A weboldal cookiekat használ a felhasználói élmény növeléséhez!
Menü

7 tipp, hogy hogyan csökkentheted az ökológiai lábnyomod

7 tipp, hogy hogyan csökkentheted az ökológiai lábnyomod
Az ökológiai lábnyom csökkentése a CO2 kibocsájtás csökkentésével együtt kulcsfontosságú feladatok a környezetvédelem területén.
Lássuk, mit tudsz tenni te is annak érdekében, hogy csökkentsd az ökológiai lábnyomod méretét, minimalizáld a széndioxid kibocsájtásodat, segítsd a környezetvédelem ügyét!

 

1. Ne használj hagyományos dezodort és spray-ket, csökkentsd a CO2 kibocsájtást!

A hagyományos dezodorok és a hozzájuk hasonló elven működő más tisztítószerek – például egyes bútortisztítók, padlótisztítók – súlyosan károsítják a környezetet. A CO2 kibocsájtás mellett számos más mérgező anyagot, gázt is tartalmaznak, amelyek nemcsak a környezetvédelem szempontjából aggályosak, de az egészségedet is súlyosan károsíthatják. Egyes legendák szerint a meddőség kialakulásában is szerepet játszhatnak ezek a spray típusú szerek. A dezodort általában túl gyakran használjuk és túl sokat is használunk belőle! Ha muszáj, használj inkább természetes alternatívákat, például a Himalaya sószappant MediNatural illóolajokkal!
 

2. Ökológiai lábnyomod csökkentéséhez használj mosható textileket!

Mosható pelenka, mosható zsebkendő, többször használatos törlőruha, de akár a textilszatyor, textiltáska is zacskó helyett, rengeteget segít a környezetvédelem ügyén. Az egyszer használatos műanyagok, nylonzacskók ideje már lassan kezd is leáldozni, így egyre többen alkalmazzák az otthonról hozott textilszatyrokat. Átmeneti megoldásként az is segíthet, ha nem dobod el azonnal a reklámszatyrot, nylonszatyrot, hanem többször felhasználod, illetve, ha eleve nagyobb méretű, többszöri használatra alkalmas szatyrot vagy táskát vásárolsz a boltban. A mosható pelenkával különösen sokat tehetsz a környezetvédelem ügyéért, hiszen, amellett, hogy a babád feneke sem találkozik a vegyszerekkel súlyosan átitatott eldobható pelenkákkal és százezreket spórolsz is, még egy kamionnyi veszélyes hulladéktól is megkíméled a bolygót!
 

3. Használt ruha? Fúj? Akkor legalább ritkábban vegyél újat!

A használt ruháktól sokan idegenkednek, ezért az óceánok és India, Afrika vidékei tele vannak ruhaszeméttel. A fast fashion azt diktálja, hogy kéthetente új ruha kell, de te ne dőlj be ennek! Válasszatok tartósabb anyagú ruhát, cserélgessetek, tartsatok garázsvásárokat, a feleslegnél pedig gondoljatok a rászorulókra is! Munkásruhának, gyorsan növő korszakban lévő, örökmozgó gyerekekhez pedig nem szégyen egy-egy használt darab sem!
 

4. Törekedj a csomagolásmentességre!

Nem muszáj mindent külön zacskóba tenni és csomagoltatni, amit úgyis megtisztítasz. Egyes diszkontokban pedig a rakodáshoz használt papírdobozok is szabadon elvihetők, felhasználhatók pakoláshoz a szatyor helyett. Ha teheted, válassz nagyobb kiszerelésű termékeket vagy utántöltőket, így nemcsak spórolsz, de kevesebb hulladékot is termelsz! Az újságokat, szórólapokat hasznosítsd újra, hiszen kiválóak például ablaktisztításhoz!
 

5. Gyűjtsd szelektíven a szemetet, védd így is a környezeted!

Mondanunk sem kell, mennyire fontos a szelektív hulladékgyűjtés, sokan mégis még mindig elhanyagolják. Te ne tedd ezt, hanem inkább segíts, hogy ha már termeled is a hulladékot, legalább egy részét legyen lehetőség újrahasznosítani!
 

6. Törekedj a vegyszermentességre a háztartás minden területén!

A tökéletes vegyszermentesség talán nem feltétlenül elérhető nagyobb családokban vagy idős, beteg embereknél, de törekedni minden esetben érdemes rá. Rendszeres, mindennapos felmosáshoz, ablakpucoláshoz például elegendő lehet az ecet, esetleg egy minimális hagyományos mosogatószerrel. Ecettel egyébként is lehet a mosogatószert és az öblítőt is hígítani, bátrabbaknak pedig akár teljesen ki is váltani. Takarításhoz, szagtalanításhoz jól használható még a szódabikarbóna is, amely a MediNatural kiváló minőségű illóolajaival is nagyszerűen keverhető!
 

7. Használj natúrkozmetikumokat, ne legyenek vegyszerek a fésülködőasztalodon sem!

Tudtad, hogy a kozmetikumaid is tele vannak vegyszerekkel, egészségre és környezetre káros anyagokkal, ráadásul többnyire ártatlan állatokat kínoztak meg kegyetlenül azért, hogy téged szebbnek láttassanak?! Jó hírünk van azonban, hiszen nemcsak úgy lehetsz szép, ha mérgezed magad és a környezetedet! A MediNatural kozmetikumait bátran használhatod, hiszen természetes alapanyagokból készültek, nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket, nem tesztelték őket állatokon és nem végeztek miattuk állatkísérleteket sem!
Dönts tehát felelősen és csökkentsd ökológiai lábnyomodat a MediNatural kozmetikumok használatával is!


 

Keresés