisztítás: Teafaolaj arctej
2. Regenerálás: PAD szérum
3. Ápolás: Rosacea hidratáló arckrém
4. Kiegészítő ápolás: Q10 + Acmella olaj szérum

Hetente kétszer: Intenzíven tápláló joghurtos krémpakolás aloe verával

MediNatural reggeli bőrápolási rutin érzékeny, zsíros bőrre:

1. Tisztítás: Teafaolaj arctej
2. Hidratálás, nyugtatás: Levendula arcpermet
3. Ápolás: Niacinamidos hidratáló arckrém

MediNatural esti bőrápolási rutin érzékeny, zsíros bőrre:

1. Tisztítás: Teafaolaj arctej
2. Regenerálás: PHA hámlasztó, PAD szérum naponta váltva
3. Ápolás: Niacinamidos hidratáló arckrém
4. Kiegészítő ápolás pattanások esetén: Neem olaj

Hetente kétszer: Teafaolajos mattító krémpakolás

MediNatural reggeli bőrápolási rutin érzékeny, rosaceás bőrre:

1. Tisztítás: Teafaolaj arctej
2. Hidratálás, nyugtatás: Levendula arcpermet
3. Bőrflóra regenerálás, keringés javítás, antioxidánsok: Szemkörnyékápoló szérum (az egész arcra használd)
4. Ápolás: Rosacea hidratáló arcrém, ha elfogyott akkor a Niacinamidos hidratáló arckrém

MediNatural esti bőrápolási rutin érzékeny, rosaceás bőrre:

1. Tisztítás: Teafaolaj arctej
2. Regenerálás: PHA hámlasztó, Retinol szérum, PAD szérum (naponta váltva!)
3. Ápolás: Rosacea hidratáló arcrém, ha elfogyott akkor a Niacinamidos hidratáló arckrém
4. Kiegészítő ápolás gyulladt csomók esetén: Neem olaj és Teafa illóolaj keveréke, enyhe rosacea esetén Ligetszépe olaj

Mit tegyél, hogy búcsút inthess az érzékeny bőrnek?

A bőrápoláshoz is holisztikus megközelítés szükséges, tehát minden oldalról meg kell támogatni a szervezetet, ami pozitívan hat a bőrállapotra is. Nincs ez másképp az érzékeny bőr esetében sem, tehát rendbe kell tenni a testet, harmóniába kell hozni a lelket, és természetes kozmetikumokkal kell kezelni a bőrt.

Vedd figyelembe, hogy a bőrérzékenység nem egyik pillanatról a másikra, hanem fokozatosan alakul ki. Éppen ezért türelemre és kitartásra van szükség ahhoz, hogy igazi megoldás szülessen.

Tehát a folyamat: a kiváltó okok kiderítése, megszüntetése és a bőrszerkezet regenerálása. Minden esetben a bőrműködés egyensúlyát kell helyreállítani, amit külső kezeléssel és életmódbeli változtatásokkal lehet csak megtenni.

Arra buzdítunk, hogy ne nyugodj bele egy olyan negatív állapotba, ami megváltoztatható! Tegyél magadért, hidd el, hogy már egy kis változtatás is pozitív eredményre vezet és tapasztalni fogod, ahogy a bőröd érzékenysége alábbhagy és az egész szervezeted egészségesebbé válik.

 

Szerző: Pribus Tünde | kozmetikus, természetgyógyász